Tρία κομμάτια μάρμαρο με έντονα χρώματα μπλε και μαύρου, δείγμα εξαίρετης γλυπτικής, βρέθηκαν την Τετάρτη πίσω από τον χώρο των Καρυάτιδων μέσα στον τύμβο Καστά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού που μίλησε στο zougla.gr. Στη συνέχεια τα κομμάτια αυτά μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να συντηρηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο στέλεχος διέψευσε τις πληροφορίες περί ανεύρεσης επιγραφών οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα εκείνου ή εκείνων που μπορεί να βρίσκονται στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν και κάποια στιγμή επιγραφές διότι όπως υποστήριξε στην αρχαιολογία όλα είναι πιθανά.

Η Κατερίνα Περιστέρη Επίσης νωρίτερα κυκλοφόρησαν και φήμες στην περιοχή πως η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη αλλά και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη θα κάνουν δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Κάτι τέτοιο όμως μέχρι στιγμής διαψεύδεται. Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με το επιτελείο της μελετάνε τα νέα ευρήματα ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα υπάρξουν σήμερα νέες ανακοινώσεις.

Ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία στον λόφο Καστά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 12.00, ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.Α.Σ έσπευσαν στον τύμβο της Αμφίπολης καθώς διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν δύο πλάκες με επιγραφές που μαρτυρούν την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται μέσα στον τύμβο. Επίσης έκλεισε για κάποιες ώρες ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό της Μεσολακκιάς στον λόφο Καστά.

Τα ευρήματα ξαφνιάζουν και προβληματίζουν τους αρχαιολόγους

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ακόμα πως πίσω ακριβώς από τις Καρυάτιδες βρέθηκε και αμμώδες χώμα το οποίο πιθανότατα μεταφέρθηκε από τον ποταμό Στρυμόνα από τους ίδιους τους κατασκευαστές του ταφικού μνημείου. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το εάν το χώμα έχει πατηθεί ή είναι απάτητο. Αρχαιολόγοι ανέφεραν στο zougla.gr πως αν είναι απάτητο μπορεί να σημαίνει ότι πιθανόν τοποθετήθηκε εκεί πριν σφραγιστεί το μνημείο.

Ήδη από τη Δευτέρα το zougla.gr έχει μιλήσει με διακεκριμένους αρχαιολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα ευρήματα του τύμβου της Αμφίπολης.

Ο κορυφαίος Ιταλός καθηγητής αρχαιολογίας Νικόλα Μπονακάζα υποστήριξε πως η κατασκευή και τα μέχρι στιγμής ευρήματα τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα μεγάλο κενοτάφιο το οποίο όμως δεν έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Παράλληλα έκανε λόγο και για πολιτικά ή πλούσια πρόσωπα για τα οποία μπορεί να φτιάχτηκε το ταφικό μνημείο.

Από την πλευρά του ο ιστορικός ερευνητής Χάρης Τζάλας αποκάλυψε πως ένας τάφος στην Βουλγαρία ο οποίος χτίστηκε για έναν ηγεμόνα, έχει πολλές ομοιότητες με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κύριο Τζάλα, ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας είχε παντρευτεί Μακεδόνισα.

Η διακεκριμένη αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα υποστήριξε πως οι Καρυάτιδες είναι τέχνη της Νότιας Ελλάδας και περισσότερο της Αθήνας, ενώ τόνισε πως το μνημείο θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο όσον αφορά στην χρονολόγησή του.

Η δε αρχαιολόγος και συνεργάτις του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, Ευτέρπη Μαρκή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης να πρόκειται για ένα πολυάνδριο, ενώ ο αρχαιολόγος λέκτορας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κυριάκος Σαββόπουλος επεσήμανε πως στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη από τους αρχαιολόγους όσον αφορά στην χρονολόγηση ταφικών μνημείων.

Οι δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη που αλλάζουν τα δεδομένα

Λίνα Μενδώνη Όπως δήλωσε  η ίδια η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και διακεκριμένη αρχαιολόγος, σε συνέντευξη της σε εφημερίδα «ο τύμβος κρύβει έναν ή περισσότερους κοσμοπολίτες. Ένα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς. Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Όποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης