Σε συνέχεια των κερδοφόρων αποτελεσμάτων της Louis plc που μόλις ανακοινώσαμε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής σημαντικά στοιχεία που δεικνύουν και την ανοδική μας πορεία καθώς και τα καλά νέα που αφορούν τους μετόχους μας αλλά και το κοινό εν γένει. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1.       Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά την εννιαμηνία που έληξε στις 30.9.2014 κατά 11,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και ανήλθε στα € 192,6 εκ.

 

2.       Το λειτουργικό κέρδος της Louis plc προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων (EBITDAR) για το εννιάμηνο του 2014 ανήλθε στα €63,1 εκ. σε σύγκριση με €51,2 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+23,4%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

3.       Τα καθαρά αποτελέσματα από εργασίες του Συγκροτήματος για την εννιαμηνία που έληξε στις 30.9.2014 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά περίπου €10,8 εκ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το κέρδος πριν τη φορολογία που ανήλθε στα €12,7 εκ. παρουσιάζεται επίσης σημαντικά αυξημένο κατά €5,1 εκ. (+66,5%)

 

4.       Ουσιαστική αύξηση παρουσίασε επίσης φέτος το καθαρό κέρδος που αναλογεί στους μετόχους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά €13,0 εκ. Το καθαρό κέρδος ανήλθε στα €15,9 εκ.

 

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

                                                                                                                                       Σελίδα

Δήλωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπευθύνων της Εταιρείας
  για τις συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις                             1
Ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης                                                                                         2 & 3
Συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων                  4 & 5
Συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση συνολικών εσόδων                                  6 & 7

Συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης                        8

Συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων                  9 & 10

Συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση των ταμειακών ροών                                 11

Σημειώσεις στις συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις             12 – 37


ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ
ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σύμφωνα με το Άρθρο 10, εδάφια (3)(γ) και (7) του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου του 2007 Ν,190(Ι)/2007 (“Νόμος”), εμείς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και οι άλλοι υπεύθυνοι για τις ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Louis plc (η ‘Εταιρεία’) για την περίοδο των έξι μηνών που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, επιβεβαιώνουμε ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε:

(α)    Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις οι οποίες παρουσιάζονται στις σελίδες 4 μέχρι 37:

(i)     καταρτίστηκαν σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο Αρ.-34 “Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση” όπως αυτό υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 10, εδάφιο (4) του Νόμου, και

(ii)   παρέχουν αληθινή και δίκαιη εικόνα των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού, της οικονομικής κατάστασης και του κέρδους ή ζημιών της Louis plc και των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στις συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ως σύνολο (το ‘Συγκρότημα’), και

(β)    Η ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης παρέχει δίκαιη ανασκόπηση των πληροφοριών που απαιτούνται από το Άρθρο 10, εδάφιο (6) του Νόμου.

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνοι της Εταιρείας για τις συνοπτικές ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις

Κωστάκης Λοΐζου            Πρόεδρος                                                     …………………………

Ιάσωνας Περδίος              Εκτελεστικός Σύμβουλος                              …………………………

Λούης Λοΐζου                  Εκτελεστικός Σύμβουλος                              …………………………

Χρίστος Μαυρέλλης         Μη εκτελεστικός Σύμβουλος                        …………………………

Όλγα Ηλιάδου                  Μη εκτελεστική Σύμβουλος                          …………………………

Ντίνος Παπαδόπουλος     Μη εκτελεστικός Σύμβουλος                        …………………………

Γιώργος Φοραδάρης        Μη εκτελεστικός Σύμβουλος                        …………………………

Γιώργος Πασχάλης          Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών            …………………………

Γιαννάκης Λακκοτρύπης Αρχιλογιστής                                               …………………………

Λευκωσία, 26 Νοεμβρίου 2014


ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Louis plc (η “Εταιρεία”) σε συνεδρία του που έγινε στις 26 Νοεμβρίου 2014, μελέτησε και ενέκρινε τις συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και την ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης της Εταιρείας και των θυγατρικών της (το “Συγκρότημα”) για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2014 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί από τους ανεξάρτητους εξωτερικούς ελεγκτές του Συγκροτήματος.

Η ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης ετοιμάστηκε βάσει του Άρθρου 10 του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου του 2007 και παρουσιάζεται πιο κάτω.

Αποσπάσματα των αποτελεσμάτων της πρώτης εξαμηνίας του 2014 θα δημοσιευθούν την 28η Νοεμβρίου 2014 στις Εφημερίδες “Φιλελεύθερος” και “Πολίτης”.  Αντίγραφα ολόκληρου του κειμένου των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων θα διατίθεvται προς το κοινό, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση, στα γραφεία της Εταιρείας, Λεωφόρος Λεμεσού 11, 2112 Στρόβολος, Λευκωσία, τηλ. 22588168, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος στο διαδύκτιο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.louisgroup.com

Οι κύριες δραστηριότητες του Συγκροτήματος, συνέχισαν να είναι η διεξαγωγή κρουαζιέρων με κρουαζιερόπλοιά του, η ναύλωση κρουαζιεροπλοίων του σε τρίτους και η ιδιοκτησία, λειτουργία και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

Οικονομική ανάλυση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Louis plc με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνει ότι τόσο στην Κύπρο αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου κυρίως δραστηριοποιείται, ό Τουρισμός ευρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.  Η γενική στρατηγική που υιοθετήθηκε  τόσο από τη Louis Hotels όσο και από τη Louis Cruises, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς αναβάθμισης και ανανέωσης των ξενοδοχείων και πλοίων τους, έχει αποδώσει και τα θετικά αποτελέσματα είναι τώρα εμφανή.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά την εννιαμηνία που έληξε στις 30.9.2014 κατά 11,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.  Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης  τόσο στη Louis Cruises κατά περίπου €13,9 εκ. (+14,4%) όσο και στη Louis Hotels κατά €6,0 εκ. (+7,8%). 

Το λειτουργικό κέρδος της Louis plc προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων (EBITDAR) για το εννιάμηνο του 2014 ανήλθε στα €63,1 εκ. σε σύγκριση με €51,2 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+23,4%).  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και οι δείκτες κερδοφορίας – EBITDAR margin – παρουσίασαν βελτίωση τόσο για τη Louis Cruises (από 23,7% σε 25,4%) όσο και για τη Louis Hotels (από 38,5% σε 44%).  

Το κέρδος από εργασίες μετά τις αποσβέσεις, ενοίκια και χρεολύσεις, αλλά πριν από τους καθαρούς τόκους (€36,3 εκ.) παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη εννιαμηνία του 2013 (€26,2 εκ.) κατά €10,1 εκ. και αυτό παρά την άνοδο που σημείωσαν τα ενοίκια ξενοδοχείων (€0,7 εκ.) αλλά και οι αποσβέσεις (€1,1εκ.).


ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οικονομική ανάλυση (συνέχεια)

Τα καθαρά αποτελέσματα από εργασίες του Συγκροτήματος για την εννιαμηνία που έληξε στις 30.9.2014 (€19,5 εκ.) παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά περίπου €10,8 εκ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (€8,7 εκ.).  Το κέρδος πριν τη φορολογία (€12,7 εκ.) παρουσιάζεται επίσης σημαντικά αυξημένο κατά €5,1 εκ. (+66,5%) και αυτό παρά τη χρέωση ποσού ύψους €2,9 εκ. αντιπροσωπεύει μερίδιο ζημιών σε κοινοπραξία ανάπτυξης κρουαζιέρων σε νέες αγορές και ζημιά €4,6 εκ. που σχετίζεται κυρίως με μη πραγματοποιηθείσες συναλλαγματικές ζημιές από δάνειο σε στερλίνες.

Ουσιαστική αύξηση παρουσίασε επίσης φέτος το καθαρό κέρδος που αναλογεί στους μετόχους (€15,9 εκ.) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (€2,9 εκ.) κατά €13,0 εκ.  Σημειώνεται όμως η σημαντική μείωση στη φορολογία μεταξύ της υπό εξέταση περιόδου και της αντίστοιχης του 2013 που οφείλεται στις σημαντικές πρόνοιες που έγιναν πέρσι για αναβαλλόμενη φορολογία στην Ελλάδα, λόγω αύξησης των φορολογικών συντελεστών από 20% σε 26%.  Επιπλέον φέτος έγινε αντιστροφή περσινής πρόβλεψης για φορολογία αφορολόγητων αποθεματικών, έπειτα από έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομίας της Ελλάδας.

Προοπτικές 2014

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις μας τα αποτελέσματα για το 2014 αναμένεται να είναι πολύ βελτιωμένα σε σχέση με το 2013 και τυχόν πιθανή ζημιά προβλέπεται να είναι σημαντικά μειωμένη.

Σημειώσεις

1.      Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 ετοιμάστηκαν σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο Αρ. 34 – “Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση” και παρουσιάζονται σε Ευρώ.

2.      Έχουν χρησιμοποιηθεί οι ίδιες λογιστικές πολιτικές όπως και στις ετήσιες ελεγμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

3.      Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 δεν έχουν ελεγχθεί από τους ανεξάρτητους εξωτερικούς ελεγκτές της Louis plc (η ‘Εταιρεία’).


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ EΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
 
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

30/09/2014

30/09/2013

Σημ.

€’000

€’000

Εισοδήματα

4,5

192.611

172.770

Λειτουργικά, διοικητικά και έξοδα πωλήσεων

(82.569)

(79.596)

Κόστος προσωπικού

(46.903)

(42.017)

(129.472)

(121.613)

Λειτουργικό κέρδος προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και

 ενοικίων ξενοδοχείων

63.139

51.157

Ενοίκια ξενοδοχείων πληρωτέα

(7.102)

(6.405)

Αποσβέσεις

9

(19.424)

(18.282)

Χρεολύσεις

(285)

(286)

Κέρδος από εργασίες

36.328

26.184

Έσοδα χρηματοδότησης

1.912

858

Έξοδα χρηματοδότησης

(18.720)

(18.352)

Καθαρά έξοδα χρηματοδότησης

(16.808)

(17.494)

Κέρδος από εργασίες μετά τα καθαρά έξοδα

  χρηματοδότησης

19.520

8.690

Καθαρή συναλλαγματική (ζημία)/κέρδος

6

(4.593)

1.097

(Ζημία)/κέρδος από εκποίηση πλοίων, ακινήτων,

  εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

(6)

17

Μερίδιο (ζημίας)/κέρδους από επενδύσεις που αναγνωρίζονται

  με τη μέθοδο της καθαρής θέσης

20

(2.872)

51

Ζημία από διαγραφή περιουσιακών στοιχείων

18

(2.215)

Κέρδος από εξόφληση πιστωτή

15

645

Κέρδος πριν τη φορολογία

12.694

7.640

Φορολογία

7

3.295

(4.715)

Κέρδος περιόδου

15.989

2.925

Κέρδος περιόδου που αναλογεί στους/στο:

Ιδιοκτήτες της Εταιρείας

15.946

2.911

Συμφέρον άνευ ελέγχου

43

14

Κέρδος περιόδου

15.989

2.925

Βασικό και πλήρως κατανεμημένο κέρδος ανά

  μετοχή (σεντ)

8

3,46

0,63

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Για την τριμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

30/09/2014

30/09/2013

Σημ.

€’000

€’000

Εισοδήματα

4, 5

102.020

92.231

Λειτουργικά, διοικητικά και έξοδα πωλήσεων

(32.088)

(36.329)

Κόστος προσωπικού

(23.672)

(17.130)

(55.760)

(53.459)

Λειτουργικό κέρδος προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και

 ενοικίων ξενοδοχείων

46.260

38.772

Ενοίκια ξενοδοχείων πληρωτέα

(2.366)

(2.218)

Αποσβέσεις

(6.402)

(6.211)

Χρεολύσεις

(95)

(96)

Κέρδος από εργασίες

37.397

30.247

Έσοδα χρηματοδότησης

266

94

Έξοδα χρηματοδότησης

(5.758)

(5.381)

Καθαρά έξοδα χρηματοδότησης

(5.492)

(5.287)

Κέρδος από εργασίες μετά τα καθαρά έξοδα

  χρηματοδότησης

31.905

24.960

Καθαρή συναλλαγματική ζημία

6

(2.695)

(603)

(Ζημία)/κέρδος από εκποίηση πλοίων, ακινήτων,

  εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

(6)

4

Μερίδιο ζημίας από επενδύσεις που αναγνωρίζονται με τη

  μέθοδο της καθαρής θέσης

(81)

(15)

Κέρδος από εξόφληση πιστωτή

15

645

Κέρδος πριν τη φορολογία

29.768

24.346

Φορολογία

7

(2.348)

(875)

Κέρδος περιόδου

27.420

23.471

Κέρδος περιόδου που αναλογεί στους/στο:

Ιδιοκτήτες της εταιρείας

27.381

23.435

Συμφέρον άνευ ελέγχου

39

36

Κέρδος περιόδου

27.420

23.471

Βασικό και πλήρως κατανεμημένο κέρδος ανά

  μετοχή (σεντ)

8

5,95

5,08

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

30/09/2014

30/09/2013

€’000

€’000

Κέρδος περιόδου

15.989

2.925

Λοιπά συνολικά έσοδα

Ποσά που θα ή πιθανόν να αναταξινομηθούν στη συνοπτική

  ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού

  αποτελεσμάτων

Κέρδος από αντισταθμίσεις ταμειακών ροών

1.276

1.348

Συναλλαγματική διαφορά σε σχέση με θυγατρική εταιρεία

  σε ξένο νόμισμα

9

(25)

1.285

1.323

Ποσά που δεν θα αναταξινομηθούν στη συνοπτική ενδιάμεση

  ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων

Αναβαλλόμενη φορολογία από επανεκτίμηση

(10)

(9)

Επανεκτίμηση

110

Αύξηση αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω αλλαγής του

  συντελεστή φόρου από 20% σε 26%

(319)

Αύξηση αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω αλλαγής του

  συντελεστή φόρου από 10% σε 12,5%

(627)

100

(955)

Λοιπά συνολικά έσοδα περιόδου

1.385

368

Συνολικά έσοδα περιόδου

17.374

3.293

Συνολικά έσοδα που αναλογούν στους/στο:

Ιδιοκτήτες της Εταιρείας

17.331

3.288

Συμφέρον άνευ ελέγχου

43

5

Συνολικά έσοδα περιόδου

17.374

3.293

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Για την τριμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

30/09/2014

30/09/2013

€’000

€’000

Κέρδος περιόδου

27.420

23.471

Λοιπά συνολικά έσοδα

Ποσά που θα ή πιθανόν να αναταξινομηθούν στη συνοπτική

 ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων

Κέρδος από αντισταθμίσεις ταμειακών ροών

357

270

Συναλλαγματική διαφορά σε σχέση με θυγατρική εταιρεία

  σε ξένο νόμισμα

12

(5)

369

265

Ποσά που δεν θα αναταξινομηθούν στη συνοπτική ενδιάμεση

  ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων

Αναβαλλόμενη φορολογία από επανεκτίμηση

(9)

(8)

Αύξηση αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω αλλαγής του

  συντελεστή φόρου από 10% σε 12,5%

(6)

(9)

(14)

Λοιπά συνολικά έσοδα περιόδου

360

251

Συνολικά έσοδα περιόδου

27.780

23.722

Συνολικά έσοδα που αναλογούν στους/στο:

Ιδιοκτήτες της Εταιρείας

27.741

23.686

Συμφέρον άνευ ελέγχου

39

36

Συνολικά έσοδα περιόδου

27.780

23.722

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ

 

Μη ελεγμένα

Ελεγμένα

30/09/2014

31/12/2013

Σημ.

€’000

€’000

Περιουσιακά στοιχεία

Πλοία, ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

9

477.841

443.362

Μισθώσεις ξενοδοχείων

21.741

22.259

Ποσά οφειλόμενα από συγγενικά μέρη

17

48.907

47.803

Άλλα περιουσιακά στοιχεία

740

692

Επενδύσεις που αναγνωρίζονται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης

20

15.973

15.164

Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

565.202

529.280

Αποθέματα

10.555

8.656

Εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις

48.685

48.702

Ποσά οφειλόμενα από συγγενικά μέρη

17

11.683

12.001

Δεσμευμένες τραπεζικές καταθέσεις

10

9.495

8.178

Μετρητά και αντίστοιχα μετρητών

10

34.176

10.449

Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία διακρατούμενα προς πώληση

11

34.600

Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

114.594

122.586

Σύνολο περιουσιακών στοιχείων

679.796

651.866

Ίδια κεφάλαια

Μετοχικό κεφάλαιο

12

78.293

78.293

Αποθεματικά

10.502

(6.829)

Ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Εταιρείας

88.795

71.464

Συμφέρον άνευ ελέγχου

(3.391)

65

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων

85.404

71.529

Υποχρεώσεις

Δανεισμός

13

127.035

98.751

Υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων

14

195.724

196.152

Ποσά οφειλόμενα σε συγγενικά μέρη

17

8.107

7.778

Άλλες υποχρεώσεις

15

953

2.783

Αναβαλλόμενο εισόδημα

16

8.697

6.082

Αναβαλλόμενη φορολογία

28.821

24.681

Μη τρέχουσες υποχρεώσεις

369.337

336.227

Τραπεζικά παρατραβήγματα

10

33.563

36.048

Δανεισμός

13

63.621

86.556

Υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων

14

29.414

26.470

Εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις

51.953

55.899

Παράγωγα αντισταθμιστικά χρηματοοικονομικά μέσα

1.286

2.562

Ποσά οφειλόμενα σε συγγενικά μέρη

17

11.668

12.072

Άλλες υποχρεώσεις

15

1.450

Αναβαλλόμενο εισόδημα

16

28.732

10.344

Οφειλόμενη φορολογία

4.818

8.447

Υποχρεώσεις διακρατούμενες προς πώληση

11

4.262

Τρέχουσες υποχρεώσεις

225.055

244.110

Σύνολο υποχρεώσεων

594.392

580.337

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων

679.796

651.866

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Εταιρείας

Διαφορά από

Αποθεματικό

Αποθεματικό

μετατροπή

Μετοχικό

Αποθεματικό

Αποθεματικό

επανεκτίμησης

παροχών

Άλλα

κεφαλαίου

Αποθεματικό

Συμφέρον

Σύνολο ιδίων

Σημ.

κεφάλαιο

υπέρ το άρτιο

αντιστάθμισης

ακινήτων

προσωπικού

αποθεματικά

σε Ευρώ

προσόδου

Σύνολο

άνευ ελέγχου

κεφαλαίων

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου 2014

78.293

94.301

(2.562)

18.408

333

178

364

(117.851)

71.464

65

71.529

Συνολικά έσοδα περιόδου

Κέρδος περιόδου

15.946

15.946

43

15.989

Λοιπά συνολικά έσοδα

Κέρδος από αντισταθμίσεις ταμειακών ροών

1.276

1.276

1.276

Συναλλαγματική διαφορά σε σχέση

  με θυγατρική εταιρεία σε ξένο νόμισμα

9

9

9

Αναβαλλόμενη φορολογία από

  επανεκτίμηση

(10)

(10)

(10)

Μεταφορά πρόσθετης απόσβεσης σε

  επανεκτίμηση

(96)

96

Επανεκτίμηση

110

110

110

Λοιπά συνολικά έσοδα περιόδου

1.276

4

9

96

1.385

1.385

Συνολικά έσοδα περιόδου

1.276

4

9

16.042

17.331

43

17.374

Συναλλαγές με ιδιοκτήτες που

  αναγνωρίστηκαν άμεσα στα ίδια κεφάλαια

Αλλαγές σε μερίδια που κατέχονται σε

  θυγατρικές εταιρείες

Εξαγορά θυγατρικής

19

(3.499)

(3.499)

Σύνολο συναλλαγών με ιδιοκτήτες που

  αναγνωρίστηκαν άμεσα στα ίδια κεφάλαια

(3.499)

(3.499)

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014

78.293

94.301

(1.286)

18.412

333

187

364

(101.809)

88.795

(3.391)

85.404

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Εταιρείας

Διαφορά από

Αποθεματικό

μετατροπή

Μετοχικό

Αποθεματικό

Αποθεματικό

επανεκτίμησης

Άλλα

κεφαλαίου

Αποθεματικό

Συμφέρον

Σύνολο ιδίων

κεφάλαιο

υπέρ το άρτιο

αντιστάθμισης

ακινήτων

αποθεματικά

σε Ευρώ

προσόδου

Σύνολο

άνευ ελέγχου

κεφαλαίων

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου 2013

78.293

94.301

(3.909)

19.598

180

364

(88.458)

100.369

71

100.440

Συνολικά έσοδα για την περίοδο

Κέρδος περιόδου

2.911

2.911

14

2.925

Λοιπά συνολικά έσοδα

Κέρδος από αντισταθμίσεις ταμειακών ροών

1.348

1.348

1.348

Συναλλαγματική διαφορά σε σχέση

  με θυγατρική εταιρεία σε ξένο νόμισμα

(25)

(25)

(25)

Αναβαλλόμενη φορολογία σε επανεκτίμηση

(9)

(9)

(9)

Μεταφορά πρόσθετης απόσβεσης σε

  επανεκτίμηση

(5)

5

Αύξηση αναβαλλόμενης φορολογία λόγω

  αλλαγής του συντελεστή φόρου από

  10% σε 12,5%

(318)

(318)

(1)

(319)

Αύξηση αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω

  αλλαγής του συντελεστή φόρου από

  20% σε 26%

(626)

(626)

(1)

(627)

Λοιπά συνολικά έσοδα περιόδου

1.348

(958)

(25)

5

370

(2)

368

Συνολικά έσοδα περιόδου

1.348

(958)

(25)

2.916

3.281

12

3.293

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2013

78.293

94.301

(2.561)

18.640

155

364

(85.542)

103.650

83

103.733

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

 

Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

 

30/09/2014

30/09/2013

 

Σημ.

€’000

€’000

 

 

 

Ροή μετρητών από εργασίες

 

 

 

Κέρδος πριν τη φορολογία

 

12.694

7.640

Αναπροσαρμογές

 

43.256

36.098

Ροή μετρητών από εργασίες πριν τις αλλαγές στο κεφάλαιο

 

 

 

  κίνησης

 

55.950

43.738

Αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης

 

3.420

(9.336)

Καθαρή ροή μετρητών από εργασίες

 

59.370

34.402

 

 

 

Ροή μετρητών από επενδυτικές δραστηριότητες

 

 

 

Πληρωμές για αγορά πλοίων, ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

9

(19.303)

(22.459)

Πληρωμές για απόκτηση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών

 

 

 

  στοιχείων διακρατούμενων προς πώληση

 

(58)

Εισπράξεις από εκποίηση πλοίων, ακινήτων, εγκαταστάσεων και

 

 

 

  εξοπλισμού

 

61

Εισπράξεις από εκποίηση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών

 

 

 

  στοιχείων διακρατούμενων προς πώληση

 

1.484

Τόκοι που εισπράχθηκαν

 

1.912

858

Καθαρή ροή μετρητών που χρησιμοποιήθηκε σε

 

 

 

  επενδυτικές δραστηριότητες

 

(17.391)

(20.114)

 

 

 

 

Ροή μετρητών από χρηματοδοτικές δραστηριότητες

 

 

 

Καθαρή μείωση στα δάνεια, παράγωγα και υποχρεώσεις

 

 

 

  χρηματοδοτικών μισθώσεων

 

(8.611)

(5.938)

Τόκοι που πληρώθηκαν

 

(6.555)

(3.778)

Δεσμευμένες τραπεζικές καταθέσεις

 

(952)

(2.937)

Καθαρή ροή μετρητών που χρησιμοποιήθηκε σε

 

 

 

  χρηματοδοτικές δραστηριότητες

 

(16.118)

(12.653)

 

 

 

 

Επίδραση αλλαγών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες στα μετρητά

 

 

 

  και αντίστοιχα μετρητών

 

351

87

 

 

 

 

Καθαρή αύξηση μετρητών και αντίστοιχων μετρητών

 

26.212

1.722

Μετρητά και αντίστοιχα μετρητών στην αρχή της περιόδου

 

(25.599)

(17.341)

 

 

 

 

Μετρητά και αντίστοιχα μετρητών στο τέλος της περιόδου

 

613

(15.619)

 

 

 

 

Τα μετρητά και αντίστοιχα μετρητών αποτελούνται από:

 

 

 

Μετρητά στο ταμείο και στις τράπεζες

10

34.176

18.786

Τραπεζικά παρατραβήγματα

10

(33.563)

(34.405)

 

 

 

 

 

 

613

(15.619)

 

Οι σημειώσεις στις σελίδες 12 μέχρι 37 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

1.    Σύσταση και κύριΕΣ δραστηριότηΤΕΣ

Η Louis plc (η “Εταιρεία”) συστάθηκε στην Κύπρο στις 31 Δεκεμβρίου 1998 ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Εταιρειών Νόμου, Κεφ. 113, της Κύπρου.  Η Εταιρεία είναι θυγατρική της εταιρείας CLIN Company Ltd (η “Ιθύνουσα”).

Οι κύριες δραστηριότητες του Συγκροτήματος, που είναι η διεξαγωγή κρουαζιέρων με κρουαζιερόπλοιά του, η ναύλωση κρουαζιεροπλοίων του σε τρίτους και η ιδιοκτησία, λειτουργία και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, δεν παρουσίασαν οποιανδήποτε μεταβολή από το προηγούμενο έτος.

2.    ΒΑΣΗ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 περιλαμβάνουν την Εταιρεία και τις θυγατρικές της εταιρείες (που μαζί θα αναφέρονται ως το “Συγκρότημα”).

Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις έχουν ετοιμαστεί σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο Αρ. 34 – “Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση” και πρέπει να διαβάζονται σε συνάρτηση με τις ελεγμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 παρουσιάζονται σε Ευρώ το οποίο είναι το κυρίως χρησιμοποιούμενο νόμισμα που παρουσιάζει καλύτερα την ουσία των οικονομικών πράξεων και δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος.

Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 δεν έχουν ελεγχθεί από τους ανεξάρτητους εξωτερικούς ελεγκτές του Συγκροτήματος.  Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ετοιμάστηκαν με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) όπως αυτά υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

 

3.    ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Λογιστικές ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Οι συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ετοιμάστηκαν με βάση τις ίδιες λογιστικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την κατάρτιση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013, εκτός από την υιοθέτηση από το Συγκρότημα των νέων και τροποποιημένων ΔΠΧΑ με ισχύει από την 1 Ιανουαρίου 2014.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι η υιοθέτηση των νέων και τροποποιημένων ΔΠΧΑ σε μελλοντικές περιόδους δεν θα έχει σημαντική επίδραση στις συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος.

 


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

4.   ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ

Οι εργασίες του Συγκροτήματος υπόκεινται σε εποχιακές διακυμάνσεις λόγω του ότι το Συγκρότημα δραστηριοποιείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο και παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα κατά τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο.

5.    ΑΝΑΛΥΣΗ κατά ΤΟΜΕΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

       Πληροφορίες τομέων προς αναφορά

 

Ναυτιλιακές και άλλες

Ξενοδοχειακές

 

 

δραστηριότητες

δραστηριότητες

Σύνολο

 

Εννιαμηνία που έληξε

Εννιαμηνία που έληξε

Εννιαμηνία που έληξε

 

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

 

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

 

 

 

 

 

 

 

Εισοδήματα από εργασίες

110.498

96.623

82.113

76.147

192.611

172.770

 

 

 

 

 

 

 

(Ζημία)/κέρδος τομέων προς

 

 

 

 

 

 

  αναφορά πριν τη φορολογία

(4.859)

(4.944)

20.425

12.533

15.566

7.589

 

 

 

 

 

 

 

Ενεργητικό τομέων προς αναφορά

373.234

400.465

306.562

304.426

679.796

704.891

 

Τριμηνία που έληξε

Τριμηνία που έληξε

Τριμηνία που έληξε

 

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

 

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

 

 

 

 

 

 

 

Εισοδήματα από εργασίες

50.480

43.371

51.540

48.860

102.020

92.231

 

 

 

 

 

 

 

Κέρδος τομέων προς αναφορά πριν

 

 

 

 

 

 

  τη φορολογία

5.798

3.651

24.051

20.710

29.849

24.361

 

 

 

 

 

 

 

Ενεργητικό τομέων προς αναφορά

4.167

5.394

8.294

6.754

12.461

12.148

       Συμφιλίωση κέρδους τομέων προς αναφορά:

Εννιαμηνία που έληξε

Τριμηνία που έληξε στις

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

€’000

€’000

€’000

€’000

Κέρδος πριν τη φορολογία

Συνολικό κέρδος τομέων προς αναφορά

15.566

7.589

29.849

24.361

Μερίδιο (ζημίας)/κέρδους από επενδύσεις

  που αναγνωρίζονται με τη μέθοδο

  της καθαρής θέσης

(2.872)

51

(81)

(15)

Κέρδος πριν τη φορολογία όπως οι

  οικονομικές καταστάσεις

12.694

7.640

29.768

24.346


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

6.    ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ (ΖΗΜΙΑ)/ΚΕΡΔΟΣ

Εννιαμηνία που έληξε

Τριμηνία που έληξε

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

€’000

€’000

€’000

€’000

Πραγματοποιηθείσα συναλλαγματική

  (ζημία)/κέρδος

(723)

85

(456)

65

Μη πραγματοποιηθείσα συναλλαγματική

  (ζημία)/κέρδος

(3.870)

1.012

(2.239)

(668)

(4.593)

1.097

(2.695)

(603)

Η μη πραγματοποιηθείσα συναλλαγματική (ζημία)/κέρδος του Συγκροτήματος, προκύπτει από τη μετατροπή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που παρουσιάζονται σε ξένο νόμισμα κατά την ημερομηνία της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, καθώς και από τη μετάφραση των δανείων σε ξένο νόμισμα που δεν προστατεύουν αποτελεσματικά (ineffective portion) το συναλλαγματικό κίνδυνο σε σχέση με εισοδήματα εισπρακτέα σε ξένο νόμισμα. 

7.   ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Εννιαμηνία που έληξε

Τριμηνία που έληξε

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

€’000

€’000

€’000

€’000

Εταιρικός φόρος

(2.094)

(637)

(2.094)

(626)

Έκτακτη εισφορά για την άμυνα

(92)

(97)

(92)

(89)

Φόροι αφορολόγητων αποθεματικών

  στην Ελλάδα

5.364

Αναβαλλόμενη φορολογία

117

(3.981)

(162)

(160)

3.295

(4.715)

(2.348)

(875)

 

Στην Κύπρο, ο συντελεστής εταιρικού φόρου είναι 12,5%.  Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τόκοι εισπρακτέοι μπορεί να υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα με ποσοστό 30% (15% μέχρι 28 Απριλίου 2013).  Σε τέτοιες περιπτώσεις οι τόκοι αυτοί εξαιρούνται από εταιρικό φόρο.

 

Στην Ελλάδα, ο φορολογικός συντελεστής είναι 26% (2013: 26%). Επίσης στην Ελλάδα έπειτα από έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας η υποχρέωση φόρου με συντελεστή 19% στο σύνολο των αφορολόγητων αποθεματικών της εξαρτημένης εταιρείας Ξενοδοχεία Λούης Α.Ε παύει να υφίσταται. Ως εκ τούτου η πρόβλεψη του φόρου αφορολόγητων αποθεματικών στην Ελλάδα ποσού €5.364 χιλιάδων αντιστρέφεται.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

7.   ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (συνέχεια)

 

Επίσης στην Ελλάδα, έπειτα από έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομίας της Ελλάδας, η υποχρέωση φόρου με συντελεστή 19% στο σύνολο των αφορολόγητων αποθεματικών της εξαρτημένης εταιρείας Ξενοδοχεία Λούης Α.Ε παύει να υφίσταται. Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη για φόρο αφορολόγητων αποθεματικών στην Ελλάδα, ποσού ύψους €5.364 χιλιάδων, αντιστρέφεται.

 

Στην Κύπρο, οι φορολογικές ζημίες μπορούν να μεταφερθούν στα επόμενα πέντε έτη μέχρι τελικής διαγραφής τους και επίσης μπορούν να συμψηφιστούν με φορολογικά κέρδη άλλων εταιρειών του Συγκροτήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερίσματα από το εξωτερικό μπορεί να υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα με ποσοστό 20% για το έτος 2013 και 17% το 2014.

 

Σύμφωνα με τον περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Φορολογικές Διατάξεις) Νόμο του 2010, Ν.44(Ι)/2010, πλοιοκτήτριες εταιρείες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης που υπόκεινται ή επιλέγουν να φορολογούνται στο σύστημα φόρου χωρητικότητας, απαλλάσσονται από το Φόρο Εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου.  Μερίσματα που καταβάλλονται άμεσα ή έμμεσα από κέρδη ναυτιλιακών ή πλοιοδιαχειριστικών εταιρειών απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα.

 

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Νόμο 27/1975 περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξη της Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων, δεν επιβάλλεται εταιρικός φόρος στο εισόδημα πλοιοκτήτη από εκμετάλλευση πλοίων υπό Ελληνική σημαία. Αντί αυτού, επιβάλλεται φόρος χωρητικότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 26 και όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 του Νόμου 4110/2013 επιβάλλεται φόρος χωρητικότητας και στα πλοία υπό ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Ο φόρος χωρητικότητας στα πλοία υπό ξένη σημαία μειώνεται με το ποσό το οποίο καταβλήθηκε για το πλοίο στο αλλοδαπό νηολόγιο και μέχρι το ποσό του φόρου που οφείλεται στην Ελλάδα.

 

Επίσης, δεν επιβάλλεται εταιρικός φόρος στις πλοιοκτήτριες εταιρείες του Συγκροτήματος, τα πλοία των οποίων είναι νηολογημένα σε νηολόγια άλλων χωρών (εκτός της Κύπρου και της Ελλάδας) λόγω του ότι τα κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίων δεν φορολογούνται στις εν λόγω επικράτειες.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

8.   ΚΕΡΔΟΣ ανά μετοχή

Εννιαμηνία που έληξε

Τριμηνία που έληξε

30/09/2014

30/09/2013

30/09/2014

30/09/2013

Κέρδος που αναλογεί στους

  ιδιοκτήτες της Εταιρείας (€’000)

15.946

2.911

27.381

23.435

Μεσοσταθμικός αριθμός μετοχών που

  ήταν εκδομένες και πλήρως

  κατανεμημένες κατά τη διάρκεια της

  περιόδου (χιλιάδες)

460.547

460.547

460.547

460.547

Βασικό και πλήρως κατανεμημένο

  κέρδος ανά μετοχή (σεντ)

3,46

0,63

5,95

5,08

9.    ΠΛΟΙΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

30/09/2014

31/12/2013

 

€’000

€’000

 

 

Κόστος

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου

645.922

641.601

Μεταφορά από μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

  διακρατούμενα προς πώληση (σημ. 11)

39.606

Προσθήκες

19.303

24.326

Εκποίηση θυγατρικής εταιρείας (σημ. 19)

(1.538)

Εκποιήσεις και διαγραφές

(101)

(18.467)

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

704.730

645.922

Αποσβέσεις και ζημίες από απομείωση

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου

202.560

184.240

Επιβάρυνση για το έτος

19.424

23.862

Μεταφορά από μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

  διακρατούμενα προς πώληση (σημ. 11)

5.006

Εκποιήσεις και διαγραφές

(101)

(5.542)

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

226.889

202.560

Καθαρή λογιστική αξία

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

477.841

443.362


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

10.  Μετρητά και αντιστοιχα μετρητων

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Δεσμευμένες τραπεζικές καταθέσεις

9.495

8.178

Μετρητά στο ταμείο και στην τράπεζα

34.176

10.449

43.671

18.627

Τραπεζικά παρατραβήγματα

(32.268)

(34.740)

Πιστωτικές διευκολύνσεις από Οργανισμό

  Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων

(1.295)

(1.308)

(33.563)

(36.048)

10.108

(17.421)

Τα τραπεζικά παρατραβήγματα φέρουν ετήσιο τόκο κατά μέσο όρο προς 6,60% (31 Δεκεμβρίου 2013: 7,36%).  Οι πιστωτικές διευκολύνσεις από τον Οργανισμό Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων φέρουν ετήσιο τόκο κατά μέσο όρο προς 6,46% (31 Δεκεμβρίου 2013: 6,71%).

Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι δεσμευμένες ως ακολούθως:

Μετρητά ύψους €642 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €592 χιλιάδες) είναι δεσμευμένα στην Alpha Bank (πρώην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.) ως εγγύηση για εξόφληση ενδεχόμενων υποχρεώσεων προς το Νηολόγιο Πειραιά, προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και προς όφελος διαφόρων άλλων δικαιούχων.

Μετρητά συνολικού ύψους €107 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €107 χιλιάδες) είναι δεσμευμένα στη Societe Generale Bank – Cyprus Ltd ως εγγυήσεις για εξασφάλιση τραπεζικών εγγυήσεων και άλλων διευκολύνσεων.

Μετρητά συνολικού ύψους €7.406 χιλιάδων και €1.000 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €7.406 χιλιάδες) είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ και στην τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα, και εξασφαλίζουν υποχρεώσεις εταιρειών του Συγκροτήματος.

Επιπρόσθετα, μετρητά ύψους €60 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €54 χιλιάδες), και €280 χιλιάδων αντίστοιχα, (31 Δεκεμβρίου 2013: €19 χιλιάδες) είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., αντίστοιχα, ως εγγυήσεις για εξασφάλιση τραπεζικών εγγυήσεων.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

10.  Μετρητά και αντιστοιχα μετρητων (συνέχεια)

Τα τραπεζικά παρατραβήγματα του Συγκροτήματος είναι εξασφαλισμένα ως ακολούθως:

§  Υποθήκες επί των κρουαζιεροπλοίων του Συγκροτήματος,

§  Υποθήκες σε ακίνητα που κατέχουν θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος,

§  Υποθήκες σε μακροχρόνιες μισθώσεις θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εταιρικές εγγυήσεις της εταιρείας Clin Company Ltd (η ‘Ιθύνουσα’), της Εταιρείας και των θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Τραπεζικές εγγυητικές επιστολές,

§  Προσωπική εγγύηση του Προέδρου κ. Κωστάκη Λοΐζου,

§  Ενεχυρίαση μετοχών της Εταιρείας, της συνδεδεμένης εταιρείας και θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εκχωρήσεις εσόδων και εισπράξεων ασφαλειών θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εκχώρηση τιμολογίων εμπορικών εισπρακτέων,

§  Κυμαινόμενη επιβάρυνση πάνω σε περιουσιακά στοιχεία θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εκχώρηση επιστολής δέσμευσης (letter of allocation) σύμφωνα με την οποία θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος θα προβεί σε ανανέωση συμφωνίας μίσθωσης,

§  Αρνητικές δεσμεύσεις (negative pledge) σύμφωνα με τις οποίες θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος να μην προχωρήσουν σε πώληση, εκχώρηση, υποθήκευση ή επιβάρυνση, με οποιοδήποτε τρόπο, περιουσιακών στοιχείων τους χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση των συγκεκριμένων τραπεζών.

11.  ΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Στις 28 Φεβρουαρίου 2013, η πλοιοκτήτρια θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος, Calypso Navigation Ltd, εκποίησε το κρουαζιερόπλοιο M/V Calypso στην εταιρεία Argo Systems Fze για το ποσό των χιλιάδων €1.484 χιλιάδων (US$ 2,1 εκ.).  Η τιμή πώλησης αντιπροσωπεύει την αξία του κρουαζιερόπλοιου στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος για το έτος 2013 και επομένως δεν προέκυψε οποιοδήποτε κέρδος ή ζημία κατά την εκποίηση.

Κατά το 2013, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Louis Hotels, Louis Ayios Elias Village και Louis Nausicaa Beach παρουσιάζονταν ως μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατατασσόμενα ως διακρατούμενα προς πώληση, ακολουθώντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου όπως διαθέσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία προς πώληση. Στις αρχές του 2014, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Κυπριακή οικονομία και παρόλο που οι προσπάθειες του Συγκροτήματος για πώληση των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων συνεχίζονται, οι πιθανότητες για ολοκλήρωση της πώληση, εντός των επόμενων δώδεκα μηνών, των Louis Ayios Elias Village και Louis Nausicaa Beach έχουν περιοριστεί και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως τα περιουσιακά στοιχεία κατατασσόμενα ως διακρατούμενα προς πώληση μεταταχθούν στην κατηγορία των πλοίων, ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και οι υποχρεώσεις κατατασσόμενες ως διακρατούμενες προς πώληση στην κατηγορία αναβαλλόμενη φορολογία. Η ξενοδοχειακή μονάδα Louis Nausicaa Beach συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

11.  ΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ (συνέχεια)

Περιουσιακά στοιχεία διακρατούμενα προς πώληση

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου

34.600

36.084

Μεταφορά στα πλοία, ακίνητα, εγκαταστάσεις και

  εξοπλισμό (σημ. 9)

(34.600)

Προσθήκες

72

Διαγραφές

(72)

Εκποιήσεις

(1.484)

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

34.600

Υποχρεώσεις διακρατούμενες προς πώληση

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Αναβαλλόμενη φορολογία

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου

4.262

3.944

Μεταφορά στην αναβαλλόμενη φορολογία

(4.262)

Αύξηση αναβαλλόμενης φορολογίας στην Κύπρο λόγω

  αλλαγής του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 10%

  σε 12,5%

246

Χρέωση στο αποθεματικό επανεκτίμησης

21

Χρέωση στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων

51

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

4.262

12.  Μετοχικό κεφάλαιο

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Εγκεκριμένο

30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

  (500.000.000 μετοχές των €0,17)

85.000

85.000

Εκδομένο και πληρωμένο εξ’ ολοκλήρου

30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

  (460.546.854 μετοχές των €0,17)

78.293

78.293


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

13.  ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Τρέχουσες υποχρεώσεις

Τραπεζικά δάνεια

61.996

85.517

Άλλα δάνεια

1.625

1.039

63.621

86.556

Μη τρέχουσες υποχρεώσεις

Τραπεζικά δάνεια

125.335

97.526

Άλλα δάνεια

1.700

1.225

127.035

98.751

Σύνολο

190.656

185.307

Τα τραπεζικά και άλλα δάνεια αναλύονται ως ακολούθως:

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Αποπληρωτέα

Εντός 1 έτους

63.621

86.556

Μεταξύ 1 και 5 ετών

42.780

38.834

Πέραν των 5 ετών

84.255

59.917

Σύνολο

190.656

185.307

       Η κίνηση των πιο πάνω δανείων ήταν ως εξής:

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου

185.307

185.268

Χορήγηση νέων δανείων

1.600

481

Αποπληρωμή δανείων

(3.233)

(9.620)

Τόκοι που πιστώθηκαν

6.897

9.376

Συναλλαγματική διαφορά

531

(236)

Έξοδα αναδιοργάνωσης δανείων που κεφαλαιοποιήθηκαν

(446)

38

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

190.656

185.307


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

13.  ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ (συνέχεια)

Τα τραπεζικά και άλλα δάνεια κατά νόμισμα ήταν ως ακολούθως:

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

 

 

Ευρώ

184.518

179.874

 

Δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών

6.138

5.433

 

 

190.656

185.307

 

Ο μέσος όρος επιτοκίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2013 για τα πιο πάνω δάνεια κατά νόμισμα ήταν ως ακολούθως:

30/09/2014

31/12/2013

%

%

 

 

Ευρώ

4,68

5,14

 

Δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών

6,79

8,04

 

Τα τραπεζικά δάνεια είναι εξασφαλισμένα ως ακολούθως:

§  Υποθήκες επί των κρουαζιεροπλοίων του Συγκροτήματος,

§  Υποθήκες σε ακίνητα που κατέχουν θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος,

§  Υποθήκες σε μακροχρόνιες μισθώσεις θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο που κατέχει θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος,

§  Εταιρικές εγγυήσεις της Ιθύνουσας εταιρείας Clin Company Ltd, της Εταιρείας και θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Ενεχυρίαση μετοχών της Εταιρείας, της συνδεδεμένης εταιρείας και θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εκχωρήσεις εσόδων και εισπράξεων ασφαλειών θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εκχώρηση δικαιωμάτων, τίτλων, συμφερόντων και χρηματικών απαιτήσεων σε μακροχρόνιες μισθώσεις θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εκχώρηση των εισοδημάτων από την εκποίηση του κρουαζιεροπλοίου M/V Aegean Pearl,

§  Γενικές εκχωρήσεις εισοδημάτων χρονοναυλώσεων κρουαζιεροπλοίων,

§  Εταιρικές εγγυήσεις για συσχετισμένη αθέτηση υποχρεώσεων (cross default) μεταξύ θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Κυμαινόμενη επιβάρυνση πάνω σε περιουσιακά στοιχεία θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος,

§  Εκχώρηση επιστολής δέσμευσης (letter of allocation) σύμφωνα με την οποία θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος θα προβεί σε ανανέωση συμφωνίας μίσθωσης,


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

13.  ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ (συνέχεια)

§  Αρνητικές δεσμεύσεις (negative pledge) σύμφωνα με τις οποίες θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος να μην προχωρήσουν σε πώληση, εκχώρηση, υποθήκευση ή επιβάρυνση, με οποιοδήποτε τρόπο, περιουσιακών στοιχείων τους χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση των συγκεκριμένων τραπεζών,

§  Θετικές δεσμεύσεις (positive pledge) σύμφωνα με τις οποίες θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος να προχωρήσουν σε ανανέωση μακροχρόνιων μισθώσεων.

       Για συγκεκριμένες δανειακές υποχρεώσεις υπάρχει μηχανισμός cash sweep βάσει του οποίου το Συγκρότημα έχει υποχρέωση να προβαίνει σε επιπρόσθετες αποπληρωμές δανείων εφόσον του το επιτρέπουν οι ταμειακές ροές του.

       Ποσό ύψους €μηδέν χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €2.993 χιλιάδες) που συμπεριλαμβάνεται στην αποπληρωμή δανείων έχει καταβληθεί σε τράπεζα και κατέχεται από αυτή σε ένα ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό αποθεματικού.  Με βάση τη συμφωνία δανειοδότησης, η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ποσό αυτό για αποπληρωμή δανείων.

       Στο παρόν στάδιο το Συγκρότημα δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.  Ως αποτέλεσμα το Συγκρότημα συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις συγκεκριμένες τράπεζες ως προς την επαναδιαπραγμάτευση των όρων και την ημερομηνία εφαρμογής τους.

Συγκεκριμένα, τραπεζικά δάνεια του Συγκροτήματος λογιστικής αξίας ύψους €147,1 εκ. (31 Δεκεμβρίου 2013: €166,9 εκ.) είχαν συνολικές μη καταβληθείσες δόσεις ύψους €71,7 εκ. (31 Δεκεμβρίου 2013: €67,2 εκ.), εκ των οποίων €53,2 εκ. (31 Δεκεμβρίου 2013: €50,8 εκ.) αφορούν κεφάλαιο και €18,5 εκ. (31 Δεκεμβρίου 2013: €16,4 εκ.) αφορούν τόκους. 

Το Συγκρότημα είναι στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρηματοδοτικών διευκολύνσεών του συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων καθώς και της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής όπως αναφέρεται στη σημείωση 24 των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.  Μέσα από τη διαδικασία αυτή, έχουν τακτοποιηθεί δόσεις ύψους €9.780 χιλιάδων με υπογραφή αναθεωρημένων συμβάσεων με την Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα μέσα στον μήνα Ιούλιο 2014.  Οι αναθεωρημένες συμβάσεις προβλέπουν πληρωμές τόκων μόνο μέχρι το έτος 2014 και έναρξη αποπληρωμής κεφαλαίων από το έτος 2015.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
14.  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

30/09/2014

31/12/2013

Μελλοντική

Παρούσα

Μελλοντική

Παρούσα

αξία

αξία

αξία

αξία

ελάχιστων

ελάχιστων

ελάχιστων

ελάχιστων

πληρωμών

πληρωμών

πληρωμών

πληρωμών

μίσθωσης

Τόκοι

μίσθωσης

μίσθωσης

Τόκοι

μίσθωσης

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

€’000

Γη και κτίρια

Εντός 1 έτους

2.946

1.036

1.910

1.173

1.108

65

Μεταξύ 1 και 5 ετών

15.439

3.165

12.274

15.328

3.676

11.652

Πέραν των 5 ετών

15.060

947

14.113

18.076

1.466

16.610

33.445

5.148

28.297

34.577

6.250

28.327

Πλοία

Εντός 1 έτους

27.841

337

27.504

26.971

566

26.405

Μεταξύ 1 και 5 ετών

48.501

1.099

47.402

48.528

1.859

46.669

Πέραν των 5 ετών

177.756

55.821

121.935

182.876

61.655

121.221

254.098

57.257

196.841

258.375

64.080

194.295

Σύνολο

287.543

62.405

225.138

292.952

70.330

222.622

Οι χρηματοδοτικές μισθώσεις γης και κτιρίων αφορούν μισθώσεις του συγκροτήματος της Louis Hotels στο πλαίσιο διάφορων συμφωνιών χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Οι χρηματοδοτικές μισθώσεις κρουαζιεροπλοίων είναι εξασφαλισμένες ως ακολούθως:

§  Υποθήκες επί κρουαζιεροπλοίων του Συγκροτήματος,

§  Ενεχυρίαση επί κρουαζιεροπλοίων του Συγκροτήματος,

§  Εταιρική εγγύηση της Louis Cruises Ltd, θυγατρικής εταιρείας του Συγκροτήματος,

§  Εκχωρήσεις εσόδων και εισπράξεων ασφαλειών θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος.

Ποσό ύψους €48 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €1.305 χιλιάδες) που αφορά την αποπληρωμή χρηματοδοτικών μισθώσεων έχει καταβληθεί σε τράπεζα και κατέχεται από αυτή σε ένα ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό αποθεματικού.  Με βάση τη συμφωνία μίσθωσης, η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ποσό αυτό για αποπληρωμή χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Στο παρόν στάδιο το Συγκρότημα δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Ως αποτέλεσμα, το Συγκρότημα συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη συγκεκριμένη τράπεζα ως προς την επαναδιαπραγμάτευση των όρων και την ημερομηνία εφαρμογής τους.

Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων που δεν έχουν εκπληρωθεί κατά την ημερομηνία αναφοράς ανέρχονται στο ποσό των €23.701 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €14.738 χιλιάδες).


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
14.  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ (συνέχεια)

Το Συγκρότημα είναι στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρηματοδοτικών διευκολύνσεών του, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων καθώς και της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής όπως παρουσιάζεται στη σημείωση 24 των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

15.  ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

30/09/2014

31/12/2013

Σημ.

€’000

€’000

Τρέχουσες άλλες υποχρεώσεις

Βραχυπρόθεσμοι πιστωτές

(i)

1.450

Μη τρέχουσες άλλες υποχρεώσεις

Σχέδιο καθορισμένων παροχών

953

953

Μακροπρόθεσμοι πιστωτές

(i)

1.830

953

2.783

 

Σύνολο

953

4.233

       Σημείωση

(i)       Στις 9 Ιουνίου 2011, θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος κατέληξε σε εξώδικο φιλικό συμβιβασμό με την εταιρεία Star Cruises (τώρα Genting Hong Kong Ltd).  Έγινε έκτακτη πρόβλεψη για το κόστος διακανονισμού της διαφοράς που είχε προκύψει σχετικά με το κρουαζιερόπλοιο M/V Norwegian Dream ύψους €11,1 εκ. (US$ 14,5 εκ.) που αποτελεί το σύνολο του ποσού διακανονισμού.  Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού που επετεύχθη, η εταιρεία κατέβαλε ποσό ύψους €7,8 εκ. (US$ 10 εκ.) και θα καταβάλει ακόμα €3,3 εκ. (US$ 4,5 εκ.), πληρωτέο σε ετήσιες άτοκες δόσεις εντός περιόδου 1ος έτους και περιλαμβάνεται στους βραχυπρόθεσμους πιστωτές στις άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις.

Το Συγκρότημα προχώρησε σε υπογραφή νέας συμφωνίας με ημερομηνία 11 Αυγούστου 2014, με βάση την οποία το Συγκρότημα κατέβαλε μόνο το ποσό των $3,5 εκ. (περίπου €2,6 εκ.) αντί του ποσού των $4,5 εκ., για πλήρη και τελική εξόφληση του οφειλόμενου ποσού προς την Genting Hong Kong Ltd.  Ως αποτέλεσμα, προέκυψε κέρδος από την εξόφληση της υποχρέωσης ύψους €645 χιλιάδων, το οποίο και αναγνωρίστηκε στα αποτελέσματα της περιόδου.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

16.  Αναβαλλόμενο εισόδημα

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Κρατικές χορηγίες

4.301

4.530

Προκαταβολές πελατών

18.871

6.106

Προεισπράξεις για ναυλώσεις πλοίων

14.257

5.790

37.429

16.426

Το αναβαλλόμενο εισόδημα αναλύεται ως ακολούθως:

Εντός 1 έτους

28.732

10.344

Μεταξύ 1 και 5 ετών

5.921

3.161

Πέραν των 5 ετών

2.776

2.921

37.429

16.426

17.  ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΜΕΡΗ

Υπόλοιπα στο τέλος της περιόδου/έτους

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Εισπρακτέα

Ιθύνουσα και άλλες συγγενικές εταιρείες

60.590

58.997

Κοινοπραξία

807

60.590

59.804

Πληρωτέα

Ιθύνουσα και άλλες συγγενικές εταιρείες

(19.775)

(19.850)

Σύνολο

40.815

39.954


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
17.  ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΜΕΡΗ (συνέχεια)

       Τα υπόλοιπα στο τέλος της περιόδου/έτους αναλύονται ως ακολούθως:

30/09/2014

31/12/2013

Σημ.

€’000

€’000

Εισπρακτέα

Ποσά οφειλόμενα από Ιθύνουσα και άλλες συγγενικές

  εταιρείες

§  Δάνεια εισπρακτέα

Louis plc

(i)

39.784

38.590

Louis Hotels

(ii)

5.072

4.852

44.856

43.442

§  Εμπορικά υπόλοιπα

(v)

15.734

15.555

Ποσά οφειλόμενα από κοινοπραξία

807

60.590

59.804

Τα πιο πάνω ποσά είναι εισπρακτέα ως ακολούθως:

Βραχυπρόθεσμα

11.683

12.001

Μακροπρόθεσμα

48.907

47.803

60.590

59.804

Πληρωτέα

Ποσά οφειλόμενα σε Ιθύνουσα και άλλες συγγενικές

  εταιρείες

§  Δάνεια πληρωτέα

Louis plc

(iii)

7.562

7.233

7.562

7.233

§  Εμπορικά υπόλοιπα

(iv), (v)

12.213

12.617

19.775

19.850

Τα πιο πάνω ποσά είναι πληρωτέα ως ακολούθως:

Βραχυπρόθεσμα

11.668

12.072

Μακροπρόθεσμα

8.107

7.778

19.775

19.850


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
17.  ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΜΕΡΗ (συνέχεια)

       Σημειώσεις

  (i)   (α) Δάνειο σε US$ ύψους €12.701 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €12.590 χιλιάδες), το οποίο φέρει κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με Libor ενός έτους πλέον περιθώριο ύψους 1,65% και είναι αποπληρωτέο πέραν του ενός έτους.

        (β) Δάνειο σε US$ ύψους €7.503 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €6.966 χιλιάδες), το οποίο φέρει κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με Libor 6 μηνών πλέον περιθώριο ύψους 1,75% και είναι αποπληρωτέο πέραν του ενός έτους.

        (γ) Δάνειο ύψους €19.213 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €18.683 χιλιάδες), το οποίο φέρει σταθερό επιτόκιο ίσο με 5,67% και είναι αποπληρωτέο πέραν του ενός έτους.

        (δ) Δάνειο ύψους €367 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €351 χιλιάδες), το οποίο φέρει σταθερό επιτόκιο ίσο με 6% και είναι αποπληρωτέο πέραν του ενός έτους.

  (ii)  (α) Δάνειο ύψους €1.967 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €1.881 χιλιάδες), το οποίο φέρει σταθερό επιτόκιο ίσο με 5,20% και είναι αποπληρωτέο πέραν του ενός έτους.

        (β) Δάνειο ύψους €1.383 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €1.324 χιλιάδες), το οποίο φέρει σταθερό επιτόκιο ίσο με 5,20% και είναι αποπληρωτέο πέραν του ενός έτους.

        (γ) Δύο δάνεια συνολικού ύψους €1.722 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €1.647 χιλιάδες), τα οποία φέρουν σταθερό επιτόκιο ίσο με 6% και είναι αποπληρωτέα πέραν του ενός έτους.

(iii) Δάνειο ύψους €7.562 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €7.233 χιλιάδες), το οποίο φέρει σταθερό επιτόκιο ίσο με 6% και είναι αποπληρωτέο πέραν του ενός έτους.

(iv) Συμπεριλαμβάνει εμπορικό υπόλοιπο ύψους €818 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €818 χιλιάδες), το οποίο δεν φέρει τόκο και είναι αποπληρωτέο σε 1 έτη.

(v)  Τα εισπρακτέα και πληρωτέα εμπορικά υπόλοιπα με την Ιθύνουσα και άλλες συγγενικές εταιρείες προέκυψαν από εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Συγκροτήματος, της Ιθύνουσας και άλλων συγγενικών εταιρειών στα πλαίσια των συνήθων εργασιών τους και φέρουν σταθερό επιτόκιο ίσο με 6%.

(vi) Το Συγκρότημα, στα πλαίσια της διαδικασίας αναδιοργάνωσης των τραπεζικών του υποχρεώσεων και σε συνεννόηση με την Ιθύνουσα, εξετάζει τρόπους για συνολικό διακανονισμό των μεταξύ τους υπολοίπων και των εκατέρωθεν δεσμεύσεων όπως αναφέρονται στη σημείωση 23 (xvi).

18.  ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Κατά τη διάρκεια του 2013, η θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος, Il Mondo Café Ltd προχώρησε σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για πρόωρη διακοπή της μίσθωσης κτιρίου στο οποίο λειτουργούσε και διαχειριζόταν εστιατόρια.  Η Il Mondo Café Ltd μετέφερε τη λειτουργία του εστιατορίου “ΑΚΑΚΙΚΟ” σε υφιστάμενα κτίρια του Συγκροτήματος.  Από την πράξη αυτή προέκυψαν συνολικές διαγραφές ύψους €2.215 χιλιάδων αναφορικά με κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και με διαγραφή χρεωστικού υπολοίπου με τον ιδιοκτήτη.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

19.  ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙς ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Εξαγορές

       2014

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, το Συγκρότημα απόκτησε έλεγχο στην GR Antilles Cruises Ltd, την από κοινού ελεγχόμενη οντότητα, αγοράζοντας το 25% των μετοχών της.  Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό στην εταιρεία αυξήθηκε από 50,60% στο 75,60%.

Λεπτομέρειες της συναλλαγής παραθέτονται πιο κάτω:

€’000

Τίμημα συναλλαγής

Διευθέτηση προϋπάρχουσας σχέσης

(3.583)

Καθαρά περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν και υποχρεώσεις

  που αναλήφθηκαν

Μετρητά και αντίστοιχα μετρητά

365

Εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις

964

Εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις

(860)

Αναβαλλόμενο εισόδημα

(491)

Υπόλοιπο με συγγενικές εταιρείες

(7.060)

(7.082)

Εμπορική εύνοια

Τίμημα συναλλαγής

(3.583)

Συμφέρον μειοψηφίας, με βάση το ποσοστό συμμετοχής του στα

  αναγνωρισμένα ποσά περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων

(3.499)

Δίκαιη αξία των καθαρών αναγνωρίσιμων περιουσιακών στοιχείων

7.082

Εμπορική εύνοια – μηδέν

Εξαγορές

       2013

       Κατά τη διάρκεια του 2013, δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε εξαγορές.

Συγχωνεύσεις

2013

Με βάση απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, την 1 Μαρτίου 2013, οι δραστηριότητες της θυγατρικής εταιρείας του Συγκροτήματος, Il Mondo Café Ltd απορροφήθηκαν από τη Louis Hotels.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

19.  ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙς ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (συνέχεια)

Εκποιήσεις

2013

Στις 3 Οκτωβρίου 2013, η Louis Hotels εκποίησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε στη Ξενοδοχειακαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις Βασιλεύς Ιάσων Α.Ε.  Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία που εκποιήθηκαν ανέρχονταν σε €1.168 χιλιάδες.  Στις ελεγμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013, αναγνωρίζονται μόνον τα αποτελέσματα της πιο πάνω εταιρείας από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2013.

31/12/2013

Σημ.

€’000

Γη και κτίρια

9

1.538

Αποθέματα

17

Μετρητά

1

Αναβαλλόμενη φορολογία

(117)

Εμπορικές υποχρεώσεις

(271)

1.168

Μερίδιο καθαρών περιουσιακών στοιχείων που εκποιήθηκαν

(1.168)

Τίμημα συναλλαγής

1.128

Ζημία από εκποίηση

(40)

Τίμημα συναλλαγής

1.128

Μετρητά θυγατρικής εταιρείας

(1)

1.127

20.  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ

30/09/2014

30/09/2013

€’000

€’000

Μερίδιο (ζημίας)/κέρδους από επενδύσεις που

  αναγνωρίζονται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης

  Μερίδιο κέρδους από συνδεδεμένη εταιρεία

124

51

  Μερίδιο ζημίας από κοινοπραξία

(2.996)

(2.872)

51


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

20.  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ (συνέχεια)

30/09/2014

31/12/2013

Σημ.

€’000

€’000

Επένδυση σε συνδεδεμένη εταιρεία

(i)

15.973

15.753

Επένδυση σε κοινοπραξία

(ii)

(589)

15.973

15.164

       (i)  Επένδυση σε συνδεδεμένη εταιρεία

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου

15.753

16.160

Μερίδιο κέρδους που αναλογεί στο Συγκρότημα

124

6

Μέρισμα που εισπράχθηκε

(323)

Μερίδιο κίνησης αποθεματικών που αναλογεί στο

  Συγκρότημα

96

(90)

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

15.973

15.753

       Λεπτομέρειες της επένδυσης σε συνδεδεμένη εταιρεία είναι ως ακολούθως:

Όνομα

Συμμετοχή

2014

2013

%

%

Κυπριακή Δημόσια Εταιρεία Τουριστικής Αναπτύξεως

  Λτδ (“K.Δ.Ε.Τ.Α.”)

21,53

21,53

       Η ημερομηνία αναφοράς της συνδεδεμένης εταιρείας είναι η 31η Δεκεμβρίου.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

20.  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ (συνέχεια)

       Περίληψη των οικονομικών πληροφοριών της συνδεδεμένης εταιρείας στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2013:

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Περιουσιακά στοιχεία

Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

92.562

92.416

Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

1.629

1.719

94.191

94.135

Υποχρεώσεις

Μη τρέχουσες υποχρεώσεις

15.724

15.970

Τρέχουσες υποχρεώσεις

4.304

5.023

20.028

20.993

Καθαρά περιουσιακά στοιχεία

74.163

73.142

Έσοδα

7.199

10.176

Έξοδα

(7.772)

(10.147)

Κέρδος περιόδου/έτους

573

29

       (ii) Επένδυση σε κοινοπραξία

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Υπόλοιπο 1 Ιανουαρίου

(589)

Εξαγορά ποσοστού – θυγατρική (σημ. 19)

589

Μερίδιο ζημίας που αναλογεί στο Συγκρότημα

(589)

Υπόλοιπο 30 Σεπτεμβρίου 2014/31 Δεκεμβρίου 2013

(589)

       Λεπτομέρειες της επένδυσης σε από κοινού ελεγχόμενη εταιρεία είναι ως ακολούθως:

Συμμετοχή

30/09/2014

31/12/2013

%

%

Κοινοπραξία (βλέπε σημείωση 19)

50,60

50,60

       Η ημερομηνία αναφοράς της από κοινού ελεγχόμενης εταιρείας είναι η 30η Ιουνίου.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

20.  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ (συνέχεια)

Περίληψη των οικονομικών πληροφοριών της από κοινού ελεγχόμενης εταιρείας στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2013:

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Περιουσιακά στοιχεία

Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

1.599

373

Υποχρεώσεις

Μη τρέχουσες υποχρεώσεις

470

479

Τρέχουσες υποχρεώσεις

8.211

1.047

(8.681)

1.526

Καθαρές υποχρεώσεις

(7.082)

(1.153)

Έσοδα

407

210

Έξοδα

(6.336)

(1.364)

Ζημία περιόδου/έτους

(5.929)

(1.154)

21.  Συμμετοχή συμβούλων στο κεφάλαιο της εταιρείας

Το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας που κατέχουν κατά κυριότητα, άμεσα ή έμμεσα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους ήταν ως ακολούθως:

30/09/2014

31/12/2013

%

%

Κωστάκης Λοΐζου, Πρόεδρος

65,475

65,475

Ιάσωνας Περδίος, Εκτελεστικός Σύμβουλος

1,972

1,972

Λούης Λοΐζου, Εκτελεστικός Σύμβουλος

0,003

0,003

Χρίστος Μαυρέλλης

0,015

0,015

Όλγα Ηλιάδου

Ντίνος Παπαδόπουλος

Γιώργος Φοραδάρης

       Το ποσοστό του κ. Κωστάκη Λοΐζου περιλαμβάνει τις συμμετοχές των εταιρειών CLIN Company Ltd και Alasia Cyprus Cruises Ltd με ποσοστά 65,199% και 0,016% αντίστοιχα, οι οποίες ελέγχονται από τον ίδιο, όπως επίσης και τη συμμετοχή της κας Μαρίσσας Λοΐζου (θυγατέρα) και του κ. Λούη Λοΐζου (υιός) με ποσοστά 0,154% και 0,106% αντίστοιχα.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
22.  Μέτοχοι που κατέχουν πέραν του 5% του κεφαλαίου

Ο μέτοχος που κατείχε κατά κυριότητα πέραν του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ήταν ο κ. Κωστάκης Λοΐζου με ποσοστό 65,475%.

23.  Ανειλημμένες/ενδεχόμενες υποχρεώσεις

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, το Συγκρότημα είχε τις πιο κάτω ανειλημμένες ή ενδεχόμενες υποχρεώσεις:

(i)             Δέσμευση μετρητών ύψους €186 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €179 χιλιάδες) για την έκδοση τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος διαφόρων δικαιούχων.

(ii)           Δέσμευση μετρητών ύψους €51 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €47 χιλιάδες) για την έκδοση τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (“ΝΑΤ”) που βρίσκεται στον Πειραιά.

(iii)         Δέσμευση μετρητών ύψους €553 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €516 χιλιάδες) για την έκδοση τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος του Νηολογίου Πειραιά.

(iv)         Δέσμευση μετρητών ύψους €30 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €30 χιλιάδες) για την έκδοση τραπεζικής εγγυητικής προς όφελος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

(v)           Δέσμευση μετρητών ύψους €8.406 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €7.406 χιλιάδες) για εξασφάλιση υποχρεώσεων εταιρειών του Συγκροτήματος.

(vi)         Εγγυήσεις ύψους €253 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €253 χιλιάδες) για έκδοση τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών ‘ΙΑΤΑ’.

(vii)       Εγγυήσεις ύψους €1.214 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €1.113 χιλιάδες) για εκδόσεις τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος του ΝΑΤ.

(viii)     Εγγυήσεις ύψους €147 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €137 χιλιάδες) για εκδόσεις τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος του Νηολογίου Πειραιά.

(ix)         Δέσμευση μετρητών ύψους €760 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €760 χιλιάδες) για εκδόσεις τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος διαφόρων δικαιούχων.

(x)           Εγγυήσεις ύψους €36 χιλιάδων (31 Δεκεμβρίου 2013: €36 χιλιάδες) για την έκδοση τραπεζικών εγγυητικών προς όφελος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, που τίθενται σε ισχύ σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων εταιρειών του Συγκροτήματος.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
23.  Ανειλημμένες/ενδεχόμενες υποχρεώσεις (συνέχεια)

(xi)          Θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος άσκησαν ανακοπές εναντίον διαχειριστικής φύσης αποφάσεων και απαιτήσεων διαφόρων αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και τρίτων, που σχετίζονται με το ναυάγιο του κρουαζιεροπλοίου M/V Sea Diamond.  Οι αποφάσεις/απαιτήσεις αφορούν ποσά συνολικού ύψους €9,6 εκ.  Το συνολικό ποσό ύψους €8,4 εκ. έχει καλυφθεί από τους ασφαλιστές του κρουαζιεροπλοίου.  Σε περίπτωση που προκύψει ότι το υπόλοιπο των €1,2 εκ. είναι πληρωτέο, αυτό θα καλυφθεί από τους ασφαλιστές του κρουαζιεροπλοίου.

Επιπλέον, οι πιο πάνω θυγατρικές εταιρείες καλούνται, κατόπιν αποφάσεων πολιτικών αγωγών του Πρωτοδικείου Πειραιά, να καταβάλουν το ποσό των €6 εκ. στην Ελληνική Δημοκρατία και το ποσό των €8 εκ. στο Δήμο Θήρας.  Καλούνται επίσης, να προβούν σε ανέλκυση του ναυαγίου.  Οι εταιρείες άσκησαν έφεση εναντίον αυτών των αποφάσεων.  Η ακρόαση της έφεσης σχετικά με το Δήμο Θήρας έχει οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2014, ενώ η ακρόαση της έφεσης σχετικά με την Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει οριστεί ακόμα.  Σε περίπτωση που προκύψει ότι το συνολικό ποσό των €14 εκ. είναι πληρωτέο, τότε, με βάση νομική γνωμάτευση, αυτό αναμένεται ότι θα καλυφθεί από τους ασφαλιστές του πλοίου.

(xii)        Το ΝΑΤ απαίτησε από τη θυγατρική εταιρεία New Wave Navigation S.A., ιδιοκτήτρια του κρουαζιεροπλοίου M/V Coral, ποσό ύψους €989.783 για οφειλές από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του κρουαζιεροπλοίου.  Η εταιρεία κατάθεσε έφεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, το οποίο έκρινε ότι το αρμόδιο σώμα για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι το Διοικητικό Δικαστήριο.  Η εταιρεία επίσης, κατάθεσε έφεση εναντίον του ΝΑΤ και της προηγουμένης απόφασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.  Τον Ιούλιο του 2013, το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της New Wave Navigation S.A.  Με βάση την απόφαση, το ΝΑΤ καλείται να επιστρέψει τραπεζική εγγυητική επιστολή ύψους US$ 457 χιλιάδων και να καταβάλει ποσό ύψους US$ 906 χιλιάδων στην εταιρεία.  Η απόφαση αυτή είναι αναγνωριστική και καθιστά αποδεχτά τα δικαιώματα της εταιρείας αλλά δεν επιβάλλει στο ΝΑΤ την επιστροφή της εγγυητικής και την καταβολή του ποσού.  Η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία κατάθεσης αίτησης στο Δικαστήριο ώστε να διορθωθεί η απόφαση.

(xiii)      Υπάρχουν διάφορες απαιτήσεις, μηνύσεις και παράπονα, όπως αυτά προκύπτουν από το συνηθισμένο κύκλο εργασιών.  Σε περίπτωση που εκδοθούν αποφάσεις εναντίον της Εταιρείας, το συνολικό ύψος αποζημιώσεων δεν αναμένεται ότι θα ξεπερνά τις €337 χιλιάδες (31 Δεκεμβρίου 2013: €337 χιλιάδες).

(xiv)      Πέραν από τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ήδη υπολογισθεί στις οικονομικές καταστάσεις με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, ενδεχομένως να προκύψουν επιπρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις κατά την εξέταση των φορολογικών και άλλων υποθέσεων των θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
23.  Ανειλημμένες/ενδεχόμενες υποχρεώσεις (συνέχεια)

(xv)        Διάφορες απαιτήσεις, μηνύσεις και παράπονα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με κυβερνητικούς κανονισμούς, προκύπτουν από το συνηθισμένο κύκλο εργασιών.  Σύμφωνα με τη γνώμη της Διεύθυνσης, όλα αυτά τα εκκρεμή γεγονότα, πέραν εκείνων που ήδη αναγνωρίστηκαν, δεν θα έχουν οποιαδήποτε σημαντική αρνητική επίδραση στη χρηματοοικονομική κατάσταση, στη ρευστότητα, στη ροή μετρητών ή στα αποτελέσματα των εργασιών του Συγκροτήματος σε οποιοδήποτε χρόνο.

(xvi)      Εταιρείες του συγκροτήματος της Louis plc έχουν παραχωρήσει εταιρικές εγγυήσεις ύψους €62,6 εκ. και εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους €21,8 εκ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είχαν παραχωρηθεί πριν από τη δημοσιοποίηση της Louis Hotels, για δάνεια της Ιθύνουσας.  Ως αντάλλαγμα, είχαν δοθεί υπέρ εταιρειών του Συγκροτήματος εταιρικές εγγυήσεις ύψους €26,2 εκ. από την Ιθύνουσα, καθώς και εμπράγματες εξασφαλίσεις υπό μορφή ενεχυρίασης 104,5 εκ. μετοχών της Εταιρείας που κατέχει η Ιθύνουσα.  Εταιρείες του Συγκροτήματος ως εγγυήτριες, ενημερώθηκαν για ειδοποιήσεις που στάλθηκαν από συγκεκριμένες τράπεζες, αναφορικά με καθυστερήσεις σε καταβολή δόσεων της Ιθύνουσας. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ιθύνουσα για διευθέτηση των υποχρεώσεών της με βάση το σχετικό Κώδικα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.  Σε περίπτωση που η Ιθύνουσα δεν καταλήξει σε διευθετήσεις σε σχέση με τις εν λόγω υποχρεώσεις, οι εταιρείες αυτές μπορεί να κληθούν να καταβάλουν ποσά, δυνάμει των εγγυήσεων.

(xvii)    Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Συγκροτήματος για κεφαλαιουχικές δαπάνες, για τις οποίες δεν έχει γίνει πρόνοια στις συνοπτικές ενδιάμεσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και που αφορούσαν ανακαινίσεις ξενοδοχείων και κρουαζιεροπλοίων ανέρχονταν σε €209 χιλιάδες (31 Δεκεμβρίου 2013: €6.041 χιλιάδες).

(xviii)  Το ΝΑΤ απαίτησε την καταβολή εισφορών για κρουαζιερόπλοια υπό ελληνική σημαία παρόλο που ο νόμος, κατά τη σχετική περίοδο, προέβλεπε ότι τα κρουαζιερόπλοια αυτά απαλλάσσονταν από την υποχρέωση αυτή αναδρομικά.  Με τη θέση αυτή ήταν σύμφωνο και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους.  Παρόλα αυτά το ΝΑΤ συνέχιζε να απαιτεί καταβολή των εισφορών και, ως εκ τούτου, θυγατρικές εταιρείες του Συγκροτήματος συμπεριλαμβανομένων πλοιοκτήτριων με κρουζιερόπλοια υπό ελληνική σημαία προσέφυγαν στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε υπέρ των εταιρειών του Συγκροτήματος.  Το ΝΑΤ άσκησε έφεση για την απόφαση και η σχετική ακρόαση ορίστηκε για τις 8 Οκτωβρίου 2014.  Το απαιτηθέν ποσό είναι της τάξης των €10 εκ. αλλά το τελικό ποσό της απαίτησης και ο χρόνος για την ολοκλήρωση της υπόθεσης δεν μπορούν να εκτιμηθούν.  Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη του και σχετική νομική γνωμάτευση, εκτιμά ότι η πιθανότητα να προκύψει ουσιαστική υποχρέωση είναι απομακρυσμένη.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
23.  Ανειλημμένες/ενδεχόμενες υποχρεώσεις (συνέχεια)

(xix)    Το συγκρότημα της Louis Hotels μισθώνει ξενοδοχειακές μονάδες με λειτουργικές μισθώσεις.  Οι περισσότερες μισθώσεις είναι για περίοδο 16 ετών με την επιλογή ανανέωσης της μίσθωσης μετά τη λήξη. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2013 οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Συγκροτήματος για ενοίκια λειτουργικών μισθώσεων ήταν ως εξής:

30/09/2014

31/12/2013

€’000

€’000

Εντός 1 έτους

10.040

10.038

Μεταξύ 1 και 5 ετών

25.705

26.140

Πέραν των 5 ετών

8.113

8.577

43.858

44.755

24.  ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ

Παρόλο που στο παρόν στάδιο δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως συγκεκριμένες δανειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων (βλέπε σημειώσεις 13 και 14) με βάση τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, το Συγκρότημα είναι σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους κύριους δανειστές του για το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων με βάση τις αναμενόμενες ταμειακές ροές για τα επόμενα έτη. 

Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες εξελίξεις με τους κυριότερους δανειστές του Συγκροτήματος είναι οι ακόλουθες:

(α)   Υπογράφηκε συμφωνία με συγκεκριμένη τράπεζα στις 14 Μαρτίου 2014, με ημερομηνία εφαρμογής την 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία προνοεί την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου του Συγκροτήματος προς την εν λόγω τράπεζα μέχρι και το έτος 2019 με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με Euribor ενός έτους πλέον περιθώριο ύψους 2,50%.  Η εν λόγω συμφωνία ήδη εφαρμόζεται.

(β)   Το Συγκρότημα βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για το πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δανειακών υποχρεώσεών του με συγκεκριμένη τράπεζα.  Το πλαίσιο αυτό προνοεί εκποίηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, σημαντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων του Συγκροτήματος προς την εν λόγω τράπεζα, ενώ θα πληρώνονται μόνο τόκοι (όχι κεφάλαιο) με χαμηλό επιτόκιο για 2 χρόνια και η αποπληρωμή του κεφαλαίου θα αρχίσει το 2016.  Υπάρχουν ενδείξεις για την προθυμία της συγκεκριμένης τράπεζας να στηρίξει το Συγκρότημα, η οποία τέθηκε και γραπτώς με επιστολή ημερομηνίας 15 Απριλίου 2014.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014
24. ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ (συνέχεια)

(γ)   Επίσης, στο παρόν στάδιο το Συγκρότημα δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων χρηματοδοτικών μισθώσεων με συγκεκριμένη τράπεζα, όπως αναφέρονται στις σημειώσεις 13 και 14.  Το Συγκρότημα έχει συμφωνήσει το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των εν λόγω υποχρεώσεων, το οποίο προβλέπει τόσο την αύξηση της περιόδου αποπληρωμής, όσο και τη σημαντική μείωση του δανειακού κόστους των εν λόγω υποχρεώσεων.  Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που θα συμφωνηθεί θα είναι στη βάση του πενταετούς σχεδίου δράσης, το οποίο η Διεύθυνση του Συγκροτήματος θεωρεί εφικτό και πραγματοποιήσιμο.

Υπάρχουν ενδείξεις για την προθυμία της συγκεκριμένης τράπεζας να στηρίξει το Συγκρότημα αν επιτύχει τους στόχους του με βάση το προτεινόμενο σχέδιο δράσης, η οποία τέθηκε και γραπτώς με επιστολή ημερομηνίας 4 Απριλίου 2014.  Επιπλέον, η συγκεκριμένη τράπεζα κατά τη διάρκεια τόσο του 2013 αλλά και του 2014, παραχώρησε βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις στο Συγκρότημα παρόλο που δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων χρηματοδοτικών μισθώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν η συγκεκριμένη τράπεζα ακολούθησε μια αξιόπιστη και εποικοδομητική προσέγγιση προς το Συγκρότημα.

25. Γεγονότα ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Η θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος, Louis Cruises Limited έχει συνάψει συμφωνία για την ναύλωση του κρουαζιερόπλοιου M/V Explorer (έτος ναυπήγησης 2002) για περίοδο 3 ετών αρχίζοντας από το Μάιο του 2015.  Το εν λόγω σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο, που διαθέτει 420 καμπίνες, θα πραγματοποιεί κρουαζιέρες στο Αιγαίο και θα συμβάλει θετικά τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας, όσο και στην κερδοφορία της.



ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ
ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης