Επειδή διέκρινα μία σπουδή στις τελευταίες δηλώσεις του κ. Τσιόδρα να αποσείσει τις όποιες ευθύνες για τη μεθοδολογία αντιμετώπισης της εισβολής του Covid 19 στη χώρα μας, λόγω των δημοσιευμάτων και του ρεπορτάζ στη «Ζούγκλα», καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα από την αρχή.

Δεν θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα του επιμερισμού ευθυνών, ούτε είναι φρόνιμο να περάσουμε σε αντιπαραθέσεις εν μέσω επιδημικού φαινομένου. Πιστεύουμε όμως ότι ο ειλικρινής επιστημονικός διάλογος και η μη κατευθυνόμενη δημοσιογραφική έρευνα λειτουργούν προς το συμφέρον της κοινωνίας, πολύ περισσότερο όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φρόνιμο είναι, λοιπόν, να επισημάνουμε εξ αρχής ορισμένα γεγονότα, τα οποία ευχόμαστε να μην οδηγήσουν τη χώρα μας στην κατάσταση των Ιταλών γειτόνων.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά τη διαδικασία κλεισίματος των σχολείων. Η «Ζούγκλα» το είχε επισημάνει από την αρχή. Δύο εβδομάδες νωρίτερα φωνάζαμε, μόνοι μας είναι η αλήθεια, ότι τα σχολεία έπρεπε να κλείσουν στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά, μέθοδο την οποία λανθασμένα δυστυχώς είχε επιλέξει η επιστημονική επιτροπή.

Όπως έπρεπε να έχουν κλείσει χωρίς δισταγμούς και μεσοβέζικους χειρισμούς τα γήπεδα και οι εκκλησίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόρδας, πέρα από τις επιστημονικές περγαμηνές και τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις του, είναι φανερό ότι αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ επιστημονικής γνώσης και θρησκευτικού συναισθήματος. Άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της Αρχιεπισκοπής, προσπάθησε να μην «πληγώσει» την εκκλησία με την απόφαση «κλείνετε τώρα». 

Είναι φανερό ότι για τον συγκεκριμένο χειρισμό ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε πάση θυσία να αποφύγει κάθε αντιπαράθεση με την ευαίσθητη περιοχή του εκλογικού της σώματος.

Τέτοια διλήμματα όμως είναι ανεπίτρεπτα σε περιόδους διαχείρισης κρίσης όταν το διακύβευμα είναι οι ανθρώπινες ζωές και η Δημόσια Υγεία.

Τελικά επικράτησε η λογική κι αυτή με πλάγιο τρόπο, εφόσον είναι τουλάχιστον οξύμωρο να εξαγγέλλεις ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις και ταυτόχρονα να υπενθυμίζεις ότι οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές για την προσευχή των πιστών, οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται μεμονωμένα. Ο ένας πιστός μετά τον άλλον, δηλαδή, που θα ασπάζονται την ίδια εικόνα περιέργως δεν θα κινδυνεύουν από τον ιό. Κωμικά πράγματα…

Τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύουν κάθε σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο κ. Τσιόδρας όφειλε να προτάξει τη Δημόσια Υγεία και όχι να αμφιταλαντεύεται, επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ δύο επιλογών.

Το θρησκευτικό του συναίσθημα έπρεπε να καθοδηγείται από την επιστημονική του επάρκεια και όχι να συμβαίνει το αντίθετο.

Ως εκκλησιαστικός ψάλτης -φέρει και αυτή την ιδιότητα- έπρεπε να κρατήσει το ίσο (υπηχούντα βόμβο) σταθερά, χωρίς φάλτσα, και το λέει αυτό ένας δημοσιογράφος, ο οποίος έδωσε μάχη για την ενθρόνιση του σημερινού Αρχιεπισκόπου, όταν το περιβάλλον του μακαριστού Χριστόδουλου κατεδίωκε ως καταχραστή! 

 Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίον ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος είχε δώσει την πρώτη του συνέντευξη στη «Ζούγκλα» αμέσως μετά την ενθρόνισή του. Να τα θυμόμαστε κι αυτά γιατί οι καιροί είναι πονηροί και οι Κούγιες καραδοκούν παντού…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης