Η τεχνική της τσερέπας υπάρχει και στην γειτονική Κεφαλονιά, όμως είναι παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης. Η τσερέπα είναι μοναδικό φαγητό και αξίζει την ταλαιπωρία της παρασκευής του. Πολλοί λίγοι όμως έχουν τσερέπα το σκεύος δηλαδή που είναι απαραίτητο για την παρασκευή του φαγητού. H τσερέπα φτιάχνεται από λευκό πηλό που έχουν ζυμώσει με μαλλιά από γίδα για να μη σκορπά εύκολα. Στον Πλατρειθιά υπάρχει μια περιοχή με πηλό, ο λεγόμενος κουταλάς, από όπου φτιάχτηκαν όλες σχεδόν οι τσερέπες του νησιού. Την πρώτη φορά η τσερέπα καίγεται, αφού στηριχθεί λοξά για δυο ώρες μέχρι να ασπρίσει. Ουσιαστικά η τσερέπα είναι ένα πήλινο καπάκι με το οποίο σκεπάζουμε το ταψί με το φαγητό.

Όσοι δεν έχουν το σκεύος τσερεπα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πήλινη γάστρα αν σιγοψηθεί έχει το ίδιο αποτέλεσμα!

Υλικά

1 κοτόπουλο
500 γρ. πατάτες
3 Ντομάτες…

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης