Του Νότη Ανανιάδη
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό των προηγούμενων μηνών αποκρυσταλλώνεται σιγά – σιγά και όπως όλα δείχνουν πιθανότατα ένα νέο πολιτικό τοπίο θα προκύψει (και) στον Πειραιά μετά τις εκλογές.
Συγκεκριμένα εάν επιβεβαιωθούν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις θα έχουμε κατ’ αρχήν μια μεταβολή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Α’ όσο και στην Β’ Πειραιά.
Ξεκινώντας από την Α’ Πειραιά και Νήσων (όπου περιλαμβάνονται και όλα τα νησιά και η Τροιζήνα με τα Μέθανα, πλην της Σαλαμίνας που εντάσσεται στην Β’ Πειραιά), η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει δύο, από τις συνολικά έξι έδρες της περιφέρειας, περιορίζοντας τη ΝΔ σε μία. Η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί κυρίως για τη δεύτερη έδρα, αφού δεν απειλείται η πρωτιά του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα. Ο Στάθης Λεουτσάκος, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και αντιδήμαρχος της πόλης κατά το παρελθόν προβάλλει ως το φαβορί, ενώ μάχη θα δώσει η Ελένη Σταματάκη (δεύτερη το 2012) και ο νεότερος Π. Γεωργόπουλος για να τον ξεπεράσουν.

Στη Νέα Δημοκρατία γίνεται «σφαγή» μεταξύ του Κων. Αρβανιτόπουλου και του Κ. Κατσαφάδου. Οι δυο βουλευτές έχουν ανοιχτό μέτωπο ήδη από την περίοδο των εκλογών όταν ο πρώτος στήριξε ανοικτά για τον δήμο Πειραιά τον Γ. Μώραλη, ενώ δεύτερος τον Β. Μιχαλολιάκο, που άλλωστε είναι πεθερός του. Η έκπληξη μπορεί να προέλθει μόνο κάποια από τις «ωραίες» του ψηφοδελτίου με την Νόνη Δούνια ως μοντέλο να ξεπερνά ελαφρά την «κούκλα» δικηγόρο Ζωή Ρούσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις υπόλοιπες τρεις έδρες θα κερδίσουν από τα μικρότερα κόμματα, χωρίς να μπορέσει εκ των προτέρων να προβλέψει κανείς ποια θα είναι αυτά. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, ως τρίτο κόμμα το 2012 δεν κέρδισε έδρα ούτε στην α’ , ούτε στην Β’ Πειραιά, ενώ κέρδισαν από μία έδρα τα μικρότερα κόμματα που μπήκαν στην Βουλή. Πάντως ο Δημήτρης Καρύδης είναι το «δυνατό» όνομα από το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, το ΚΚΕ αποφασίζει με δικά του εσωτερικά κριτήρια την κομματική σταυροδότηση («μετακόμισε» την Δ. Μανωλάκου βουλευτή της Α’ στην Β’ Πειραιά.), ενώ από Το Ποτάμι ξεχωρίζουν οι δύο πρώτοι του ψηφοδελτίου. Ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της «Δράσης» και η πρώην αρχηγός της Εθνικής στο πόλο Στ. Αντωνάκου. 
Ο δικηγόρος Βασίλης Κατσαφάδος (δεύτερος με το ΠΑΣΟΚ το 2012) και ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Παρασκευόπουλος είναι οι πιο ισχυρές υποψηφιότητες με το «Κίνημα» του Γ.Παπανδρέου, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κατεβαίνει εκ νέου με τους ΑΝΕΛΛ. Τέλος στη ΔΗΜΑΡ, όπου δεν κατεβαίνει η τ. βουλευτής Μ. Ρεπούση, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν συμπλήρωσε το ψηφοδέλτιο της αφήνοντας μια θέση κενή, ενώ από τη λίστα του 2012 μόνο μία υποψηφιότητα (της Σ. Τσιάλτα), εμφανίζεται φέτος. 

Στην Β’ Πειραιά, που εκλέγει οκτώ βουλευτές, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος θα κερδίσει δύο ή- κάτω από προϋποθέσεις- τρεις έδρες.Η πρωτιά του Παν. Λαφαζάνη (εκλέγεται συνεχώς από το 1996!) δεν αμφισβητείται, ενώ η δεύτερη βουλευτής του κόμματος, Τζένη Βαμβακά, που είχε εκλεγεί κερδίζοντας «στο νήμα» την Εύη Καρακώστα μπορεί να απειληθεί τόσο από την ίδια όσο και κάποια από τις υπόλοιπες γυναίκες του ψηφοδελτίου – έξι συνολικά στο 11μελές ψηφοδέλτιο! Αυτές είναι η Νίνα Κασιμάτη, η Λίνα Φράγου, η Ευη Κυλάκου και η Μαρία Χατζησταυράκη.

Η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την παραδοσιακά δύσκολη γι’ αυτήν εκλογική περιφέρεια είναι πιθανό να κερδίσει μια έδρα ή κάτω- και εδώ υπό προϋποθέσεις- μπορεί να κατακτήσει δύο έδρες (σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει τρίτη έδρα) και παρότι υπάρχει η υποψηφιότητα του Φαήλου Κρανιδιώτη , δύσκολα θα «σπάσει» το παραδοσιακό δίδυμο της περιοχής των Γιάννη Τραγάκη και Τάσου Νεράντζη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρίτο κόμμα ενδέχεται κι εδώ να μην κατακτήσει έδρα λόγω των «ιδιοτροπιών» του εκλογικού νόμου και να μοιραστούν τις υπόλοιπες έδρες από το τέταρτο κόμμα και μετά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί το ισχυρό ψηφοδέλτιο που κατεβάζει Το Ποτάμι, με επικεφαλής φυσικά τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη, που έχει ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή – γεννήθηκε στα Χανιά και μεγάλωσε στην Αγιά Βαρβάρα, που είναι δίπλα στον Κορυδαλλό και τη Νίκαια, όπου ήταν τα νεανικά του στέκια. Πέραν του Στ. Θεοδωράκη «δυνατά» ονόματα του ψηφοδελτίου είναι εκείνα του Γεράσιμου Γεωργάτου, του Ν. Ορφανού και του παιδίατρου Γρηγόρη Καραγρηγορίου, πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ στον Πειραιά και στενού συνεργάτη του Σπ. Λυκούδη.
Η κάθοδος του Παντελή Καψή στη περιφέρεια όπου εκλεγόταν κατά το παρελθόνο πατέρας του Γιάννης αποτελεί την είδηση από το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, ενώ και ο Λ. Αθανασιάδης είναι υποψήφιος με σοβαρή τοπική αναγνωρισιμότητα. 
Για το ΚΚΕ ισχύουν όσα αναφέρθηκαν και στην Α’ Πειραιά, με την υπενθύμιση ότι εδώ κατεβαίνει η Δ. Μανωλάκου. Ο Δ. Διαμαντίδης γιος του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και επί σειρά ετών βουλευτή στην Περιφέρεια είναι το «δυνατό όνομα» του «Κινήματος του Γ. Παπανδρέου στην περιοχή. Τέλος στη ΔΗΜΑΡ εδώ η τ. βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη δίνει εκ νέου την μάχη – αν και χωρίς ουσιαστικές ελπίδες- σημειώνοντας ότι αυτό είναι για την ίδια ηθική υποχρέωση απέναντι στο κόμμα που την ανέδειξε και την εξέλεξε βουλευτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης