Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι χαμένοι.
 Καθόλου τυχαία και με βαθύτερο νόημα φαίνεται πως είναι η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να αποτελέσει εναλλακτική μορφή ενέργειας το υγροποιημένο φυσικό αέριο για την Ευρώπη, στο ενδεχόμενο που η Ρωσο-ουκρανική κρίση κλιμακωθεί. Η πρόταση αυτή βρίσκει υποστηρικτή και στο πρόσωπο της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
 
Μεγάλοι κερδισμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες εφοπλιστές με στόλο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG).
 
Μεγάλη μερίδα της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας προχώρησε το 2013 σε μία επιθετική πολιτική παραγγελιών πλοίων μεταφοράς LNG κάτι που συνεχίζουν και το 2014.
 
Η συγκεκριμένη πολιτική συγκέντρωσε στην ελληνική εφοπλιστική οικογένεια το 6% του υφιστάμενου στόλου LNG κατατάσσοντάς την στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ, κατέχουν την πρώτη θέση σε νέες παραγγελίες με βάση τον αριθμό των πλοίων, με ποσοστό 33% και τη δεύτερη θέση πίσω από τους Ιάπωνες όταν προστεθούν τα πλοία που είναι στο νερό και τα υπό ναυπήγηση.
 
Ο ελληνόκτητος στόλος εκτιμάται πως αποτελείται από 60 πλοία συνολικά και αντιπροσωπεύει το 12% του παγκόσμιου στόλου.
 
Μεγάλοι παίκτες στις νέες παραγγελίες πλοίων μεταφοράς LNG και LPG είναι οι Γ. Αγγελικούσης (Maran), Γ. Οικονόμου (Cardiff Marine), η οικογένεια Μαρτίνου (Thenamaris), Γιώργος Προκοπίου (Dynagas), Πίτερ Λιβανός (Gas Log), Χάρης Βαφιάς (StealthGas) και Γ. Χατζηπατέρας (Dorian) κ.α.
 
Μάλιστα, οι Έλληνες εφοπλιστές κινούνται δυναμικά το τελευταίο διάστημα στη Wall Street για την εξασφάλιση κεφαλαίων με στόχο την ενίσχυση του στόλου.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Dorian LPG (συμφερόντων Γ. Χατζηπατέρα) στην οποία πρόσφατα η Scorpio Τankers εισέφερε 11 υπό ναυπήγηση VLGC, αξίας άνω των 740 εκατ. δολ. όπως επίσης και 1,9 εκατ. δολ. για την απόκτηση του 30% των μετοχών της Dorian LPG.
 
Η πρόταση Σαμαρά

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της Ε.Ε, λαμβάνοντας υπόψη σχετική παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού.
dealnews

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης