Κλεάνθης Γρίβας
7 Μάϊου 2024 – 9.25 μ.μ.
Θέση 1. Η τρομοκρατία είναι η έσχατη έκφραση του παραληρηματικού ιδεολογικού λόγου. Είναι ιδεολογικός λόγος αναγόμενος στον ανώτατο συντελεστή της εξουσίας. Είναι εξουσία στο νιοστό βαθμό. Εξουσία που δεν υπόκειται σε κανέναν κανόνα ή περιορισμό. Εξουσία απόλυτη.
Θέση 2. Η τρομοκρατία είναι προνομιούχο μέσο και, συγχρόνως, πεδίο άσκησης πολιτικής, σε όλες τις ετερόνομες κοινωνίες όπου η «πολιτική» είναι αποκλειστική υπόθεση των επαγγελματιών πολιτικών. Κι αυτό καθίσταται ολοφάνερο «αν την κρίνουμε από τα αποτελέσματά της και αν δούμε ποιον ευνοούν».Εξ ου και η ανάγκη«να πούμε καθαρά ποιος ασκεί την τρομοκρατίακαι πώς την χρησιμοποιεί ως θέαμα».(G. Sanguinetti)
Θέση 25. H κρατική διαχείριση του τρόμου και της αυταπάτης είναι το λυμένο αίνιγμα της διαλεκτικής της εξουσίας και της τρομοκρατίας. «Το κράτος είναι ο αυτουργός και ο αποκλειστικός ωφελημένος από τη σύγχρονη τεχνητή τρομοκρατία… Την τρομοκρατία τη διευθύνει η εξουσία, κι όποιος θέλει την εξουσία, πρέπει να αποδείξει πως ξέρει να διευθύνει την τρομοκρατία». (G. Sanguineti)
Κλεάνθης Γρίβας: 25 Θέσεις για την τρομοκρατία (Ελευθεροτυπία, 1-10-1992)
Στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο έδαφος του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων του με την Γάζα, διείσδυσαν σε πολλές ισραηλινές πόλεις, κοινότητες και βάσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), υπό την κάλυψη ενός μπαράζ ρουκετών, και επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές όργιο βαρβαρότητας σε βάρος αμάχων.
Οι επιθέσεις των τρομοκρατών στο έδαφος του Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.200 δολοφονίες και εκατοντάδες τραυματισμούς αμάχων ανδρών, γυναικών και παιδιών, πολλούς βιασμούς και απαγωγή 250 και πλέον ομήρων από τη Χαμάς στη Γάζα.
Η (σουνίτικη) Χαμάς, είναι μία από τις 14 τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούν ως εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής του (σιίτικου) Ιράν, του αποτυχημένου κράτους-παρία που δεν διαθέτει κανένα σύμμαχο μεταξύ των αραβικών κρατών στην περιοχή. Βλ. https://www.zougla.gr/apopseis/o-polemos-einai-i-moira-tou-engenos-schizofrenikou-anthropinou-eidous/
Ιθύνων νους της τρομοκρατικής σφαγής της 7ης Οκτωβρίου 2023, ήταν ο YahyaSinwar,επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, μια αδίστακτη ψυχοπαθητική προσωπικότητα με εμφανή παρανοϊκά στοιχεία, διακατεχόμενη από αυταπάτες μεγαλείου, που έκανε το τραγικό λάθος να μη υπολογίσει την επίσης τρομοκρατική αντίδραση του βαθέως κράτους του Ισραήλ,το οποίο ανταπέδωσε το χτύπημα βομβαρδίζοντας τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας στις οποίες είχε κράτος και εξουσία η Χαμάς, με αποτέλεσμα το θάνατο 35.000 αθώων Παλαιστίνιων που χρησιμοποιούνταν ως ζωντανές ασπίδες από την Χαμάς.
- «Ρώτησα τον Sinwar ”αξίζει να πεθάνουν 10.000 αθώοι κάτοικοι της Γάζας;”. Μου απάντησε: “Ακόμα και 100.000, αξίζει”».
Ο YuvalBitton, ως επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της Υπηρεσίας Φυλακών του Ισραήλ, γνώριζε από κοντά τον ηγέτη της Χαμάς YahyaSinwar – που η οργάνωσή του δολοφόνησε τον ανιψιό του στις 7 Οκτωβρίου.
«Ρώτησα τον Sinwar ”αξίζει να πεθάνουν 10.000 αθώοι κάτοικοι της Γάζας;”. Μου απάντησε: “Ακόμα και 100.000 αξίζει”».
Βλ. HAARETZ – 13-04-2024:
Μετά τη σφαγή στις 7 Οκτωβρίου 2023 ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση SwordsofIron. Τρομοκρατία εναντίον τρομοκρατίας. Και στη μέση, ο άμαχος πληθυσμός που υφίσταται τις συνέπειες της δράσης και των μεν και των δε.
Η πρόταση Αιγύπτου-Κατάρ με την οποία συμφώνησε η Χαμάς
https://www.aljazeera.com/news/2024/5/6/heres-everything-know-about-gaza-deal-hamas-agreed
Όπως ανακοίνωσε το AlJazeera,στο οποίο αξιωματούχοι της Χαμάς επέδειξαν ένα αντίγραφο της πρότασης της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την οποία λένε ότι η Χαμάς έχει συμφωνήσει:
«H συμφωνία είναι πολύπλοκη και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.
Στην πρώτη φάση της συμφωνίας, θα υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ καθώς και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά, μακριά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και προς τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακού θύλακα. Ισραηλινά αεροπλάνα και drones θα σταματούν να πετούν πάνω από τη Γάζα για 10 ώρες κάθε μέρα και για 12 ώρες τις ημέρες που απελευθερώνονται οι αιχμάλωτοι.
Στην πρώτη φάση, η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 ομήρους (είτε ομήρους που είναι ζωντανοί είτε τα λείψανα ομήρων που έχουν πεθάνει). Οι όμηροι θα είναι γυναίκες, οποιοσδήποτε άνω των 50 ετών, όσοι είναι άρρωστοι ή μη στρατιώτες κάτω των 19 ετών.
Για κάθε άμαχο Ισραηλινό όμηρο που θα απελευθερώνεται ζωντανός, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Για κάθε γυναίκα-στρατιώτη που απελευθερώνεται από τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους.
Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα, κάτι που θα συμβεί σταδιακά καθώς η Χαμάς θα απελευθερώνει ομήρους.
Ξεχωριστά, η συμφωνία ορίζει ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης στη Γάζα πρέπει να ξεκινήσουν σε αυτή τη φάση, καθώς και η ροή βοήθειας, και ότι η UNRWA και άλλες οργανώσεις αρωγής μπορούν να εργαστούν για να βοηθήσουν τους αμάχους.
Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, θα υπάρξει οριστικός τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεωνκαι πλήρης αποχώρησητου Ισραήλ από τη Γάζα. Θα υπάρξει επίσης μια άλλη ανταλλαγή ομήρων που θα περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους Ισραηλινούς άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί θα απελευθερώσουν έναν απροσδιόριστο ακόμη αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων.
Στην τρίτη φάση της συμφωνίας θα γίνει ανταλλαγή των λειψάνων των υπόλοιπων ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται και από τις δύο πλευρές. Αυτή η φάση θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης 3 έως 5 ετών για τη Γάζα και, ίσως το πιο σημαντικό, τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού του θύλακα».
Η πιθανή αντίδραση του Ισραήλ
Όπως γίνεται φανερό από το κείμενο της πρότασης Αιγύπτου και Κατάρ, ο Νετανιάχου και το βαθύ κράτος του Ισραήλ είναι απίθανονα την δεχθούν και αντιμετωπίζουν ένα αδιέξοδο:
▪Στο εσωτερικό μέτωπο δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να σώσουν τους ομήρους της τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι ακόμη ζωντανοί (όπως σημειώνεται στο κείμενο της πρότασης «στην τρίτη φάση θα γίνει ανταλλαγή των λειψάνων των ομήρων»).
▪Και στο πολεμικό πεδίο έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι στόχος τους είναι «η οριστική καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης ώστε να μην αποτελέσει ξανά απειλή για το Ισραήλ».
▪Συνεπώς ,το Ισραήλ εάν αποδεχθεί την πρόταση Αιγύπτου-Κατάρ σημαίνει σώζει όσους ομήρους είναι ακόμη ζωντανοί στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, αλλά ομολογεί την αδυναμία του να πετύχει τον διακηρυγμένο στρατιωτικό στόχο του.Ενώ, εάν δεν την αποδεχθεί, επιτυγχάνει τον στρατιωτικό στόχο του, αλλά θυσιάζει όσους ομήρους της Χαμάς είναι ακόμη ζωντανοί.
Έχω την εντύπωση ότι μια τέτοια συμφωνία θα την αποδέχονταν όχι ένα κράτος αλλά μια χώρα-χώρος, όπως η Ελλάδα ,που στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6 – 7 Σεπτεμβρίου 1955, ένας κρατικά οργανωμένος και καθοδηγούμενος μαινόμενος τουρκικός όχλος που ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες, ξεχύθηκε στους δρόμους της Πόλης και άρχισε να λεηλατεί κάθε τι το ελληνικό. Καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.004 σπίτια, και άλλα περίπου 2.500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, και συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια. Καταστράφηκε επίσης και ένας αριθμός αρμενικών και εβραϊκών περιουσιών, ορισμένες αρμενικές εκκλησίες και μια εβραϊκή συναγωγή. Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα και σημειώθηκαν περίπου 2.000βιασμοί, σύμφωνα με τους κύκλους της ομογένειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ ,στις της 12 Αυγούστου 2008, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης είχαν οργανωθεί από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi), το οποίο αποτελούσε τον μηχανισμό, που είχε στηθεί από το ΝΑΤΟ για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου. Και η υπερήφανη «Ελλάς» δεν ύψωσε ούτε καν φωνή διαμαρτυρίας
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Ενώ ολοκλήρωνα το παρόν άρθρο ανακοινώθηκε με διάγγελμα του Νετανιάχου η απόφαση του βαθέως κράτους να πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.
Ο Νετανιάχου εξήγγειλε με διάγγελμα χερσαία επίθεση στη Ράφα
Σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για εκεχειρία
https://www.zougla.gr/kosmos/o-netaniachou-exigeile-me-diangelma-chersaia-epithesi-sti-rafa/
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε δημοσίως την πρόταση της Χαμάς για συμφωνία –διαμορφώθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ:
«Η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ της Τρίτης 7/7.«Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας. Η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ έλαβε οδηγίες «να παραμείνει σταθερή σε θέματα αρχών σχετικά με τους ομήρους και την ασφάλεια. Η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».
Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».
Οι IDF έχουν ξεκινήσει στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα
Ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε επίσης τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει 4 τάγματα της Χαμάς εκεί, καταλαμβάνοντας την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα προς τα αιγυπτιακά σύνορα, είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 6/5 το βράδυ να ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση.
Όπως δήλωσε ο Νετανιάχου:«μέσα σε λίγες ώρες, οι δυνάμεις μας ύψωσαν τις ισραηλινές σημαίες στο πέρασμα της Ράφα και κατέβασαν τις σημαίες της Χαμάς.Η κατάληψη της διόδου προς την Αίγυπτο επαναφέρει όλα τα περάσματα στη Γάζα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Είναι ένα βήμα που τόσο βοηθά στην πίεση της Χαμάς να κάνει μια συμφωνία και προωθεί τον πολεμικό στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει την τρομοκρατική ομάδα… Έχουμε ήδη αποδείξει ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων μας… Η απόφαση της Χαμάς να θέσει μια νέα πρόταση στο τραπέζι της Δευτέρας 6/5 το βράδυ είχε σκοπό να σταματήσει την είσοδο του Ισραηλινού Στρατού στη Ράφα. Αυτό δεν συνέβη. Ο έλεγχος του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα, βλάπτει τις κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και εμποδίζει την ικανότητα των στελεχών της να ταξιδεύουν».
Ο υπουργός Άμυνας YoavGallant επισκέφτηκε την Ράφα, και είπε στους στρατιώτες εκεί:
«Αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, αλλά αν μας αφαιρεθεί αυτή η επιλογή, θα συνεχίσουμε και θα εμβαθύνουμε την επιχείρηση – αυτό θα συμβεί σε όλη τη λωρίδα [της Γάζας] – στο νότο, στο κέντρο και στο Βορά. Η Χαμάς απαντά μόνο στη βία, επομένως θα εντείνουμε τις ενέργειές μας και η στρατιωτική πίεση θα έχει ως αποτέλεσμα να συντρίψουμε την [τρομοκρατική] οργάνωση Χαμάς».
Τρομοκρατία εναντίον τρομοκρατίας. Και στη μέση ο άμαχος πληθυσμός που υφίσταται πάντοτε τις συνέπειες και των μεν και των δε. Γιατί όπως διακήρυξε ο Sinwar όταν ρωτήθηκε «εάν αξίζει να πεθάνουν 10.000 αθώοι κάτοικοι της Γάζας;», απάντησε «Ακόμα και 100.000, αξίζει».