Σε 7 χρόνια κάθειρξη ο καθένας καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά οι δύο πλοιοκτήτες του ελληνόκτητου με σημαία Ονδούρας φορτηγό πλοίο «Άγιος Παντελεήμων».

Το πλοίο, με 9μελές πλήρωμα, είχε βυθιστεί, στις 17 Ιανουαρίου 1998, ενώ έπλεε 20 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σαρδηνίας,  παίρνοντας μαζί του  στον υγρό τάφο 7 ναυτεργάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» σε δημοσίευμά της στις 20/1/1998 είχε δημοσιεύσει καταγγελίες για την κατάσταση του πλοίου, το οποίο, όπως δέχτηκε το δικαστήριο, άλλαζε συνεχώς Νηογνώμονα για να αποφύγουν οι πλοιοκτήτες ουσιώδεις επισκευές για τη διατήρηση της αξιοπλοΐας του πλοίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το πλοίο, που ήταν κατασκευής 1972 (ηλικίας 26 χρονών) υπήρχαν καταγγελίες πρώην μέλους του πληρώματος ότι με επισκευές, που είχαν γίνει δεν αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματά του.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε, την Δευτέρα, μετά από πολύμηνη διαδικασία.  Οι δικαστές του ΜΟΕ ( Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά) ήσαν οι κκ. Φράγκου ,Τζελέπη, Χουζούρης και στην Εισαγγελική έδρα η κ. Τουμπάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Γιώργος Τρανταλίδης μετά την απόφαση έκανε την εξής δήλωση: 

« Μετά από ένα τιτάνιο ποινικό δικαστικό αγώνα, που διήρκησε 18 χρόνια ,εξεδόθη  μία πρωτοποριακή απόφαση  που ανοίγει δρόμους στον ενδεχόμενο δόλο. Είναι η πρώτη απόφαση στα ναυτιλιακά δικαστικά  χρονικά που καταδικάζει εφοπλιστές  με ενδεχόμενο δόλο . Αποτελεί ένα μήνυμα για όσους κερδοσκοπούν ασυστόλως στα πληρώματα παραβιάζοντας βάναυσα την ασφάλεια της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα  . Η εκδοθείσα απόφαση αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τις 7 ψυχές των απολεσθέντων ναυτικών , μια και ουδέποτε κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις στις οικογένειές τους. Αρμόζει έπαινος στους Δικαστές που με το ηθικό τους σθένος και ανάστημα αλλά και με εμμονή στο ιερό καθήκον, στάθηκαν  στο ύψος των περιστάσεων».

Τραγική ειρωνεία ότι την ίδια μέρα είχε βυθιστεί στον Καναδά άλλο ένα ελληνόκτητο με σημαία Κύπρου φορτηγό, το «Φλέαρ», όπου χάθηκαν 21 ναυτικοί.
Pireas2day

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης