Ένα κρουαζιερόπλοιο με 172 επιβάτες και μέλη πληρώματος που πλήττεται από μια γαστρεντερική πάθηση που προκλήθηκε από τον ιό Norovirus δέχθηκε την επίσκεψη υγειονομικών υπαλλήλων, καθώς ελλιμενιζόταν στην Καλιφόρνια, την Κυριακή, ανέφεραν οι αρχές και η εταιρεία Carnival Corp.
Η επιδημία αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο που ο άκρως μεταδοτικός ιός έχει εξαπλωθεί στο πλοίο Crown Princess της εταιρείας, το οποίο αποτελεί μέρος του στόλου της Princess Cruises. Στο τελευταίο του ταξίδι, το πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.100 ανθρώπους σε μια κρουαζιέρα που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα μήνα από το Λος Άντζελες και περιελάμβανε στάσεις στη Χαβάη και την Ταϊτή.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο χτυπήθηκαν από τον ίδιο ιό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τον Απρίλιο.
“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στο πλοίο άρχισε να εμφανίζεται αυξημένος αριθμός γαστρεντερικών ασθενειών, που προκλήθηκαν από το Norovirus”, είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας Susan Lomax. “Ως απάντηση, έχουμε ενεργοποιήσει τα αυστηρά πρωτόκολλα απολύμανσης μας σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention-CDC)”.
Το πλοίο, το οποίο ελλιμενίζεται στο San Pedro από νωρίς το πρωί, θα υποβληθεί σε έναν βαθύ καθαρισμό πριν προχωρήσει στο επόμενο ταξίδι του στη Μεξικανική Ριβιέρα το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε η Lomax.
Εκείνοι που θα επιβιβαστούν στο πλοίο για την επόμενη κρουαζιέρα θα ενημερωθούν για το ξέσπασμα του ιού, ενώ ένας αξιωματούχος του CDC θα βρίσκεται στο πλοίο για τη διενέργεια ελέγχου πριν από την αναχώρησή του, σύμφωνα με το CDC.
Επιδημίες του Norovirus έχουν αναφερθεί σε σχεδόν μια ντουζίνα δρομολόγια κρουαζιέρας που αποπλέουν από τους λιμένες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Οι επιδημίες αυτές είναι δυσάρεστες, αλλά συνήθως ήπιες και κατά βάση προκαλούνται από τον περιορισμό πολλών ανθρώπων σε μια μικρή περιοχή, το ελλιπές πλύσιμο χεριών και τα δείπνα σε στυλ μπουφέ, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Ο Norovirus είναι η πιο κοινή αιτία της γαστρεντερικής μεταδοτικής ασθένειας, με τη ναυτία, τον εμετό και τη διάρροια να αποτελούν τα τυπικά συμπτώματα της.
Το CDC εκτιμά ότι εμφανίζονται περίπου 20 εκατομμύρια περιπτώσεις Norovirus στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, που επιφέρουν 570-800 θανάτους. Ο ιός συνήθως καθαρίζει σε μία έως τρεις ημέρες, προσθέτει το CDC.
Η Carnival Corp είναι η μητρική εταιρεία πολλών δρομολογίων κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των Princess Cruises και Carnival Cruise Lines.
e-nautilia

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης