Ζήσης Ψάλλας

Το ατομικό ρινικό μικροβίωμα (βακτήρια της μύτης) επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρούμε στους ιούς του κοινού κρυολογήματος και το πόσο βαριά αρρωσταίνουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Κάποιοι περνούν ένα κρυολόγημα ελαφρά και άλλοι αρκετά πιο δύσκολα. Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό έχει να κάνει με το μείγμα των βακτηρίων που ζουν στη μύτη κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν στη μύτη τους περισσότερα βακτήρια σταφυλόκοκκων έχουν πιο σοβαρά ρινικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το κρυολόγημα μπορεί να προκαλείται από το ίδιο ακριβώς στέλεχος του ιού.
Όμως ενώ τα βακτήρια της μύτης σχετίζονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται, η πραγματική αιτία μπορεί να είναι κάτι άλλο που κρύβεται πίσω από τα βακτήρια και την ένταση των συμπτωμάτων.

Η σχετική μελέτη έδειξε ότι τα βακτήρια στις μύτες των εθελοντών μπορούσαν να χωριστούν σε έξι διαφορετικά πρότυπα ρινικού μικροβιώματος. Τα διαφορετικά πρότυπα σχετίζονταν με διαφορές στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η σύνθεση επίσης του μικροβιώματος της μύτης βρέθηκε να συσχετίζεται με το ιικό φορτίο, δηλαδή την ποσότητα του ιού που υπάρχει μέσα στο σώμα και προκαλεί το κρυολόγημα. Η ανακάλυψη εξέπληξε ακόμη και τους έμπειρους ερευνητές σ’ αυτόν τον τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Υπήρχαν επιδράσεις στο φορτίο του ιού και στην ποσότητα των ιών στις ρινικές εκκρίσεις ανάλογα με το βακτηριακό πρότυπο της μύτης» δήλωσε ο Ronald B. Turner, καθηγητής Παιδιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και επικεφαλής της μελέτη.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι μικροοργανισμοί που ζουν στη μύτη δεν είναι αυτοί που προκαλούν το κρυολόγημα. Το κρυολόγημα προκαλείται από τους ιούς του κρυολογήματος. Και οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι για το πόσο επηρεάζουν οι μικροοργανισμοί της μύτης τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να ξεκαθαριστεί το θέμα.
Αυτό που ανέφεραν οι επιστήμονες ήταν μια συσχέτιση. Δηλαδή, το γεγονός ότι κάποιος έχει περισσότερους σταφυλόκοκκους στη μύτη και άρα έχει πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να μην οφείλεται ακριβώς σ’ αυτά τα βακτήρια. Μπορεί για παράδειγμα, να είναι υπεύθυνα τα γονίδια τόσο για τη σύνθεση του ρινικού μικροβιώματος όσο και για την αντίδρασή στον ιό του κρυολογήματος κι έτσι να καταγράφεται συσχέτιση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εστίασαν στην ανάλυση του ρινικού μικροβιώματος 152 ατόμων, πριν και μετά την σκόπιμη επιμόλυνσή τους από τον ρινοϊό 39, που προκαλεί κοινό κρυολόγημα.

Για την ανάλυση του ρινικού μικροβιώματος ελήφθησαν δείγματα από τις ρινικές κοιλότητας και δείγματα κοπράνων. Οι συμμετέχοντες που είχαν μεγαλύτερη αναλογία σταφυλόκοκκων στις ρινικές κοιλοτητές τους είχαν πιο σοβαρά ρινικά συμπτώματα. Επίσης όσοι είχαν περισσότερη μοραξέλλα, ένα βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, είχαν χειρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
Ο Turner και οι συνάδελφοί ήθελαν επίσης να δουν εάν τα προβιοτικά (ευεργετικά βακτηρίδια) θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματα ή να επηρεάσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος. Έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα προβιοτικό να πίνουν αλλά αυτό δεν επηρέασε τα μικροβίωμα της μύτης.
Επίσης δεν επηρέασε σημαντικά ούτε το μικροβίωμα του στομάχου. Είναι πιθανό η χορήγηση ενός προβιοτικού απευθείας στη μύτη, π.χ. μέσω ενός σπρέι, να έχει μεγαλύτερη επίδραση, όμως ο Turner, που ερευνά τα κρυολογήματα εδώ και δεκαετίες, αμφιβάλλει ότι αυτό θα έχει μεγάλη διαφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης