ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σταθεροποίηση του BDI στις 750-800 μονάδες συνεχίζεται. Οι εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η ναυλαγορά επικεντρώνονται στην ζήτηση της Κίνας για Iron Ore και Coal αλλά επίσης και στην ετήσια σοδειά των Grains.

Η αναμενόμενη αγοραστική διάθεση των Κινέζων μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη χρονιά του φιδιού, δεν έχει αρχίσει ακόμη παρά το γεγονός ότι στις αρχές Φεβρουαρίου τα αποθέματα στα μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας έπεσαν στους 66,9 εκ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010.

«Αυτό βέβαια οφείλεται και στις υψηλότερες τιμές του εισαγόμενου σιδηρομεταλλεύματος συγκριτικά με τις τιμές του εγχώρια παραγόμενου. Αξίζει να αναφέρουμε πως φορτία που παραδόθηκαν πρόσφατα σε λιμάνια της Κίνας είχαν αγοραστεί με $ 158 τον τόνο, το υψηλότερο επίπεδο τιμής των τελευταίων 2 χρόνων. Και ενώ κάποιοι εκτιμούν την τιμή του Iron Ore να φτάνει και τα 170 δολάρια τον τόνο πριν αρχίσει να διορθώνει, αντίστοιχα εκτιμούν πως και η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά καθώς τελειώνει ο χειμώνας και η κατασκευαστική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι» εισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η οποιαδήποτε αύξηση στη ζήτηση αποτελεί θετικό στοιχείο αλλά η μεγάλη υπερ-προσφορά τονάζ θα αντισταθμίσει και θα επισκιάσει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, την αύξηση της ζήτησης.

«Σύμφωνα με μία ανάλυση του οίκου IHS από το Κολοράντο των ΗΠΑ, ο στόλος των Panamax αυξήθηκε κατά 13% το 2012 και για το 2013 αναμένεται να αυξηθεί και πάλι κατά 13%, δηλαδή περίπου 3 φορές περισσότερο από το εμπόριο για Iron Ore, Coal και Grains, ενώ σημειώνει πως το 40% των φορτίων που τα Panamαx μεταφέρουν είναι Grains.

Η δήλωση του Προέδρου της Safe Bulkers, Λουκά Μπαρμπαρή, με εξειδίκευση στον τομέα των Panamax, επιβεβαιώνει τα ανωτέρω τονίζοντας πως σιγά – σιγά η αγορά θα αρχίσει να ανακάμπτει και οποιοδήποτε θετικό νέο από την πλευρά της ζήτησης είναι σημαντικό καθώς η αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από το πλεονασματικό τονάζ» επισημαίνει ο G.Moundreas SA.

Πηγή: newmoney.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης