Οι εμβοές, όπως είναι ο ιατρικός όρος για το βουητό που συχνά ακούμε στα αυτιά μας, μπορεί να μας ταλαιπωρούν και να δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εμβοές δεν είναι ήχοι που προέρχονται από το περιβάλλον, μπορούν δηλαδή να υπάρχουν ακόμα κι όταν δεν υπάρχει θόρυβος, ενώ καθένας τις «ακούει» με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική ένταση και συχνότητα. Μπορεί να οφείλονται σε έκθεση σε θόρυβο, τραυματισμούς ή φλεγμονές των αφτιών, βαρηκοΐα, διαταραχές της αιμάτωσης, παθήσεις αυχένα και δοντιών, υπέρταση, συγκεντρωμένη ποσότητα κυψελίδας (κερί) στο αφτί αλλά και σε άγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρόκληση εμβοών έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί και διάφορα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως η ασπιρίνη. Ωστόσο το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 50-60 χρόνων, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβοών και της φυσιολογικής ελάττωσης της ακουστικής ικανότητας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο οι συνέπειές τους για όσους υποφέρουν από εμβοές όχι μόνο δεν ακούν καθαρά αλλά αδυνατούν και να συγκεντρωθούν, να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν ακόμα και σε ήσυχο περιβάλλον. Έτσι οι εμβοές σε χρόνια βάση, εκτός του ότι είναι ενοχλητικές, μπορεί να έχουν συνέπειες στην κοινωνική ζωή και στην ψυχική υγεία του πάσχοντα.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης