Η ιστορία είναι αληθινή και δείχνει περίτρανα τι τραβάνε καθημερινά συνάνθρωποί μας όταν εμπλέκονται στα γρανάζια του χώρου της πολύπαθης υγείας.
Ο φίλος ζει καθημερινά τον Γολγοθά της συζύγου του η οποία εδώ και λίγα χρόνια έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή και κάνει χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Την Πέμπτη, 29 Απριλίου πήγε σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ και με ιατρική συνταγή έπρεπε να λάβει το φάρμακο Halaven (ERIBULIN). Πηγαίνει στο φαρμακείο του μεγάλου νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετεί το κοινό μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, όμως το φάρμακο δεν υπάρχει. Ευγενικά η εκπρόσωπος του φαρμακείου αναφέρει στον σύζυγο της ασθενούς ότι το φάρμακο δεν υπάρχει και μπορεί να το προμηθευτεί από την οδό Παράσχου 23, στου Γκύζη, όπου βρίσκεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
Την Δευτέρα, 4 Μαΐου, στις 7.10’ το πρωί ο συνάνθρωπός μας πηγαίνει στου Γκύζη και παίρνει τον αριθμό προτεραιότητας 2, αφού το κοινό εξυπηρετείται από τις 8.30’. Πραγματικά στην ώρα του ανοίγει το φαρμακείο, όμως ο υπάλληλος λέει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο το προμηθεύει το έτερο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, που λειτουργεί στο κέντρο της Ομόνοιας, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 16. Του δίνει και τον αριθμό τηλεφώνου 210 5200022 για να εξυπηρετηθεί πιο άμεσα…
Πηγαίνει εκεί ο φίλος και παίρνει αριθμό όπου προηγούνται ούτε λίγο ούτε πολύ 170 άτομα!.. Περιμένει υπομονετικά επί τρεις ώρες – ναι σωστά διαβάσατε τρεις ώρες – και όταν φτάνει στο γκισέ ακούει έκπληκτος την 55άρα υπάλληλο να του λέει: «Δε μπορείτε να πάρετε το φάρμακο διότι είναι νοσοκομειακό και η συνταγή δεν αναφέρει ότι «στερείται» του φαρμάκου το μεγάλο νοσοκομείο!!!»
Μένει άγαλμα… Έχει χάσει τη μιλιά του. Να βρίσει; Θα χάσει το δίκιο του. Να τα σπάσει; Θα τον συλλάβουν κι από πάνω. Ψελλίζει: «Μα θα πάρω φάρμακα για άλλον; Να οι εξουσιοδοτήσεις, να οι ταυτότητες, επί 8 ώρες ψάχνω φάρμακο για τη  γυναίκα μου και δεν μπορώ να το προμηθευτώ;»
«Να πάτε πάλι αύριο στο μεγάλο νοσοκομείο και να σας γράψουν το «στερείται» λέει η 55άρα υπάλληλος που πατάει το μπουτόν για την  εξυπηρέτηση του επόμενου συγγενούς ασθενούς… Η ανοργανωσιά, η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου και του ΕΟΠΥΥ, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι,  έχουν δίκιο… Το άδικο όπως πάντα το έχουν οι απλοί πολίτες που τραβάνε καθημερινά δε ξέρω κι εγώ τι…
Υ.Γ. Κύριε Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργέ Υγείας δώστε μου πέντε λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας, να σας δώσω διευθύνσεις και ονόματα. Για να μη λένε κάποιοι ότι φταίνε μόνο οι εκπρόσωποι του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης