Στην Αιδηψό έγραψε… ιστορία και στο Ηράκλειο «κλείνει» τον κύκλο του, ένα μικρό φέρρι- «παντόφλα»- το «Παυσανίας», που το απόγευμα της Παρασκευής ενώ ήταν «δεμένο» στη δυτική πλευρά του λιμανιού του Ηρακλείου ανάμεσα στις προβλήτες 3 και 4, παρουσίασε εισροή υδάτων και μισοβυθίστηκε παίρνοντας κλίση προς τα δεξιά.

Το «Παυσανίας» είχε κατασκευαστεί στην δεκαετία του 1960, μάλλον σε ναυπηγείο του Περάματος. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ναυτικό Οδηγό (έτους 2009) το πλοίο έχει κατασκευαστεί το 1967 και πλέον ανήκε σε μια μικρή εταιρεία, με έδρα στην Κρήτη, τη Messogeios Lines.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Η φωτογραφία είναι από το nautilia.gr)
Το βέβαιο είναι ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 δρομολογήθηκε στην γραμμή Αιδηψού- Αρκίτσας, στην οποία παρέμεινε για πολλά χρόνια, συνδέθηκε με αυτήν και πέρασε στις αναμνήσεις πολλών παραθεριστών και κατοίκων της ευβοϊκής λουτρόπολης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πλοίο φαίνεται ότι πωλήθηκε και πήγε στο λιμάνι του Ηρακλείου, αγορασμένο από την παραπάνω εταιρεία. Μεταξύ 2006 και 2007 βρέθηκε «δεμένο» στην θέση, όπου «γράφτηκαν» οι τελευταίες ώρες του. Πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για εμπορευματικές μεταφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιο διάστημα στις αρχές της περυσινής χρονιάς έγιναν κάποιες μετασκευές στο σκάφος, απομακρύνθηκε η υπερκατασκευής της πρύμνης και απέμειναν μόνο το γκαράζ και η γέφυρα, χωρίς τους χώρους ενδιαίτησης, και χρησιμοποιήθηκε (ή επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί) ως φορτηγίδα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι για πολλά χρόνια και για άγνωστο λόγο έμεινε ακινητοποιημένο στην προβλήτα και όπως σημειώνεται σε έγγραφο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου  (ΟΛΗ) «έχει υποστεί φθορές και υπάρχουν ανοίγματα στα πλάγια στο ύψος των ισάλων, και μπορεί ανά πάσα στιγμή σε μια θαλασσοταραχή να πλημυρίσει με νερά και να βυθιστεί».

Ο ΟΛΗ είχε προκηρύξει τον περασμένο Ιανουάριο διαγωνισμό για την απομάκρυνση του πλοίου αλλά εξαιτίας των ρηγμάτων, που είχαν δημιουργηθεί είχε κριθεί ότι «δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί και να απομακρυνθεί με ασφάλεια, γι ? αυτό με την σύμφωνη γνώμη του Λιμεναρχείου θα δοθεί άδεια διάλυσης του πλοίου στον πλειοδότη. για να μπορέσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να διαλυθεί στον χώρο που ευρίσκεται και τα υπολείμματα να απομακρυνθούν».

Ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος αλλά τελικά την Παρασκευή γράφτηκε ο… επίλογος της ιστορίας του φέρρι «Παυσανίας» καθώς παρουσιάστηκε εισροή υδάτων όπως είχε επισημανθεί εγκαίρως από τον ΟΛΗ…

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν στελέχη του λιμεναρχείου και σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διενέργεια απάντλησης υδάτων. Παράλληλα από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης τοποθετήθηκαν προληπτικά, πλωτά φράγματα περιμετρικά του σκάφους, στο οποίο δεν επέβαινε κανένας.(pireas2day)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης