Ανάλυση για τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης επιχειρεί το περιοδικό «National Geographic» μετά την αποκάλυψη της Περσεφόνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Πιθανόν γυναίκα, ο ένοικος του τάφου της ΑμφίποληςΌπως σημειώνει σε δημοσίευμά του, «Οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την εικόνα μιας νεαρής, κοκκινομάλλας θεάς, που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο, μέσα στον 2.300 ετών τύμβο της αρχαίας Αμφίπολης στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για την Περσεφόνη, κόρη του Δία, η οποία εικονίζεται στο μωσαϊκό και ίσως προδίδει ένα νέο στοιχείο για αυτό που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει το πιο διαδεδομένο μυστήριο: ποιος κείται στον εκπληκτικό, μαρμαρόκτιστο τάφο, 99 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης».

Το διεθνές περιοδικό φιλοξενεί την άποψη του καθηγητή Ίαν Γουόρθινγκτον από το πανεπιστήμιο του Μισούρι, που πιστεύει πως η απάντηση κρύβεται στην εμφάνιση της Περσεφόνης.

Σύμφωνα με τον Γουόρθινγκτον, από την εμφάνιση της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό συμπεραίνεται ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη μια γυναίκα. «Ο ένοικος του τάφου είναι μια γυναίκα, γιατί το ψηφιδωτό δείχνει μια γυναίκα που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιθανότερο μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πως πρόκειται για μία από τις δύο σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη μητέρα του Ολυμπιάδα ή τη σύζυγό του Ρωξάνη. «Και οι δύο γυναίκες θανατώθηκαν από έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Κάσσανδρο, που ποθούσε τον θρόνο της αρχαίας Μακεδονίας» υποστηρίζει ο Γουόρθινγτον.

«Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ο Κάσσανδρος έβαλε να δολοφονήσουν τη Ρωξάνη και τον γιο του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη γύρω στο 310 π.Χ., οπότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται εκείνη στον τάφο της Αμφίπολης» συμπληρώνει.

Παράλληλα, το δημοσίευμα επιχειρεί μια σύνοψη της ανασκαφής, αναφέροντας: «Μνημειώδες σε κλίμακα και μακεδονικής τεχνοτροπίας, ο τάφος της Αμφίπολης (γνωστός και ως τύμβος Καστά) βρίσκεται κοντά σε λιμάνι του Αιγαίου που το χρησιμοποιούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι τον έχουν χρονολογήσει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., πιθανώς τοποθετώντας την κατασκευή του στην περίοδο μετά τον θάνατο του Έλληνα στρατηλάτη, το 323 π.Χ., στη Βαβυλώνα. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν πυροδοτήσει έντονες εικασίες ότι ο τάφος χτίστηκε για κάποιο πρόσωπο πολύ κοντινό στον Αλέξανδρο, χωρίς ωστόσο ξεκάθαρες αποδείξεις».

Επιπλέον, το περιοδικό παραθέτει την ανακοίνωση που έκανε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκάλυψη της Περσεφόνης -μια αναπαράσταση όμοια με εκείνη του βασιλικού νεκροταφείου της Βεργίνας, όπου έχει ταφεί ο Φίλιππος Β΄, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου- και αναφέρει την εκτίμηση της γενικής γραμματέα Λίνας Μενδώνη για «τον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό» του ψηφιδωτού.

«Το νέο αυτό εύρημα εγείρει ελπίδες ότι θα προστεθεί ένα ακόμη κεφάλαιο στην ταραγμένη ιστορία του αρχαίου μακεδονικού βασιλικού οίκου. Μόνο ο χρόνος και η ανασκαφή θα το μαρτυρήσουν» καταλήγει το περιοδικό.

Διαβάστε επίσης:

Ο γρίφος του ψηφιδωτού

Λύνουν τον γόρδιο δεσμό της Αμφίπολης

Μακεδονικός ο τύμβος της Αμφίπολης

Δείτε τις εκπομπές με τίτλο «Τα μυστικά της Αμφίπολης» στην τηλεόραση της Ζούγκλας:

1η εκπομπή

2η εκπομπή

3η εκπομπή

Δείτε ακόμα: Αμφίπολη όπως… Βεργίνα

 Τα ψηφιδωτά της Αμφίπολης

Διαβάστε τα ρεπορτάζ του zougla.gr για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης:

Ενδείξεις Σεισμού στον Τάφο της Αμφίπολης

Εντυπωσιακό βίντεο με 3D απεικόνιση του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης

Η πύλη των Καρυάτιδων

Τα μυστικά δωμάτια του τύμβου

Οι 140 που στηρίζουν τις εμμονές της καθηγήτριας Παλαγγιά

Μακεδονικός ο τύμβος της Αμφίπολης

«Υπάρχουν περισσότεροι χώροι απ’ όσους γνωρίζουμε στον τάφο της Αμφίπολης»

Τύμβος, ένα πανάρχαιο έθιμο των Ελλήνων

 Οι Καρυάτιδες στα βάθρα τους

 Oι αρχαιοκάπηλοι της Αμφίπολης 

Η συνέντευξη της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο zougla.gr

“Σε έναν μήνα τελειώνουμε”

Eκπομπές για την Αμφίπολη :

Δείτε την πρώτη εκπομπή «Τα μυστικά της Αμφίπολης» που μεταδόθηκε από το Zougla TV

Χ.Τζάλας: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι στην Αμφίπολη δεν βρίσκεται ο Mέγας Αλέξανδρος»  

Ενδιαφέρουν: Mάχη με τον χρόνο 

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι διαψεύδουν τον Σ. Καργάκο για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Οι άγνωστες ιστορίες της Αμφίπολης

Η συνέντευξη της Λιάνας Σουβαλτζή στο zougla.gr για τον τάφο της Αμφίπολης 

Παντερμαλής: Η Αμφίπολη εγείρει το ενδιαφέρον του ελληνικού και διεθνούς κοινού

Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο zougla.gr διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι:

“Ο στρατηλάτης δεν ετάφη στην Αμφίπολη”

Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο

“Οι Καρυάτιδες περιπλέκουν το μυστήριο”

O Εμανουέλε Γκρέκο καταρρίπτει τους μύθους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης