Με… εξαφάνιση φαίνεται ότι απειλείται το ανθρώπινο είδος, με ερευνητές από το Ισραήλ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της αποδυνάμωσης του ανδρικού σπέρματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. 

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο Hebrew ανέλυσαν δεδομένα 200 μελετών από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα ευρήματά τους είναι αποκαρδιωτικά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποδείχτηκε, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια – κάτι το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. 

«Με προβληματίζει ιδιαίτερα το τι θα συμβεί στο μέλλον» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Hagai Levine, και συνέχισε: «Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και τα χημικά με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, ανησυχώ πολύ για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Θα έχουμε πρόβλημα με την αναπαραγωγή, ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους». 

Ο επιστημονικός κόσμος εξήρε την προσπάθεια των ερευνητών και την ποιότητα της μελέτης τους. Ορισμένοι ειδικοί, όμως, τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και τονίζουν ότι η ανησυχία του επικεφαλής της έρευνας είναι πρόωρη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 52,4% σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων – για άντρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία- κατά 59,3%. 

Την ίδια ώρα, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι οι ρυθμοί αποδυνάμωσης του ανδρικού σπέρματος στις χώρες αυτές συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. 

Η εικόνα αυτή είναι πολύ διαφορετική στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτό πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι στις περιοχές αυτές έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λιγότερες επιστημονικές μελέτες επί του ζητήματος. Ο δρ. Levine, όμως, είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί και σε αυτές τις ηπείρους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης