Έτος θανάτου για τους ανήλικους Παλαιστίνιους

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017, 13:14
Έτος θανάτου για τους ανήλικους Παλαιστίνιους
Το 2016 αποδείχθηκε το πιο θανατηφόρο έτος για τους ανήλικους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ εδώ και μία δεκαετία, με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν σκοτώσει συνολικά 32, σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children (DCI).

Σήμερα πάντως σε μια ιστορική απόφαση, καταδικάστηκε έπειτα από πολύμηνη δικαστική διαμάχη ο Ισραηλινός στρατιώτης Elor Azaria για τον φόνο Παλαιστινίου, καθώς τον πυροβόλησε στο κεφάλι και τον σκότωσε, ενώ ο δεύτερος -ύστερα από επίθεση που εξαπέλυσε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών- ήταν τραυματισμένος και άοπλος στο έδαφος.


Ο Ισραηλινός στρατιώτης λαμβάνει την υποστήριξη των συγγενών του...

...όπως και πολλών Ισραηλινών, που διαδηλώνουν υπέρ της αθώωσής του στο Τελ Αβίβ

Ο Παλαιστίνιος κείτεται νεκρός - ο 20χρονος στρατιώτης δικαιολόγησε τον πυροβολισμό αφού εκτίμησε ότι ο άνδρας 'ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά'

Πολλοί από τους φόνους ανηλίκων διαπράχθηκαν στη διάρκεια επιδρομών του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε αντιπαραθέσεις με τον ισραηλινό στρατό ή στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων.

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ακολουθούν την πολιτική του "πυροβολώ για να σκοτώσω". Έχουν το πράσινο φως για να σκοτώνουν Παλαιστίνιους και το γεγονός ότι μπορούν να το κάνουν χωρίς να τιμωρούνται και χωρίς επιπτώσεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τέτοιους φόνους» καταγγέλλει ο Άγεντ Αμπού Εκτάις του CDI.«Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστινίους όταν πλέον δεν αποτελούσαν απειλή, δεν φαινόταν να επιτίθενται ή χρησιμοποίησαν θανατηφόρα βία για να συλλάβουν δράστες σε περιπτώσεις που μη θανατηφόρα βία θα αρκούσε»

Από τον Οκτώβριο του 2015 Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι ευθύνονται για τον φόνο τουλάχιστον 244 Παλαιστινίων, περιλαμβανομένων άοπλων διαδηλωτών, περαστικών και φερόμενων δραστών επιθέσεων. Επίσης, 36 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις με μαχαίρια και σε πυροβολισμούς από Παλαιστίνιους.

«Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, κυρίως μετά τον Οκτώβριο του 2015, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί με τις εντάσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων να αυξάνονται» τόνισε ο Αμπού Εκτάις.

Από τους 32 ανηλίκους που σκοτώθηκαν το 2016 οι 19 ήταν μεταξύ 16 και 17 ετών, ενώ 13 ήταν μεταξύ 13 και 15 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το 2015 ο συνολικός αριθμός πολιτών κάτω των 18 ετών που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν 28 και το 2014 μόλις 13.

«Είναι πολύ σπάνιο να ξεκινούν έρευνες για τους φόνους αυτούς. Έχει υπάρξει μόνο ένα επεισόδιο το 2014, αυτό του Νάντιμ Νουάρα, στο οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του στρατιώτη» εξήγησε.

Στις 15 Μαΐου 2014 οι ισραηλινές δυνάμεις καταγράφηκαν σε βίντεο να πυροβολούν με πραγματικά πυρά εναντίον δύο άοπλων Παλαιστίνιων εφήβων, του Νάντιμ Νουάρα 17 ετών και του Μάχμουντ Αμπού Τάχερ 16 ετών, που συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από τη φυλακή Όφερ, σκοτώνοντάς τους.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης που τους πυροβόλησε κατηγορείται για ανθρωποκτονία, όμως πρόσφατα οι δικηγόροι του είπαν στα ισραηλινά Μέσα ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να απορριφθούν.Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Israel Democracy τον Αύγουστο, περίπου το 47% των Ισραηλινών δήλωσε ότι υποστηρίζει τον φόνο Παλαιστινίων που επιτίθενται εναντίον Ισραηλινών, ακόμη κι αν έχουν συλληφθεί ή δεν αποτελούν πλέον απειλή.

Μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και η Διεθνής Αμνηστία, κατέγραψε από τον Οκτώβριο του 2015 τουλάχιστον 150 περιπτώσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις «σκότωσαν Παλαιστινίους όταν πλέον δεν αποτελούσαν απειλή, δεν φαινόταν να επιτίθενται ή χρησιμοποίησαν θανατηφόρα βία για να συλλάβουν δράστες σε περιπτώσεις που μη θανατηφόρα βία θα αρκούσε».

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τους φόνους αυτούς, τους οποίους χαρακτηρίζουν «υπερβολική χρήση βίας», επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις παραβιάζουν διεθνείς κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: al Jazeera

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στην Παλαιστίνη:


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017, 13:29