Συνεχίζει τα σκαμπανεβάσματα  ο δείκτης της ναυλαγοράς. Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα να σταμάτησε  η επί 26 συνεχόμενες ημέρες πτωτική του πορεία όμως αυτή την εβδομάδα άρχισε τις διακυμάνσεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου  υποβάθμισε την εκτίμηση του για το Παγκόσμιο εμπόριο αγαθών στο 3,1% για το 2014, από 4,6% τον Απρίλιο, ενώ για το 2015 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 4% αντί του 5,3%. Αιτία είναι η βραδεία   ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας  και η   ουδέτερη πορεία των εισαγωγών παγκοσμίως το 1ο εξάμηνο του έτους.  Ιδιαίτερα σε πρώτες ύλες, που εισάγονται κυρίως από τις βασικές εξαγωγικές περιοχές όπως η Νότια και Κεντρική Αμερική, τις γεωπολιτικές συρράξεις αλλά και την επιδημία του ιού Έμπολα.
« Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού χαρακτηρίζονται από μία δυναμική και πολλές φορές αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του όχι μόνο καθοδικά αλλά και ανοδικά» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:
«Αντίθετα, η HSBC, από την άλλη στην έκθεση της “Trade Forecast”, εκτιμά πως το Παγκόσμιο Εμπόριο μετά από μία περίοδο στασιμότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το 2016 θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης ενώ σε μία πιο μακροπρόθεσμη εκτίμηση προβλέπει πως το 2030 το Παγκόσμιο Εμπόριο θα τριπλασιαστεί.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως ύστερα από 2 χρόνια «νωθρής» ανάπτυξης, το 2012 και το 2013, το Παγκόσμιο Εμπόριο θα ξαναβρεί την ορμή του τα επόμενα χρόνια. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου σε αξία θα κυμανθεί από το 2,5% το 2013 στο 8% το 2016, με αυτή την τάση να συνεχίζεται και μεσοπρόθεσμα» και προσθέτει:
« Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εστίαση της HSBC στις αναδυόμενες αγορές με θετικά σχόλια για την ανάπτυξη τους αλλά και στην Κίνα και Ινδία. Για την Κίνα, εκτιμά πως μέχρι το 2030 αναμένεται να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές της καθώς ενισχύει τους εμπορικούς της δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική. Αυτή τη στιγμή η Κίνα εξάγει 1,4 φορές τα αγαθά της Γερμανίας και των ΗΠΑ σε αξία και αναμένεται να διευρύνει τη διαφορά, εξάγοντας 3 φορές περισσότερα από τις ΗΠΑ μέχρι το 2030. Για την Ινδία, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο εξαγωγέα παγκοσμίως μεταξύ του 2014 και του 2030, έχοντας τη δυνατότητα να κατακτήσει την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων από τη 14η που βρίσκεται σήμερα. Να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη έκθεση της HSBC κάνει λόγο για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου, στην οποία έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο των εμπορευμάτων και αγαθών.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης