ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αντίθεση του στα σχέδια που «ακούγεται» ότι υπάρχουν κι αφορούν στη δημιουργία νέου λιμανιού για την κρουαζιέρα στο Φάληρο ή αλλού εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ουσιαστικά κατηγόρησε θεσμικούς παράγοντες (σ.σ. «φωτογράφισε» μάλλον τον κ. Μουσουρούλη) για «σκέψεις που αποκτούν εξωστρέφεια όταν δεν έχουν πάρει την απόφαση και την κάλυψη της ηγεσίας της κυβέρνησης».

Ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτη και με τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος του είπε ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί. Και τόνισε ότι ο Πειραιάς είναι το λιμάνι και για την κρουαζιέρα.

Ο ίδιος ο δήμαρχος πάντως έδειξε ότι είναι προβληματισμένος, αφού σημείωσε ότι «υπάρχουν και κάποια συμφέροντα, δεν εννοώ κακά συμφέροντα, που βλέπουν την κρουαζιέρα να παρακάμπτει τον Πειραιά, γιατί ο Πειραιάς δεν έχει τα έργα υποδομών που έπρεπε να έχει εδώ και δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσπαθούμε λοιπόν, με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα στο θεσμικό ρόλο που έχουμε, να πιέσουμε να γίνουν γρήγορα τα έργα υποδομών που δεν έγιναν.»

Κατά τα λοιπά ο Β. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο τραμ και την αλλαγή της θέσης του σημειώνοντας ότι κατά το παρελθόν έλεγε : «δεν θέλουμε το τραμ, ως το μόνο μέσον που θα έρθει στον Πειραιά. Δεν θέλουμε μόνο το τραμ. Αλλάξαμε θέση, είπαμε ναι στο τραμ, υπό πολλές όμως προϋποθέσεις, όπως τα συνοδά έργα. Χιλιόμετρα πεζοδρόμια. Υπογειοποίηση. Το Μετρό που δρομολογείται. Ο υπόγειος δρόμος που θα συνδέει το ΣΕΦ με το λιμάνι.

Δεν είναι μια σκέψη στον αέρα ή κάποια πρόταση του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Είναι μια πολιτική εργασία που γίνεται στους κόλπους της κυβερνήσεως» . Και πρόσθεσε ότι προηγούνται όλες οι μελέτες που θα αφορούν την υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού, οι μονοδρομήσεις στον Πειραιά πρώτης και δεύτερη φάσης.

Ο Β. Μιχαλολιάκος ακόμη υπογράμμισε ότι υπάρχει εντολή του Πρωθυπουργού για τουλάχιστον  άλλα τριάντα εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, όπου θα αφορούν την ανάπλαση από τη Λεύκα μέχρι τον Άγιο Διονύσιο και όλο το παραλιακό μέτωπο και τη 2ας Μεραρχίας και το Πασαλιμάνι. Έργα, τα οποία έπρεπε ο Πειραιάς να τα έχει πριν από δεκαετίες, για να μπορεί να είναι και η φιλοξενία της κρουαζιέρας ελκυστικότερη και ο Πειραιάς ελκυστικότερη και πιο γόνιμη πόλη.

Και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη υπάρχει μία τελευταία συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη και με τους άλλους παράγοντες και θα πάρουμε και το Βρεφονηπιακό Σταθμό του ΗΣΑΠ και το κτήμα που τον περιβάλλει.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του δήμου με τον ΟΛΠ ο Β. Μιχαλολιάκος είπε: «Δεν λέω να διαχειρίζεται και να διοικεί τον ΟΛΠ ο Δήμος, αλλά λέω ο ΟΛΠ να περιοριστεί αυστηρώς σε ό, τι έχει να κάνει με λιμενικές δραστηριότητες και τα υπόλοιπα αφορούν την πόλη. Τα όρια της πόλης μας είναι η θάλασσα, είναι το λιμάνι μας. Είναι δικό μας. Π.χ Δεν έχει σχέση ο ΟΛΠ με την Παγόδα. Δεν έχει σχέση με τα 70 στρέμματα στο Παλατάκι. Βεβαίως, οι μετοχές να μοιραστούν στους Δήμους, στην Αυτοδιοίκηση.

Είπαμε, δεν πωλείται το λιμάνι και λέμε ναι σε μακροχρόνιες μισθώσεις μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς και με διαφάνεια.

Ήρθε η ώρα, το 2% του τζίρου του ΟΛΠ να μην πηγαίνει στον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στο Δήμο».

Τέλος ο δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε και στην μεταβίβαση της Μαρίνας Ζέας από τον Κυριακούλη σε Τουρκικό Όμιλο . «Θα έπρεπε, όταν η τότε κυβέρνηση έδινε στον Κυριακούλη, στον Κοπελούζο κλπ, να είχε βάλει και ασφαλιστικές δικλίδες. Σε κάθε περίπτωση, θα καταφύγουμε και με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον αυτής της πράξης, εάν και εφόσον ο κ. Κυριακούλης και ο κ. Κοπελούζος δεν δώσουν τα χρήματα που οφείλουν από τη σύμβαση εκείνη. Δηλαδή, τα 1,2 εκατ. ευρώ που οφείλουν στο κράτος και τα 70 χιλιάδες ευρώ που οφείλουν στο Δήμο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πειραιά.

Πιο αυστηροί είμαστε προς την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, παρά με τους δύο προηγούμενους. Γιατί με τους δύο προηγούμενους, μπορεί να ερμηνευόταν η στάση μου ως στάση αντιπολίτευσης. Δεν κάνω αντιπολίτευση σε κανέναν, κάνω συμπολίτευση στην πόλη μας, στον Πειραιά, που τον είχαν εγκαταλείψει και ξεγράψει.»

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ

ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η έγκριση των όρων διακήρυξης που αφορούν στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου (με σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης πέντε δημοτικών ακινήτων).

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε:

«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να συγχαρώ το Γενικό Γραμματέα του Δήμου και όλους τους στενούς μου συνεργάτες, που μπόρεσαν και ετοίμασαν αυτή τη διακήρυξη και έκαναν μαζί με συμβούλους μια πρωτόγνωρη δουλειά σε βάθος.

Γνωρίζω, ότι δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες στη διεθνή αγορά για επενδύσεις τέτοιου μεγέθους. Όμως εμείς από εδώ, από τον Πειραιά, δίνουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για επενδύσεις, για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι το κουφάρι της Ραλλείου και το φάντασμα του Πύργου, μας προσβάλλει όλους. Ούτε έστω και ένας Πειραιώτης είναι υπερήφανος που το Δημαρχείο έχει αυτή την εικόνα και αυτήν την ανεπάρκεια.

Προσπαθήσαμε με γνώμονα τη διαφάνεια, την νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα να φύγουν από τη ζωή μας τα φαντάσματα και τα κουφάρια. 42 χρόνια στέκουν εκεί. Είναι η ακτινογραφία, είναι η φωτογραφία της ήττας. Κάθε ημέρα μας «μιλάνε» και μας «λένε» : είστε ηττημένοι.

Θέλω να ελπίζω ότι θα προκύψει ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς. Ούτως ή άλλως, οι όροι είναι τόσο καθαροί που από μόνοι τους είναι ελκυστικοί. Τι εννοώ; Πολύ συχνά, οι αγορές δεν εμπιστεύονται τους δημόσιους λειτουργούς που κάνουν τους όρους της διακήρυξης, γιατί υποκρύπτουν τη δική τους παρεμβατικότητα.

Γίνομαι σαφής τι υπονοώ. Δεν πουλάμε. Όχι ότι θα ήταν κακό να πουλήσεις μια ακίνητη περιουσία για να φτιάξεις Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Κακό είναι αυτό που είναι σήμερα, αυτό το χάλι. Αυτή η αισθητική αλλά και οικονομική προσβολή.

Να κάνουμε συνεχώς τον επαίτη, να έχουμε δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη στο δημότη και να έχουμε αυτή την ακίνητη περιουσία να «κοιμάται» ή ένα άλλο τμήμα της να είναι στη διάθεση των καταληψιών. Όταν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια η Δημοτική Αρχή ή η Κυβέρνηση και δεν αξιοποιεί την περιουσία, σημαίνει ότι ανοίγει χώρο στους καταληψίες.

Θα πάμε την άλλη εβδομάδα στη Μεσσηνία και αν θέλει, μπορεί να έρθει μαζί μας ένας από κάθε παράταξη, να τα δούμε, να καταθέσουμε τις αγωγές στους καταληψίες, όπως κάναμε και στις Κουκουβάουνες, στο Σχιστό, όπως κάναμε με το Στρατόπεδο Παπαδογιωργή.

Δεν πουλάμε. Σε αυτή τη φάση, εκτιμάμε ότι δεν θέλουμε να πουλήσουμε, ότι δεν πρέπει να πουλήσουμε. Εδώ, στο Δημαρχείο, χρειάζεται ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων ίσως. Μπορεί στον Πύργο να γίνει ο χαμηλός όγκος Δημαρχείο και ο υψηλός όγκος διαμερίσματα, κατοικίες υψηλού επιπέδου. Μπορεί να γίνουν γραφεία που να νοικιάζονται.

Για αυτά τα πέντε ακίνητα, ζητάμε 30 εκατομμύρια ευρώ ανταποδοτικά, δηλ. να μας κάνουν έργα που κοστολογούνται στα 30 εκατ. ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει τις τιμές. Ζητάμε το 1% του τζίρου και τίμημα πρόσθετο το οποίο αποτελεί την πλειοδοσία. Δύο σταθερούς παράγοντες και τον τρίτο της πλειοδοσίας.

Τι θα γίνει αν κάποιος επιδείξει ενδιαφέρον όχι και για τα πέντε, άλλα για το ένα; Διευκρινίζουμε λοιπόν, ότι το αντίστοιχο θα είναι η αναλογία με βάση την αντικειμενική αξία του κάθε ακινήτου.

Είναι μια ανοιχτή, μια διεθνής διαδικασία, γι΄ αυτό οι όροι είναι στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Δίνουμε παραπάνω ημέρες για εκδήλωση ενδιαφέροντος από όσο ο νόμος ορίζει. Δώσαμε πολύ μεγάλη χρονική δυνατότητα σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταθέσουν απόψεις.

Μας λείπει η υπογραφή του Υπουργού σύμφωνα με τον νόμο που θα την πάρουμε μέχρι την Πέμπτη.

Επιτέλους, ο Πειραιώτης όταν περνάει από την πλατεία Κοραή και από το λιμάνι, να μην βλέπει φαντάσματα και κουφάρια, αλλά να βλέπει ζωή, επενδύσεις και δράσεις».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης