«Πραγματικά όλοι πρέπει να διαβάσουν αυτές τις 80 σελίδες του σχεδίου Τραμπ. Και κάθε αναγνώστης θα πρέπει να το διαβάσει ίσως και δύο φορές, σε περίπτωση που για πρώτη φορά χάσει κάποια επιπλέον έκδηλη αγανάκτηση με όσα προβλέπει για τους Παλαιστινίους» γράφει ο Robert Fisk στην βρετανική «The Independent».

Ο Μάρβαν Μπιζάρα από το «Αλ Τζαζίρα» έγραψε: «Φάρσα, απάτη, μανία, σουρεαλιστική, ευκαιριακή, λαϊκιστική και κυνική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποίησε όλες αυτές τις περιγραφές, αλλά σίγουρα τα λόγια του ακούστηκαν. Ο Gideon Levy, από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, δεν ήταν τόσο οξύς. Ήταν όμως αποκαλυπτικός. Ήταν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του πτώματος που είναι γνωστό ως λύση δύο κρατών».

Όπως έγραψε, το σχέδιο δημιούργησε πραγματικότητα «στην οποία το διεθνές δίκαιο, οι αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των διεθνών θεσμών δεν έχουν νόημα».

Δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος, γράφει ο Λεβί, και ουδέποτε θα υπάρξει. Πρέπει να είναι μια «δημοκρατία μεταξύ της Ιορδανίας και της Μεσογείου, με ίσα δικαιώματα τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, ή το Ισραήλ πρόκειται να είναι ένα κράτος απαρτχάιντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ δημιούργησε «έναν κόσμο στον οποίο ο γιος του Αμερικανού προέδρου είναι πιο ισχυρός από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εάν επιτρέπονται οι εποικισμοί, όλα επιτρέπονται».

Ο δήμαρχος του Abu Dis, της μικρής πόλης που οραματίστηκε ως η νέα παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο σχέδιο ειρήνης του ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο RT ότι «η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα η αληθινή πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πλήρη άγνοια.

«Δεν γνωρίζει την Παλαιστίνη, δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Αυτός φροντίζει μόνο τον εαυτό του, αλλά το σχέδιο δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό».

Το «Όραμα» για την ειρήνη, που παρουσιάστηκε από τον Λευκό Οίκο, σκιαγραφεί λύση δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ να παραμένει η «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του Ισραήλ, ενώ νέα παλαιστινιακή πρωτεύουσα θα μπορούσε να εγκατασταθεί ανατολικά της πόλης, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και το Abu Dis θεωρείται μόνο προάστιο της Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Ahmed Abu Hilal στο RT. «Δεν θα ξεριζωθούμε από την ιστορική πόλη και θα είμαστε πάντα μέρος της Ιερουσαλήμ».

Εν ολίγοις, το Ισραήλ -υπό αυτή την άθλια καταδικασμένη «συμφωνία» με τις ΗΠΑ- θα πάρει όλη την Ιερουσαλήμ, το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης, θα κατέχει σχεδόν κάθε εβραϊκό εποικισμό σε κατεχόμενη γη και θα κυριαρχεί σε έναν αφοπλισμένο, περικομμένο «εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού». Παρ΄όλο που το σχεδόν το 21% του λαού του Ισραήλ είναι Άραβες, το κυρίαρχο κράτος μπορεί να λογοκρίνει τα σχολικά βιβλία, να συλλαμβάνει και να ανακρίνει όποιον τολμά να αντιταχθεί στον Ισραηλινό κατακτητή.

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα μοναδικό και ιστορικό έγγραφο που δημιούργησε ο θησαυρός του Τραμπ (ο γαμπρός  του Jared Kushner), καθώς η πεποίθησή του ότι οι Παλαιστίνιοι θα ονειρεύονταν να δεχτούν ένα τόσο αχαλίνωτο σύνολο πολιτικών απαιτήσεων δεν έχει προηγούμενο στον δυτικό κόσμο.

 Όμως κάποτε θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να βγάλουν όλα τα εμπόδια, ενώ υπάρχουν άλλοι, παρεμπιπτόντως, που υποστηρίζουν ότι «το κράτος της Παλαιστίνης δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο διεθνή οργανισμό, διότι η εν λόγω συμμετοχή θα έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κράτους της Παλαιστίνης για αποστρατιωτικοποίηση και παύση του πολιτικού και δικαστικού πολέμου κατά του Κράτους του Ισραήλ».

 Αποχαιρετούμε δηλαδή και την προστασία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης