Η στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα κράτη-μέλη αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, εφόσον στοχεύουμε στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, τόνισε με έμφαση ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, κατά την παρέμβαση του στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ) της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα μας, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει σε συνεργασία με την κυπριακή προεδρία να θέσει τους άξονες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ευρώπης μέσω και την Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.

Στη βάση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα η Διακήρυξη της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε., η οποία θα παρουσιαστεί στη Λεμεσό από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπνευστή της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η ΟΘΠ, η οποία είχε αρχικά υιοθετηθεί στη Λισαβόνα το 2007, έχει εισαγάγει μια συνεκτικότερη προσέγγιση των θαλάσσιων υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διακήρυξη της Λεμεσού, σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, στοχεύει στην επανενεργοποίηση της ΟΘΠ της Ε.Ε. καθώς και στον εμπλουτισμό της με καινούργιες κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Μέσω της «γαλάζιας οικονομίας», η οποία θα είναι αποτέλεσμα της «γαλάζιας ανάπτυξης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί σε μια οικονομική ανάπτυξη και προοπτικές απασχόλησης στη θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία, πράγμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Οι εν λόγω οικονομικοί τομείς που παρέχουν θέσεις εργασίας σε 5,4 εκατομμύρια άτομα συνεισφέρουν συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2020, τα μεγέθη αυτά αναμένεται να αυξηθούν σε 7 εκατ. θέσεις εργασίας και περίπου 600 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λεμεσού, μια σειρά πρωτοβουλιών θα δρομολογηθούν για τη διερεύνηση και ενίσχυση του δυναμικού ανάπτυξης στους συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, της ωκεάνιας ενέργειας, της γαλάζιας βιοτεχνολογίας, της θαλάσσιας εξόρυξης ορυκτών, καθώς και των κατευθυντήριων γραμμών για την υδατοκαλλιέργεια.

Μιλώντας στη χθεσινή άτυπη σύνοδο, ο κ. Μουσουρούλης υπεραμύνθηκε της ανάγκης να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται σε όλες τις μορφές της ναυτιλίας, είτε πρόκειται για την ποντοπόρο είτε για τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, ή την ακτοπλοΐα.

Επίσης αναφέρεται σε όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων γύρω από τη ναυτιλία, όπως οι λιμενικές υπηρεσίες, ο θαλάσσιος εξοπλισμός και η ναυπηγική βιομηχανία που έχει αναξιοποίητο δυναμικό και που πρέπει να αποφασίσουμε ως Ενωση αν θέλουμε να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες χρειάζονται ενισχυτικά μέτρα (positive measures), όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και για τη διατήρησή τους, τόνισε ο κ. Μουσουρούλης.

Για κοινωνική συνοχή

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι η εδαφική και κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να τεθεί υπό αίρεση από καμία άλλη πολιτική. Χωρίς επαρκή διασύνδεση των νησιών, δεν έχει νόημα η θαλάσσια πολιτική, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε ολοκληρωμένο χαρακτήρα όταν απουσιάζουν καίρια εργαλεία άσκησης νησιωτικής πολιτικής. Πλοίο και λιμάνι είναι σύνδεσμοι ζωής για τα νησιά, υπογράμμισε και ζήτησε ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών.

Τέλος, πρότεινε σημαντικές επενδύσεις στη ναυτική εκπαίδευση, έτσι ώστε η Ευρώπη να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης. Εχουμε την παράδοση, έχουμε την τεχνογνωσία, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε περισσότερο, τόνισε ο Ελληνας υπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μουσουρούλης επανέλαβε την κεντρική θέση της ελληνικής διπλωματίας ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι σαφώς διεθνοποιημένη δραστηριότητα.

Σημαντική πρωτοβουλία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της κυπριακής προεδρίας για επανεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) της Ε.Ε.

Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «στη Λεμεσό θα υιοθετήσουμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα».

naftemporiki

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης