Απολογισμό του έργου της Δημοτικής του θητείας πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.  

Κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να αναδείξετε ως κεντρικό σημείο αυτής της συνέντευξης τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Πειραϊκό λαό. Οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες για 25 συνεχόμενα χρόνια με τίμησαν όσο ποτέ κανέναν  άλλο πολιτικό. Μου έδωσαν απλόχερα την αγάπη τους και τη ψήφο εμπιστοσύνης τους. 
Ακόμη και στις πρόσφατες εκλογές, είχα τη μεγάλη τιμή και γι αυτό θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Πειραϊκό λαό, παρά τη μη εκλογή μου αυξήθηκαν οι πολίτες που με ψήφισαν σε σχέση με τους πολίτες που με ψήφισαν το 2010 κατά περίπου 50%. 
Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο. Ένας εν ενεργεία δήμαρχος να έχει αύξηση των πολιτών που τον ψήφισαν κατά περίπου  50% και να μην εκλέγεται δήμαρχος. Προφανώς γιατί ψήφισαν οι περισσότεροι.
Εκφράζω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Πειραϊκό λαό. Επίσης, ευχαριστώ τους άξιους συνεργάτες μου, γιατί όταν δεν έχεις άξιο επιτελείο, όσο ισχυρό όραμα κι αν έχεις, όσο κι αν δουλέψεις σκληρά, δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που κατά την άποψή μου πετύχαμε. 
Ευχαριστώ τους εργαζόμενους στο Δήμο Πειραιά, οι οποίοι  ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Δούλεψαν αυτά τα 3,5 χρόνια με μεγαλύτερο πάθος από ότι θα  δούλευαν στην ιδιωτική τους επιχείρηση. Ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους και στις δημοτικές επιχειρήσεις και στον κεντρικό Δήμο. Ανέτρεψαν έτσι ένα μύθο ότι πας δημόσιος υπάλληλος ίσον αργόμισθος. Κι ίσως θέτω και έναν προβληματισμό: μήπως, όταν και αν υπάρχουν τέτοιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά στοιχεία ή στελέχη της πολιτικής εξουσίας που αυτό το εκκολάπτουν;  
Επίσης, ευχαριστώ  από καρδιάς τις εθελόντριες και τους εθελοντές.   

Θέλω ακόμη σε αυτήν την αποχαιρετιστήρια συνέντευξή μου ως Δημάρχου Πειραιά, να εκφράσω με κάθε ειλικρίνεια την ευχή, το δημιουργικό έργο στον Πειραιά να συνεχιστεί και στα επόμενα 5 χρόνια. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα είμαστε απολύτως  υποστηρικτικοί. Ούτως ή άλλως στην πολιτική μου παιδεία, αυτού του είδους την αντιπολίτευση έχω βιώσει και ενσωματώσει στην πολιτική μου συμπεριφορά.  Θα είμαστε χρήσιμοι. Πολιτική σημαίνει να είσαι  χρήσιμος   στην πόλη σου, στην πατρίδα σου.»

«Ως γνωστόν, ο Δήμος του Πειραιά είχε χρεοκοπήσει ακόμη κι όταν η Ελλάδα ευημερούσε με δανεικά. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μόνο το χρέος που είχε ο δήμος υπό μορφή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο κ. Λογοθέτης παρέδωσε στον κ. Αγραπίδη 82.787.426,57 ευρώ. Θέλω να πω ότι δεν κατηγορώ κανέναν. Αυτό το χρέος  το αμφισβήτησα από την αρχή και για πρώτη φορά έχει ωριμάσει η σκέψη κουρέματος του χρέους του δήμου και σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Δεν είναι κάποια χρήματα που σπαταλήθηκαν εδώ ή εκεί. Δεν είχε αποδώσει ο δήμος επί Λογοθέτη φόρο μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές και υποχρεώθηκε από το τότε ελληνικό κράτος, να πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να τα ξοφλήσει. Έχω πει στον Πρωθυπουργό της χώρας ότι και εγώ και εκείνος ως βουλευτές, έχουμε ψηφίσει πολλές φορές ο κρατικός προϋπολογισμός να αναλάβει την υποχρέωση, για άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν αντίστοιχες υποχρεώσεις. Για την Ολυμπιακή, για τον ΟΤΕ κά. Νομίζω ότι πρέπει να τα αναλάβει,  τη στιγμή που αυτό θα του επιτρέπεται. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αγραπίδης παρέδωσε στον κ. Φασούλα 114.435.015,83 ευρώ. Γιατί αυξήθηκε το χρέος του κ. Αγραπίδη;  Ακριβώς για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεν πήρε δάνειο για να κάνει κατανάλωση, αλλά για να εξυπηρετήσει το χρέος. Το χρέος από μόνο του αυξάνει  δραματικά με τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις.  Ο κ. Φασούλας παρέδωσε σ΄ εμάς 139.931.471,90 ευρώ. Εμείς παραδίδουμε στον κ. Μώραλη 130.000.000 ευρώ. Για πρώτη φορά έχουμε μεγάλη μείωση του χρέους. Αυτό, αν θέλετε, σημαίνει ότι εμείς πληρώσαμε στη διάρκεια των 3,5 σκληρών χρόνων της εθνικής χρεοκοπίας 37.522.095 ευρώ για το χρέος, για να μειωθεί. Πληρώσαμε τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις, τους τόκους και διευθετήσαμε το χρέος με επιμήκυνση κλπ.
Όλα αυτά επετεύχθησαν σε συνθήκες δραματικής μείωσης της επιχορήγησης του δήμου. Θα σας πω πάλι ένα νούμερο, γιατί το οφείλω στους συνεργάτες μου που εργάστηκαν σκληρά. Οι ΚΑΠ που έπαιρνε ο δήμος το 2007 ήταν 34.435.551 ευρώ. Το 2014, τη χρονιά που διανύουμε, θα πάρει συνολικά ΚΑΠ 15.736.488 ευρώ, με σχεδόν 60% μείωση των ΚΑΠ. Πετύχαμε αυτήν την θεαματική διαχείριση του δημοτικού χρέους. Θα ήμουν ευτυχής αν κάποια στιγμή, η κεντρική πολιτεία πετύχαινε την τιθάσευση του εθνικού χρέους, με τον τρόπο που το πετύχαμε εμείς στο Δήμο του Πειραιά.» 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο κ. Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων: 
«Εγώ δεν έθεσα υποψηφιότητα για δήμαρχος διεκδικώντας αξιώματα εξουσίας που δεν είχα. Παραιτήθηκα από πολύ ισχυρότερη θέση από αυτή που ο στόχος του δημάρχου μπορούσε να έχει. Από πρώτος και μόνος βουλευτής της Ν.Δ. στον Πειραιά και επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. και με αρχηγό της Ν.Δ. συμμαχητή μου. Είχα όλες τις προϋποθέσεις λοιπόν, για μια λαμπρή  πορεία, σε ένα κόμμα που θα κέρδιζε τις εκλογές. 
Το πάθος μου ήταν ο Πειραιάς και είναι ο Πειραιάς. Η βαθιά μου ευγνωμοσύνη είναι στον Πειραιά. Δεν πρόκειται να πολιτευτώ στις προσεχείς εκλογές. Αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση. 
Στον Πειραιά υπάρχουν δύο βουλευτές ο κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Κατσαφάδος. Ο κ. Κατσαφάδος έγινε γαμπρός μου, αφού αυτοτελώς έγινε βουλευτής και είναι και αξιόλογος. Δεν μου το χρωστάει δηλαδή και  μην υποβιβάζετε εμένα σε πεθερό ή τον Κατσαφάδο σε γαμπρό. Δεν έγινε μετά από μένα βουλευτής. Είμαστε και απέναντι, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. 
Απών από την πολιτική δεν θα είμαι. Απόμαχος δεν γίνεται να είμαι με αυτήν την ενέργεια που έχω. Είμαι καταρχήν επικεφαλής του συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» και της κίνησης «Μας Ενώνει ο Πειραιάς». Στον Πειραιά θα είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων μου. Στην οδό Κολοκοτρώνη θα έχω το προσωπικό μου γραφείο, όπου εκεί θα με επισκέπτονται φίλοι μου, θα καλώ φίλους μου όπου θα συζητούμε για τον Πειραιά και το μέλλον του.»    

Στην συνέχεια, ο κ. Μιχαλολιάκος έκανε εκτενή αναφορά στα 129 έργα, ύψους 100.000.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται  στην πόλη. Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (Λιμάνι – Πασαλιμάνι- Μικρολίμανο), στην αξιοποίηση και ανάπλαση των παραλιών «Βοτσαλάκια» και «Φρεαττύδας», στην ανάπλαση του πάρκου Δηλαβέρη και στις παιδικές χαρές. 
Τέλος, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη  κοινωνική πολιτική του δήμου, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα Κέντρα  Αγάπης και Αλληλεγγύης και στις δράσεις του Γραφείου Αγάπης και Εθελοντισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης