Για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Keynote Lecture) θα παρουσιαστεί από τη διακεκριμμένη Αγγλίδα Prof Choudhary η τεχνική μεταμόσχευσης πυρήνα ωαρίου και δημιουργία εμβρύου απο 3 βιολογικούς γονείς.

Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης «How ART is assisting Nature to Overcome Infertility», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην υπό διοργάνωση συνάντηση έχουν προσκληθεί ως εισηγητές διακεκριμένοι ομιλητές από το Εξωτερικό και την Ελλάδα, από το χώρο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών πάνω σε επίκαιρα θέματα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ο Αμπραχίμ Χασάν, πλέον πέντε μηνών, είναι το πρώτο παιδί το οποίο γεννήθηκε μέσω μιας νέας τεχνικής που χρησιμοποιεί DNA από τρεις γονείς. Η μητέρα του Αμπραχίμ, Ιμπντισάμ Σαμπάν, φέρει γονίδια του συνδρόμου Leigh, μία διαταραχή που επηρεάζει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα. Τα γονίδια της ασθένειας βρίσκονται στο DNA στα μιτοχόνδρια, τα οποία παρέχουν ενέργεια για τα κύτταρά μας και φέρουν ακριβώς 37 γονίδια, τα οποία παίρνουμε από τις μητέρες μας, ξεχωριστά από το μεγαλύτερο τμήμα του DNA μας, που βρίσκεται στον πυρήνα του κάθε κυττάρου μας.

Περίπου το 1/4 των μιτοχονδρίων της Σαμπάν έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Ενώ η ίδια είναι υγιής, το σύνδρομο Leigh ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους των πρώτων δύο παιδιών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από ένα από τα ωάρια της Σαμπάν και τον εισήγαγε σε ένα άλλο, ξένο, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο το οποίο προέκυψε, με το DNA του πυρήνα από τη Σαμπάν και το μιτοχονδριακό DNA από τη δωρήτρια, γονιμοποιήθηκε με σπέρμα του Χασάν.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος για τη δημιουργία πέντε εμβρύων, μόνο ένα εκ των οποίων αναπτύχθηκε φυσιολογικά και το παιδί γεννήθηκε υγιέστατο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης