Τη Δευτέρα «κληρώνει» για την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αυτού του Πειραιά, με τους υποψήφιους επενδύτες να αναμένεται ότι θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Εάν όλα πάνε καλά, ο ΟΛΠ θα είναι η επόμενη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που προωθείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στόχος είναι να κατατεθούν τουλάχιστον δύο μεγάλες οικονομικές προσφορές για την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, ώστε να σταλεί το μήνυμα στο εξωτερικό πως η Ελλάδα θέλει να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, θα φανεί στην πράξη εάν θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές τόσο η Cosco όσο και η APM Terminal, αλλά και το ποιο θα είναι το ύψος των προσφορών τους. Για τις δύο αυτές εταιρείες υπάρχει μία διάχυτη αβεβαιότητα. Από τη μία, η APM Terminal δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα καταθέσει προσφορά, ενώ οι Κινέζοι της Cosco μέλλει να φανεί εάν θα καταθέσουν υψηλή προσφορά.

Πάντως, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, οι τρεις μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης λιμένων παγκοσμίως, αναμένεται να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους την προσεχή εβδομάδα.

Το deal αφορά σε προσφορές για το 67,7% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, ένα ποσοστό της τάξης του 51% θα μεταφερθεί αμέσως στον πλειοδότη που θα κερδίσει και το υπόλοιπο 16,7% κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες επενδύσεις σε έργα υποδομής στο λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι υπολογισμοί τοποθετούν το ύψος των εσόδων που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από την πώληση του λιμανιού σε 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ στις οποίες πρέπει να προβεί ο νικητής κατά την προσεχή 5ετία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης