Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση για να σταματήσει την «εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση» σε ένα εγκαταλελειμμένο κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο οποίο έχουν κλειστεί 600 αιτούντες άσυλο χωρίς τρεχούμενο νερό και τροφή.
Οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης του νησιού Μάνους αντιτίθενται εδώ και τρεις ημέρες στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Αυστραλία και η Παπούα Νέα Γουινέα να κλείσουν το κέντρο, λέγοντας ότι φοβούνται τα αντίποινα της τοπικής κοινωνίας, εάν μεταφερθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής.
Με τα τρόφιμα να έχουν σχεδόν εξαντληθεί, πολλοί από τους άνδρες έχουν αρχίσει να φέρουν τα σημάδια της ασιτίας, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής.
«Η Αυστραλία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για την υγεία όσων βρίσκονται στην Παπούα Νέα Γουινέα μέχρι να βρεθεί επαρκής, μακροπρόθεσμη λύση εκτός της χώρας» υπογράμμισε σήμερα σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Το κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής της Αυστραλίας για την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών. Η Καμπέρα δεν επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν με πλοιάρια να προσεγγίσουν τις ακτές της και τους κρατά σε κέντρα στην Παπούα Νέα Γουινέα ή στο νησί Νάουρου.
Ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει πολλές παραβιάσεις και κακοποιήσεις μεταξύ των προσφύγων που κρατούνται εκεί.
Το Ανώτερο Δικαστήριο στην Παπούα Νέα Γουινέα απεφάνθη πέρυσι ότι το κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους, που άνοιξε για πρώτη φορά το 2001, είναι παράνομο και ήταν προγραμματισμένο να κλείσει στις 31 Οκτωβρίου, οπότε απομακρύνθηκε το προσωπικό ασφαλείας.
Οι 600 άνδρες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση από χθες, Τετάρτη.
Απελπισμένοι, πολλοί άνδρες προσπαθούσαν τη νύχτα να σκάψουν τρύπες για να βρουν νερό, χρησιμοποιώντας πυρσούς για να βλέπουν.
Χωρίς τρεχούμενο νερό υπάρχει φόβος για άμεση επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στο κέντρο.
Ο Μπεχρούζ Μπουσάνι, ένας Κούρδος δημοσιογράφος από το Ιράν, δήλωσε ότι οι άνδρες δεν κάνουν απεργία πείνας και ζήτησε από τον Ερυθρό Σταυρό και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) να τους παράσχουν βοήθεια.
Η Αυστραλία επισημαίνει ότι οι άνδρες θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα «κέντρα τράνζιτ» και έχει συγκεντρώσει το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 180 εκατ. ευρώ) για να φροντίσει για την ασφάλεια και την τροφή τους για τους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επεσήμανε ότι οι νέες εγκαταστάσεις είναι ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός που αποτελείται από εμπορευματοκιβώτια. «Τα εμπορευματοκιβώτια είναι περιτριγυρισμένα από λάσπη και δεν διαθέτουν ακόμη σύνδεση με νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα» τόνισε.
Η μεταφορά των ανδρών θεωρείται προσωρινό μέτρο, ώστε οι ΗΠΑ να έχουν τον χρόνο να εξετάσουν τις υποθέσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής προσφύγων.
Όσοι δεν γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ θα μπορέσουν να επανεγκατασταθούν στην Παπούα Νέα Γουινέα, όμως ουδείς επιθυμεί να παραμείνει εκεί ή σε κάποια άλλη αναπτυσσόμενη χώρα.
Δικηγόροι των προσφύγων έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Παπούα Νέα Γουινέα για να εμποδίσουν το κλείσιμο του κέντρου στο νησί Μάνους, ενώ ζητούν την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης. Η απόφαση αναμένεται αργά σήμερα, αν και ήδη έχει καθυστερήσει για περισσότερες από δύο ημέρες.