Η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που μπορεί να προσδώσει στη χώρα η ναυτιλιακή βιομηχανία σε όλους τους τομείς, αποτελούν τη βασική προτεραιότητα του νέου υπουργού, Κωστή Μουσουρούλη, μετά την ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, περίπου 2,5 χρόνια μετά τη διάσπασή του.

Στο κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αναφέρεται ότι θα γίνει αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μουσουρούλης αναμένεται να βάλει στο «πρόσω ολοταχώς» τις μηχανές του νέου υπουργείου, για την άμεση εκμετάλλευση των λιμανιών της χώρας, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού (μαρίνες) και, φυσικά, των εμπορικών τμημάτων (φορτία).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οδηγός» σε αυτή την προσπάθεια, προσαρμοσμένη βέβαια στις συνθήκες του 2012, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης (άλλες οι ανάγκες σε ένα Σ.ΕΜΠΟ. και άλλες σε ένα Σταθμό Κρουαζιέρας) αναμένεται να είναι η σύμβαση παραχώρησης που έγινε μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και της Cosco για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ.

 

Μέσω ΕΣΠΑ

 

Σημαντικό εργαλείο σε αυτή τη κατεύθυνση θα είναι η αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και το σχέδιο που θα πρέπει να αναπτύξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων (σε υποδομές και οργάνωση), μετά την άρση του καμποτάζ, ώστε η Ελλάδα έστω και σταδιακά να καταφέρει να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο κρουαζιέρας.

 

Πρώτης προτεραιότητας θέμα είναι η ανασύσταση του υπουργείου, με τις υπηρεσίες του όπως ήταν πριν από τη διάλυση. Ειδικά σε ό,τι αφορά, πάντως, την ποντοπόρο ναυτιλία, προέχουν τα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, με πρώτο και σημαντικότερο τη μείωση της γραφειοκρατίας για την εγγραφή ενός πλοίου στη ελληνική σημαία.

 

Επίσης, ύψιστης σημασίας θέμα είναι και η αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και η ολοκλήρωση των θεσμικών διαδικασιών για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές και στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee), όπου σημειώθηκε το ενδιαφέρον που δείχνει σήμερα η νέα γενιά για τα ναυτικά επαγγέλματα, από τη μία πλευρά, και η αδυναμία των σχολών να απορροφήσουν την αυξημένη ζήτηση, από την άλλη.

 

Η διεθνής παρουσία

 

Ενα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία είναι η εκπροσώπηση της χώρας μας στα διεθνή forum και κυρίως στους διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό-ΙΜΟ).

 

Τα τρία τελευταία χρόνια, έγινε πολλές φορές αισθητή η απουσία ή η πλημμελής εκπροσώπηση της πολιτείας σε διεθνείς συναντήσεις.

 

Η εθνική εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, έχει μειωθεί, επισημαίνει το Committee. Αμεσα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτό το θέμα.

 

Οι στόχοι

 

Στην ακτοπλοΐα, το στόχο τον έθεσε ο νέος υπουργός, την ημέρα της τελετής παραλαβής παράδοσης του υπουργείου. Θα εργαστούμε -είπε- έτσι ώστε να επιβιώσει η ακτοπλοΐα. Ο συγκεκριμένος κλάδος αυτό που δεν θα αντέξει, είναι μία νέα επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τα προβλήματα.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια, λειτούργησαν δύο επιτροπές, υπό δύο διαφορετικούς υπουργούς. Υπάρχουν δύο πορίσματα αυτών των επιτροπών, ωστόσο κανένα μέτρο δεν ελήφθη.

 

Ειδικά το πόρισμα της δεύτερης επιτροπής είναι συμφωνημένο από τα δύο εκ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Ο κλάδος αναμένει, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ότι ο νέος υπουργός θα δώσει λύσεις «στα εκκρεμή θέματα της ακτοπλοΐας και της επιβατηγού ναυτιλίας στη χώρα μας, τα οποία έχουν φέρει τον κλάδο σε οριακό σημείο, με προτεραιότητα τη στήριξη των ελληνικών εταιρειών κατά της κρίσης, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την πραγματική απελευθέρωση των υπηρεσιών».

 

 Ναυτεμπορική

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης