Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρεντέρς, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να μιλήσουν για μια ενδεχόμενη αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που υποστηρίζουν το Παρίσι και το Βερολίνο, για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
«Πιστεύω ότι χρειάζεται τώρα μια συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για πολιτικές κυρώσεις» δήλωσε ο Ρεντέρς, φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο με τους ομολόγους του της Ε.Ε..
Χθες Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη σημαντικότερη μετά την καθιέρωση του ευρώ, το 1999. Ο συμβιβασμός θα πρέπει πάντως να εγκριθεί κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις 28 και 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να τροποποιηθεί έως το 2013 η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία είχε ωστόσο επικυρωθεί με δυσκολία πέρυσι, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δημοσιονομική πειθαρχία.
Η τροποποίηση αφορά κατ’ αρχάς στη θέσπιση πολιτικών κυρώσεων, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους ως τιμωρία χωρών που επιδεικνύουν υπερβολική χαλαρότητα στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

