Οι ασθενείς που εμφανίζουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευρίσκονται υπό θεραπεία με κυτοκίνες, έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Για παράδειγμα, μία εξάμηνη θεραπευτική αγωγή με ιντερφερόνη άλφα, για λοίμωξη από χρόνια ηπατίτιδα C, προκαλεί κατάθλιψη στο 30% των ασθενών.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πιο γνωστά ως ιχθυέλαια, διαθέτουν έναν μακρύ κατάλογο από οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου, καθώς και μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Αυτές οι ουσίες της διατροφής είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτουν αντικαταθλιπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το ότι υπάρχουν πρόσφατα μερικά αρνητικά ευρήματα, όπως ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη καθώς και το ότι μερικά από τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία δεν επανελήφθησαν σε μεγάλες κλινικές μελέτες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παραμένουν σαν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στο πεδίο της κατάθλιψης, όπου διάφορες μελέτες δείχνουν ότι παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα για την κατάθλιψη και για άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Το γεγονός αυτό οδήγησε μία ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής τον συγγραφέα της σχετικής μελέτης, Dr. Carmine Pariante, να πραγματοποιήσουν μία τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με placebo, με σκοπό να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κατάθλιψη που προκαλείται από φλεγμονή.

Στη μελέτη περιελήφθησαν 152 ασθενείς με ηπατίτιδα C, που ο καθένας έλαβε με τυχαίο τρόπο επί δύο εβδομάδες είτε ΕΡΑ (eicosapentaenoic acid), είτε DHA (docosahexanoic acid), είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Τα ΕΡΑ και DHA είναι τα δύο κυριότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα διάφορα συμπληρώματα ιχθυελαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από θεραπευτική αγωγή δύο εβδομάδων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία διαρκείας 24 εβδομάδων, με ιντερφερόνη-άλφα. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν επανειλημμένως σε αξιολογήσεις για πιθανή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπευτική αγωγή με ΕΡΑ, όχι όμως με DHA ή placebo, μείωσε τη συχνότητα της κατάθλιψης που προκαλείται από την ιντερφερόνη άλφα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για ηπατίτιδα C. Επιπλέον, τόσο το ΕΡΑ όσο και το DHA καθυστέρησαν την εμφάνιση της κατάθλιψης, ενώ αμφότερες οι θεραπείες ήταν καλώς ανεκτές και δεν παρουσίασαν καμία ανεπιθύμητη αντίδραση.

Όπως δηλώνει ο Dr. Pariante, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο King’s College του Λονδίνου, «η μελέτη αυτή δείχνει ότι, ακόμη και σύντομη (δύο εβδομάδων) χορήγηση ενός συμπληρώματος με ένα ωμέγα-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (ΕΡΑ) μείωσε τα ποσοστά της νεο-εμφανιζόμενης κατάθλιψης κατά 10%».

«Τα νέα αυτά δεδομένα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν την κατάθλιψη και συμπληρώνουν άλλες μελέτες με ωμέγα-3,όπου είχε βρεθεί ότι ενισχύουν την αντικαταθλιπτική αγωγή» συμπληρώνει ο Dr. John Krystal, συντάκτης του ιατρικού περιοδικού «Biological Psychiatry», όπου δημοσιεύεται αυτή η μελέτη.

Αν και απαιτείται περαιτέρω ερευνητική εργασία και τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επαναληφθούν και από άλλους ερευνητές, τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της κατάθλιψης σε ομάδες ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης λόγω αυξημένης φλεγμονής.

Πηγή: ygeiaonline.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης