Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, με επιτυχία η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, στην οποία εξετάστηκαν τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΠ για την χρονιά που πέρασε και  αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις  μιας ακόμη οικονομικά και κοινωνικά τεταμένης περιόδου, λανθασμένων εκτιμήσεων και παρατεταμένης ύφεσης χωρίς καμία προοπτική που διανύσαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Έγινε αναφορά στο τραγικό αδιέξοδο και στις οικονομικές ανατροπές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, την ανεργία που καλπάζει και έχει φτάσει σε νούμερα θλιβερά και επικίνδυνα, τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις συνθήκες ανασφάλειας, φόβου, αβεβαιότητας και απορύθμισης που δημιουργούνται καθημερινά με αποτέλεσμα τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και τον αφανισμό της ελληνικής εμπορικής δραστηριότητας, που χωρίς ρευστότητα και εμπορεύματα διαγράφεται στεγνά από τον οικονομικό χάρτη της χώρας. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Ζησιμάτος αναφέρθηκε στους στόχους και στις δράσεις που ανέλαβε ο ΕΣΠ, με σκοπό την αλλαγή της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της τοπικής μας αγοράς και την δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με στρατηγικές επενδύσεις, εκσυγχρονισμό των θεσμών, δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, που αποτελεί το μέλλον της οικονομίας, τη βάση της ανάπτυξης, την ελπίδα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

 

Επεσήμανε ότι βιώνουμε καθημερινά την εμπορική γενοκτονία και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις πιο υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, τους Έλληνες νοικοκυραίους εμπόρους, επαγγελματίες και βιοτέχνες και δήλωσε ότι στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς έχουμε χρέος να κρατάμε δεμένη την κοινωνία και να συμπαραστεκόμαστε στην αντίσταση, από όπου και αν προέρχεται, γιατί ο εχθρός είναι κοινός. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο, είπε, ότι το δικό μας στοίχημα, σαν περήφανοι έμποροι του Πειραιά, είναι να καινοτομούμε καθημερινά, όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την διάσωση και επιβίωση του Ελληνικού λαού. Πρέπει και μπορούμε να αποδείξουμε, τιμώντας την ιστορία μας, ότι είμαστε Σύλλογος αλληλεγγύης, ελπίδας και αναγέννησης αυτού του τόπου.

 

Μετά το πέρας των εργασιών της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Συνέλευση με θέμα: «ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ», που διοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου, στο πλαίσιο του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί για τις Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Οικονομία.

 

Ειδικότερα, στην Ανοιχτή Συνέλευση αναπτύχθηκαν οι ενότητες:

 

1.    «Ρευστότητα και Μμε επιχειρήσεις -Διαχείριση οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες- Χρηματοοικονομικά εργαλεία».

2.     «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη των Μμε επιχειρήσεων – Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μμε επιχειρήσεων» με ομιλητές τους:

 

1.    Αντώνη Μουζάκη, Λογιστή – Φοροτεχνικό.

2.    Νίκο Τριτάρη, Επιστηµονικό Σύµβουλο της ΕΣΕΕ σε χρηµατοοικονοµικά θέµατα  και

3.    Γιάννη Τσαμουργκέλη, Δρ. Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Επίκουρο Καθηγητή της Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γ. Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου κ. Δ. Αρμενάκης, ο Πρόεδρος του ΕΣΠ κ. Γ. Ζησιμάτος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών κ. Ε. Κρητικός.

 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις πτυχές της βαθιάς και εκτεταμένης κρίσης, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον που κινούνται και έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του αναποτελεσματικού πολιτικού συστήματος και των λανθασμένων χειρισμών που ενέπλεξαν την οικονομία σε φαύλο κύκλο. Μίλησαν για το χαοτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που επικρατεί, για την εξοντωτική υπερφορολόγηση, τις αλλεπάλληλες επιβολές εισφορών, την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης,  για τα απίστευτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αύξηση των λουκέτων και για την δυσχέρεια του μεταρρυθμιστικού συστήματος  που επιτελείται με όρους οικονομικής δυσπραγίας, ανέχειας και κοινωνικής αποδιάρθρωσης.

 

Ακολούθησε ανοικτός διάλογος με τους παρευρισκόμενους και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το εξής πόρισμα: Την αναγκαιότητα συσπείρωσης – συνεργασίας όλων των δυνάμεων, πολιτείας, τραπεζών, επιχειρήσεων, εργαζομένων, κοινωνίας, ώστε να αναζητηθούν διέξοδοι για την πραγματική ανάπτυξη, που μπορεί να προέλθει αποκλειστικά και μόνο από τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης