Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθετική ρύθμιση που ενισχύει τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος και τη στελέχωση των παραμεθορίων Λιμενικών Αρχών.
Η τροπολογία κατατέθηκε στη διάρκεια συζήτησης σχεδίου νόμου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις». Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση παρέχεται, πλέον, υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα σε στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμπληρώνουν τριάντα πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία τους για ακόμα δύο χρόνια. Επιπρόσθετα, εισάγεται διάταξη με την οποία ενισχύεται η οργανική σύνθεση νησιωτικών και παραμεθορίων Λιμενικών Αρχών, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αυξημένων υπηρεσιακών τους αναγκών, ιδίως ως προς την άσκηση αστυνόμευσης και τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε για ακόμη μία φορά την υψηλή προσήλωση με την οποία ανταποκρίνονται καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην πολυδιάστατη αποστολή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, παράλληλα, και στην ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επτακοσίων (700) παράνομων μεταναστών που πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή αρκετών ναυτικών μιλίων ανοιχτά της Κρήτης. «Γι’ αυτά τα παιδιά αξίζει ένα «ΜΠΡΑΒΟ». Αξίζει η προσοχή μας. Αξίζει να τους δίνουμε εύσημα όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αξίζει να τους δίνουμε προνομιακές ρυθμίσεις, ώστε να κινητροδοτούμε ολοένα και περισσότερους να υπηρετούν στη παραμεθόριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:
«Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παιδείας που συνυπογράφει την τροπολογία που αφορά θέματα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Επεκτείνεται και σε Υπαξιωματικούς του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. το δικαίωμα να παραταθεί η θητεία τους για άλλα δύο χρόνια, δικαίωμα το οποίο έχουν οι Υπαξιωματικοί στο Στρατό και στην Αστυνομία που συμπληρώνουν το χρόνο υπηρεσίας τους στα 35 χρόνια.
Είναι μια Ρύθμιση, η οποία επιφέρει και ελάφρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί δε συνταξιοδοτούμε αυτούς, οι οποίοι θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη χρονιά και θα παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια στις θέσεις τους. Όπως ξέρετε, υπάρχει και στενότητα προσωπικού και ελλείψεις προσωπικού. Εμάς μας καλύπτει απόλυτα ορισμένες ζωτικές ανάγκες.
Η 2η παράγραφος της ίδιας τροπολογίας αφορά στην κινητροδότηση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για μετάθεσή τους στα νησιά της παραμεθορίου του Ανατολικού Αιγαίου. Επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά τα νησιά, δίνουμε το δικαίωμα μετά από αίτησή τους σε στελέχη από όλη την Ελλάδα να πάνε, να τοποθετηθούν, να υπηρετήσουν για δύο χρόνια και να επιστρέψουν αυτοδικαίως στην υπηρεσία τους και να συνεχίσει η προσμέτρηση της υπηρεσίας τους όπως ήταν.
Θα ήθελα, κ. Πρόεδρε, μόνο να επισημάνω ότι άμεσα θα καταθέσω και νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία, ώστε η ρύθμιση των ανωτέρω διατάξεων να αρχίζει την εφαρμογή της από την 1/12/2014, γιατί υπάρχει καταληκτική προθεσμία η 4/12/2014 για την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων.
Περίμενα να ακούσω ένα πράγμα σήμερα από το συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ: Να πει ένα μεγάλο «μπράβο» στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που από χθες το μεσημέρι παλεύουν με τα κύματα σε μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης επτακοσίων (700) ψυχών σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίοι επιχειρούν από θαλάσσης και από αέρος σε συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό και είναι ήδη κοντά στις 24 ώρες στη θάλασσα. 
Γι’ αυτά τα παιδιά αξίζει ένα «ΜΠΡΑΒΟ». Αξίζει η προσοχή μας. Αξίζει να τους δίνουμε εύσημα όταν βρίσκονται στην Πρώτη Γραμμή του αγώνα. Αξίζει να τους δίνουμε προνομιακές ρυθμίσεις, ώστε να κινητροδοτούμε ολοένα και περισσότερους να υπηρετούν στη παραμεθόριο. Τώρα, σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των θεμάτων του προσωπικού, προφανώς δεν είναι ενημερωμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, ήδη, έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι ένας ευρύς διάλογος για όλα τα Προεδρικά Διατάγματα και τη νομοθεσία που ισχύει για το Λιμενικό. Έχουν κλείσει ήδη κεφάλαια κι έχουμε καταλήξει στα θέματα λειτουργίας των Λιμεναρχείων με τη συμφωνία και των συνδικαλιστικών ενώσεων και είναι υπό έκδοση. Έχουμε καταλήξει στο νέο πειθαρχικό και συνεχίζουμε σε όλα τα θέματα που αφορούν το προσωπικό, πάντοτε σε συνεργασία με την ηγεσία και τις ενώσεις που τις εκπροσωπούν. Άλλωστε, προτάσεις των Ενώσεων σήμερα ικανοποιούμε»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης