Την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου εξέφρασε εκ νέου ο υπερεθνικιστής ιδεολόγος Αλεξάντερ Ντούγκιν, γνωστός και ως «εγκέφαλος του Πούτιν», ο οποίος πριν μερικές μέρες είχε απευθύνει σκληρή προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο για την απόφαση της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα.

Μέσω Telegram, ο Ντούγκιν διευκρίνισε πως δεν έχει πάψει να στηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και πως η δυσαρέσκεια του αφορούσε την «ηγετική ελίτ»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Δύση άρχισε να υπονοεί ότι εγώ και Ρώσοι πατριώτες στραφήκαμε κατά του Πούτιν μετά την παράδοση της Χερσώνας. Ουδείς έχει γυρίσει την πλάτη στον Πούτιν, εγώ και όλοι οι Ρώσοι πατριώτες τον υποστηρίζουμε άνευ όρων. Η θλίψη για την απώλεια της Χερσώνας είναι άλλο πράγμα, η στάση απέναντι στον αρχιστράτηγο είναι κάπως διαφορετική. Είμαστε πιστοί στον Πούτιν και υποστηρίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και τη Ρωσία μέχρι τέλους».

Ο Ντούγκιν σημείωσε ότι «αν έχουμε παράπονα, αυτά είναι εναντίον των μελών της ηγετικής ελίτ, που ήδη τρέχουν και προδίδουν τον ανώτατο διοικητή ο ένας μετά τον άλλο». Δήλωσε επίσης ότι η ρωσική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί «πνευματικά και ιδεολογικά» για να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Τι προηγήθηκε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ντούγκιν επέκρινε το Κρεμλίνο επειδή απέτυχε να υπερασπιστεί «ρωσικές πόλεις», όπως η Χερσώνα. Στο μήνυμά του, σε άρθρο στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου Tsargrad, ιδιοκτησίας του ολιγάρχη και χρηματοδότη των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς, Κονσταντίν Μαλοφέεφ, ο Ντούγκιν υποστήριζε ότι η ρωσική δύναμη δεν μπορούσε πλέον να εγκαταλείψει τίποτα άλλο και ότι «το όριο έχει φτάσει».

Πολλοί θεώρησαν πως ο Ντούγκιν ασκούσε κριτική στον Πούτιν, καθώς έγραφε: «Η απολυταρχία έχει μια αρνητική πτυχή. Πλήρεις εξουσίες σε περίπτωση επιτυχίας, αλλά και πλήρης ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας. Στη Χερσώνα παραδόθηκαν εντελώς. Καμία κριτική προς τον Σουροβίκιν (τον διοικητή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία), δεν είναι πολιτικός, είναι υπεύθυνος για το τεχνικό μέρος του μετώπου. Η κριτική δεν στρέφεται προς αυτόν, αλλά γνωρίζετε καλά προς ποιον. Καμία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων σε αυτή την περίπτωση δεν θα μας σώσει. Σε μια κρίσιμη κατάσταση, οι πολιτικές τεχνολογίες δεν λειτουργούν καθόλου. Η ιστορία μιλάει σήμερα και λέει τρομερά λόγια».

Μάλιστα, σύμφωνα με το «Institute for the Study of War», ο Ντούγκιν επεσήμανε ότι ο Πούτιν έχει την ευθύνη να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ρωσίας ειδάλλως θα έχει την τύχη του «βασιλιά της βροχής» – μια αναφορά στο έργο «Ο Χρυσός Κλώνος» του Σκωτσέζου ανθρωπολόγου σερ Τζέιμς Τζωρτζ Φρέιζερ, όπου ένας βασιλιάς εξοντώνεται επειδή απέτυχε να φέρει βροχή στη διάρκεια μιας ξηρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ISW σχολίαζε δε ότι η αποχώρηση από τη Χερσώνα έχει προκαλέσει «ιδεολογικό ρήγμα μεταξύ φιλοπολεμικών προσωπικοτήτων και του Βλαντίμιρ Πούτιν», που θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης