ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατεβαίνετε στο λιμάνι του Πειραιά βιαστικά. ¨Όχι γιατί φοβάστε ότι θα χάσετε το πλοίο, αλλά γιατί θέλετε να περάσετε μια – δυο ώρες εκεί. Για να απολαύσετε με την ησυχία σας τα υπέροχα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στη νέα Έκθεση που εγκαινιάστηκε στην αποβάθρα του Πειραιά.

Φαντασία; Ναι, αλλά δημιουργική. Και – υπό προϋποθέσεις- εφαρμόσιμη.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν μεταπτυχιακοί ερευνητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι οποίοι σε συνεργασία με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και τη συμμετοχή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημιούργησαν την έκθεση «Collecting Architecture». Η Εκθεση αποτελεί το άθροισμα της έρευνας δύο ετών που έκαναν επιτόπου στην Αθήνα και σε γύρω περιοχές οι μεταπτυχιακοί Αφετηρία της συνεργασίας τους ήταν η διερεύνηση για τους τρόπους που η αρχιτεκτονική επιδρά στην πρακτική και τη διαμόρφωση των ιδιωτικών συλλογών στο παρόν. Και η μετατροπή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

του λιμανιού του Πειραιά σε σταθμό μετεπιβίβασης που θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος έργων τέχνης, προσδίδοντας πολιτισμική αξία στο πολυσύχναστο μεγάλο λιμάνι, αποτελεί μία από τις πλέον ευφάνταστες ιδέες των αρχιτεκτόνων.

Το δημόσιο χρέος και η συλλογή εσόδων μέσω του ειδικού φόρου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και των ολυμπιακών ακινήτων στην περιοχή του, οι εγκαταστάσεις συγκέντρωσης και περιορισμού των μεταναστών, η διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων από τις υπηρεσίες της Frontex απασχόλησαν επίσης τους αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στο «Collecting Architecture». Και ένα σύνολο από ευφάνταστα σχήματα, με γραφίστικα σχέδια, κατόψεις, στατιστικά στοιχεία και σημειώσεις απλώνονται σαν τα καρέ μιας ταινίας που αφηγούνται τις ουτοπικές αρχιτεκτονικές λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα της πόλης.

Από τις πιο εντυπωσιακές είναι η πρόταση για το Ελληνικό: ο διάδρομος του παλαιού αεροδρομίου να μετατραπεί σε πάρκο δοκιμών και προσομοίωσης επιχειρήσεων καταστολής τρομοκρατικών επιθέσεων. Το σκεπτικό αυτής της αξιοποίησης βασίζεται στο ότι κατασκευάστηκε με προδιαγραφές του ΝΑΤΟ για να αντέξει σε τυχόν βομβαρδισμούς και ο διάδρομος έχει βάθος δύο μέτρα. Για να ξηλωθεί το κόστος εργασιών είναι υπέρογκο και δαπανηρό…

Η έκθεση «Collecting Architecture Territories» φιλοξενείται στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Εμμ. Παππά και Φιλλελήνων 11, Ν. Ιωνίας, τηλ 210 2758490). Ωρες λειτουργίας Τετάρτη 12.00-20.00, Σάββατο 10.00 – 14.00.

portnet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης