Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και, συγκεκριμένα, του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αναγορεύτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Πλήθος επωνύμων, βουλευτών, ακαδημαϊκών, αλλά και φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, άκουσαν τον υπουργό Εξωτερικών του Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η αναγόρευση. Η φιλία της Ελλάδας και της Ρωσίας βασίζεται στην Ορθοδοξία και στους κοινούς αγώνες για δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και συνδιασκέψεων είχαν ως αποτέλεσμα τη σύναψη συμφωνίας για τα αγροτικά, τα ενεργειακά και τον τουρισμό. Αυξήθηκαν και οι εμπορικές συναλλαγές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε ο κ. Λαβρόφ: «Καλωσορίζουμε τις περιφερειακές συνεργασίες. Στις 10 Οκτωβρίου υπογράψαμε τη συμφωνία για τον αγωγό, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και θέση από τις Βρυξελλες. Μαζί με τους Έλληνες εταίρους, κάναμε στο Άγιο Όρος εκθέσεις για τους μοναχούς. Θα στηρίξουμε και τον τουρισμό -δυστυχώς, είναι μεγάλο εμπόδιο η κρίση, που πολλές φορές ακούμε ότι η Ρωσία φταίει για την κρίση στην Ευρώπη, αλλά εμείς είμαστε εδώ και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».

«Οι Δυτικοί εταίροι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θέλουν για δικά τους οφέλη να μοιράσουν την Ευρώπη και οι ΗΠΑ μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενεπλάκησαν στην Ουκρανία για δικά τους οφέλη» υπογράμμισε. «Είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία για ίσα δικαιώματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν πρέπει να επιβάλουμε σχέδια μονόπλευρου οφέλους. Θέλουμε συνεργασία Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Η αλληλεπίδραση των οικονομιών μας θα βοηθούσε στην επίλυση εμποδίων. Θέλουμε η ΕΕ να δει, γιατί δεν υποστηρίζει τις συμφωνίες του Μινσκ», συμπλήρωσε.

Και προσέθεσε: «Η Ρωσία προσπαθεί να ενώνει. Πρέπει να βρούμε κοινή λύση των αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία. Ο φίλος μου, Νίκος Κοτζιάς, έχει μιλήσει και για τα χημικά στη Συρία και υλοποιήθηκαν τα σχέδιά μας γι’ αυτο. Πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκείνοι που δεν θέλουν να τους αποκαλούμε τρομοκράτες, πρέπει να φύγουν απο τη Συρία. Θέλω να υπογραμμίσω ότι, αν έχουμε συμφωνήσει κάτι και εφαρμόζεται, τότε έχουμε ειρήνη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να υπολογίζουν τη Ρωσία για τη διεθνή ασφάλεια και ενότητα. Μειώσαμε τα όπλα μαζικής καταστροφής και, όπως είπε ο κ. Πούτιν, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όποιος και αν είναι αυτός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος υπουργός είπε επίσης, μιλώντας προς τους φοιτητές: «Είμαι σιγουρος πως όλοι θα συμβάλλετε στο μέλλον για τις καλές σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας και σας ευχαριστω πολύ».

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, ο οποίος μίλησε για τον «φίλο» του, Σεργκέι Λαβρόφ. Έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου ΥΠΕΞ, ενώ αναφέρθηκε στην αντικειμενική αξία του κ. Λαβρόφ, τονίζοντας: «Ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει διδάξει πως με τη διπλωματία μπορεί να αποφευχθεί κάποια συμφορά».

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή του Ρώσου ομολόγου του στην καταστροφή χημικών στη Συρία. «Ο τιμώμενος σήμερα είναι μια χαρισματική προσωπικότητα. Σήμερα ο κόσμος μας έχει λίγους χαρισματικούς διπλωμάτες. Και ένας από αυτούς είναι ο Σεργκέι Λαβρόφ, που συμβάλλει στην ειρήνη στην Ουκρανία».

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι η Ρωσία ανήκει και στην Ευρώπη και στην αναδυόμενη Ασία. Επίσης, μίλησε για τον ρωσικό πολιτισμό, κάνοντας αναφορά σε Ρώσους συγγραφείς και ποιητές και, τέλος, ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας: «Σεργκέι, να εισαι πάντα καλοτάξιδος».

Την έναρξη της εκδήλωσης είχε κάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Γεωργόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορία του πανεπιστημίου.

Τέλος, ευχαρίστησε και τον δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος διέθεσε την ανακαινισμένη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου για την αναγόρευση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης