Νομικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του λειτουργού της αγοράς ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και των παραγωγών ρεύματος από φωτοβολταϊκά με αντικείμενο τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της ενέργειας, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς το σύνολο των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ ενώ ειδικά για τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών φθάνουν τα 80 εκ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν στον ΛΑΓΗΕ οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις κατάσχεσης μετά από προσφυγές εταιριών του κλάδου οι οποίες απαιτούν την αποπληρωμή των τιμολογίων, που όπως υποστηρίζουν έχουν παραδώσει στο Λειτουργό απολύτως σύννομα. Ακολούθησε η κατάθεση εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ αιτήσεων αναστολής «με αμφιβόλου ποιότητας νομικά επιχειρήματα», όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του Συνδέσμου εταιριών παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αφού επικαλείται ότι δεν έχει παραλάβει και καταχωρήσει τα επίμαχα τιμολόγια των παραγωγών αμφισβητώντας έτσι τις οφειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα πάντα με νομικούς κύκλους του Συνδέσμου, οι παραγωγοί προτίθενται να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία για απόσπαση των ισοζυγίων – καρτέλας πελάτη του ΛΑΓΗΕ για να διαπιστωθεί το αληθές του ισχυρισμού του. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους εάν αποδειχθεί πως τα τιμολόγια είναι πράγματι καταχωρημένα τότε ανοίγει νέος δικαστικός κύκλος εις βάρος του, αυτή τη φορά ποινικός. Αν πάλι από τις λογιστικές καρτέλες του ΛΑΓΗΕ προκύψει πως τα τιμολόγια δεν είναι καταχωρημένα, οι εταιρίες προτίθενται να καταθέσουν καταγγελίες εις βάρος του ΛΑΓΗΕ στο εποπτεύον υπουργείο Οικονομικών, στο ΣΔΟΕ και στην εφορία για μη τήρηση από πλευράς του της φορολογικής νομοθεσίας και του ΚΒΣ.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγια των παραγωγών έχουν παραδοθεί εμπροθέσμως συστημένα στο λογιστήριο του ΛΑΓΗΕ και μάλιστα με λήψη υπογραφής για την παραλαβή από τους υπαλλήλους του, ενώ υποστηρίζουν ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ο ΛΑΓΗΕ υποδεικνύει ρητά στους παραγωγούς να αποστέλλουν τα τιμολόγια τους με απλό ταχυδρομείο και ούτε καν συστημένα.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των εταιριών παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά δηλώνουν «αγανακτισμένοι» αφού όπως υποστηρίζουν από πλευράς τους έχουν πράξει όλα όσα προβλέπει ο νόμος, οι συμβάσεις και ο ΚΒΣ για την εμπρόθεσμη έκδοση και παράδοση των τιμολογίων τους στον ΛΑΓΗΕ, έχοντας μάλιστα πληρώσει πολλών μηνών ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και έχοντας ήδη σημαντικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες για τα δάνειά τους. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά λένε, ο Λειτουργός έχει καταστρατηγήσει κάθε νόμο και σύμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

πηγή: Express

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης