Στην επέκταση των προγραμμάτων συμπαραγωγής των αεροσκαφών C-130J και F-16 με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) προχώρησε η αμερικανική εταιρεία αεροναυπήγησης Λόκχιντ Μάρτιν.
Συγκεκριμένα οι νέες συμφωνίες αφορούν : -Στην επέκταση του υπό εξέλιξη πενταετούς προγράμματος συμπαραγωγής μειζόνων δομικών τμημάτων της ατράκτου του αεροσκάφους C-130J Hercules.
Στο πλαίσιο αυτής, η ΕΑΒ θα συνεχίσει την κατασκευή και συναρμολόγηση των δομικών τμημάτων του αεροσκάφους μέχρι το 2014, ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Λόκχιντ Μάρτιν.
Η συμφωνία είναι ύψους 38 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι σήμερα, 15 χώρες έχουν επιλέξει το νέο C-130J Super Hercules.
-Στην επέκταση της σύμβασης για τη συναρμολόγηση υποσυγκροτημάτων του αεροσκάφους F-16 και, συγκεκριμένα, 112 εργοσυνόλων για τα μαχητικά αεροσκάφη.
Με την νέα συμφωνία ύψους 114 εκατομμυρίων δολαρίων και εξαετούς διάρκειας ( 2012-2017) η ΕΑΒ θα συνεχίσει να συναρμολογεί δομικά τμήματα των αεροσκαφών F-16 για την Αίγυπτο, το Ομάν και το Ιράκ.
Επί του παρόντος, 4.512 αεροσκάφη F16 έχουν παραχθεί, ενώ 58 ακόμα έχουν παραγγελθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις που αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος συμπαραγωγής για το αεροσκάφος C-130J Hercules για την περίοδο 2015-2019.
Η αξία του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ.δολάρια.
Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών εν μέσω μη ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος σφυρηλατεί μία σταθερά αμοιβαία επωφελή σχέση με προφανή οφέλη για την ΕΑΒ και για την εθνική μας οικονομία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τάσος Φιλιππάκος μιλώντας στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της υπογραφής των συμφωνιών.

Παράλληλα επισήμανε ότι με την πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί, η ΕΑΒ πέτυχε να αναδειχθεί τα τελευταία 8 χρόνια (2004-2011) σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα αν ληφθεί υπόψη ότι από τα 1,6 δισ.ευρώ που είναι το συνολικό ύψος των συμβάσεων τα 855 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην αξία των συμβάσεων πωλήσεων στο εξωτερικό.

Τέλος ο κ. Φιλιππάκος αφού τόνισε ότι “Η ανθρωποδύναμη της ΕΑΒ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπολείπεται ενός ασφαλούς επιπέδου επάρκειας για τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή της κατά τουλάχιστον 30 άτομα ζήτησε “το κενό που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει άμεσα να καλυφτεί, ώστε να ενισχυθεί η πορεία της ΕΑΒ ως ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας που παράλληλα επιτελεί εθνικής σημασίας έργο για την άμυνα της χώρας”.
«Η Lockheed Martin Aeronautics είναι υπερήφανη για τη σχέση συνεργασίας με την ΕΑΒ και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η συμφωνία αυτή ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στην ΕΑΒ και την τεχνολογική της ανάπτυξη» επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics Ντένης Πλέσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης