Η θέση της ναυτιλίας το 21ο αιώνα και οι προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν  για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος ήταν το θέμα το διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης σε συνεργασία με την Capital Link.
Το Συνέδριο είχε σκοπό να δώσει την ευκαιρία, σε Έλληνες και ξένους ειδήμονες της Ναυτιλίας, να εξετάσουν και αναλύσουν θέματα που σχετίζονται με την παρούσα και μελλοντική κατάσταση στο χώρο της διεθνούς βιομηχανίας, των θαλασσίων μεταφορών, υπό το καθεστώς των ραγδαίων πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων που παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του  captain Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Πρώτον, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλοι πρέπει να επενδύσουμε χρόνο και προσπάθεια και να διοχετεύσουμε τους πόρους μας προς μία και μόνο προτεραιότητα: το ανθρώπινο στοιχείο, τους ναυτικούς μας που είναι πράγματι το πιο σημαντικό κεφάλαιο που έχουμε. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε πως οι επιδεξιότητες και η ναυτοσύνη των ναυτικών μας είναι το κλειδί για να επιτύχουμε μια ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία» και προσέθεσε:
« Η δουλειά του ναυτικού θα πρέπει να είναι ένα υψηλής εκτίμησης επάγγελμα που θα παρέχει ευχαρίστηση, ασφάλεια, θα ανοίξει νέους ορίζοντες, θα είναι μια απασχόληση με υψηλό ενδιαφέρον και πάνω από όλα  θα παρέχει το αίσθημα ότι όλοι ανήκουμε σε μία οικογένεια που περικλείει την στοργή όλων των μελών της, την αγάπη και την αφοσίωση ανεξαρτήτως εθνικότητας και αρμοδιότητας, είτε αυτή είναι στα πλοία είτε είναι στην στεριά».
Στη συνέχεια ο Έλληνας πλοιοκτήτης αναφέρθηκε στις επενδύσεις:
«Δεύτερον, θα πρέπει να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι οι μελλοντικές επενδύσεις να γίνονται με μέτρο και σωφροσύνη. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ναυτικής βιομηχανίας. Επιπροσθέτως, είναι ανάγκη ο ανθρώπινος παράγοντας να εξοικειωθεί με τη σύγχρονη τεχνολογία του εξοπλισμού των πλοίων μας, πράγμα που απαιτεί εκπαίδευση, κατάρτιση και χρόνο.
Τρίτον, θα πρέπει τo επίπεδο της ασφάλειας και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος να αποτελεί πρωταρχική μέριμνα μας. Προτεραιότητα που προκύπτει άλλωστε από την αγάπη μας για τη θάλασσα και τον σεβασμό στον πλανήτη μας» και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας 
«Ως ναυτικός νιώθω ότι θα πρέπει να εκφράσω τις ανησυχίες μου για τους συνεχώς αυξανόμενους κανονισμούς, όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε πολυπλοκότητα. Πιστεύω πως έφτασε ο καιρός να αρχίσουμε να  σκεφτόμαστε όχι μόνο την υιοθέτηση νέων κανονισμών αλλά και πώς να εφαρμόσουμε πρακτικά και αποτελεσματικά τους ήδη υπάρχοντες».(newmoney)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης