«Μεσογειακή διατροφή και υγεία στον εργασιακό χώρο» θα είναι το θέμα διήμερου συνεδρίου που θα διοργανώσει το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για παραγωγικότητα και διαχείριση υγείας» της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνεργασία με το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες «Μαγειρική Οδύσσεια», στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Ο δρ Στέφανος Κάλης, ιατρός, ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μιλώντας για το συνέδριο στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ανέφερε ότι «η Σχολή μας έχει μελετήσει το θέμα της διατροφής επί πολλά χρόνια και εγώ προσωπικά ως Έλληνας λατρεύω την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά φαγητά, και επίσης έχω κάνει έρευνα επί δύο δεκαετίες σε καρδιοαγγειακά προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κάλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επιστήμονες έχουν βγάλει το συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η πρώτη σ’ όλο τον κόσμο και είναι η καλύτερη όσον αφορά όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου, και συντελεί στη μακροζωία», συμπληρώνοντας ότι «βοηθάει προληπτικά και για άλλες ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και αρκετές χρόνιες παθήσεις».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «έχουμε κάνει έρευνα κι έχουμε εργαστεί με πυροσβέστες εδώ στην Αμερική, οι οποίοι έχουν πολλά προβλήματα με καρδιακές παθήσεις. Είχαμε κάνει μία συγκεκριμένη έρευνα με τους πυροσβέστες στις μεσοδυτικές πολιτείες σε περίπου 800 άτομα και είχαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με διατροφή και άλλα πράγματα, όπως είναι η φυσική άσκηση, ο ύπνος κ.λπ. Σχετικά με τη διατροφή, καταρτίσαμε μία κλίμακα όσων η διατροφή συμφωνούσε με τη μεσογειακή διατροφή».

Ο δρ Κάλης, ο οποίος έχει κάνει εξειδικευμένες μελέτες στους πυροσβέστες επί 20 χρόνια και συγκεκριμένα για τα καρδιακά τους προβλήματα και πώς σχετίζονται τα καθήκοντά τους με τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι «βγάλαμε το συμπέρασμα ότι έπρεπε να κοιτάξουμε και τη διατροφή τους, κι ο καλύτερος τρόπος ήταν να δούμε πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί η διατροφή του καθενός με τη μεσογειακή διατροφή. Και προέκυψε ότι αυτός που τρώει περισσότερο σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή έχει λιγότερο κίνδυνο για καρδιακά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, αναφερόμενος στο συνέδριο, σημείωσε ότι ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Γουόλτερ Γουίλετ, διευθυντής Διατροφής της Σχολής και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης