Δραματικά έχουν επηρεάσει τα capital controls το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, μιας και οι εταιρείες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων παρακάμπτουν τις ελληνικές τράπεζες για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους. Έτσι, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ανήλθε στα 635,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.143,1 εκατ. ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Πόσο υποχώρησε το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου; Στα 8,7 δις ευρώ από 10,9 δις ευρώ έναν χρόνο πριν (-20,2%) και περίπου 10,1 εκατ. ευρώ, το δεκάμηνο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σχολιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), «το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 721 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Οκτωβρίου του 2014, ως αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Επίσης, περιορίστηκαν σημαντικά και οι συναλλαγές που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων. Αυτό οφείλεται στη μη καταγραφή της σχετικής δραστηριότητας, στον βαθμό που οι εν λόγω συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν εκτός του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 295 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά κύριο λόγο θαλάσσιων)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης