Μάκης Σεριάτος

Βρισκόμαστε έναν χρόνο πριν από τις Αμερικάνικες εκλογές και η παγκόσμια οικονομία ζει μια περίοδο με πολλά ερωτηματικά και κυρίως πολλές αμφιβολίες, που έχουν πλήξει τον θεμέλιο λίθο της παγκόσμιας ισορροπίας: την έννοια της εμπιστοσύνης. Η εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει κάνει την «αλήθεια» να νιώθει άβολα και τελικά να χάνει τη θέση της από την «αντίληψη για την αλήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βλέποντας τη χρονική στιγμή και το ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Όμως η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τα όσα συμβαίνουν και τα όσα του καταλογίζουν τα παγκόσμια media και οι αντίπαλοι του, φαίνεται πως κρατάει σταθερά την πρώτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η κούρσα των εκλογών θα κριθεί από την κούρσα των υποψηφίων για την Γερουσία κι η εξέλιξη αυτή γίνεται όλο και πιο φανερή. Παράλληλα, ο βαθμός ικανοποίησης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων από την Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή πορεία της οικονομίας της καθημερινότητας,  είναι καθοριστικά για το τελικό αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών.

Ο παράγοντας του Fundraising, θα παίξει και σε αυτές τις εκλογές ένα σημαντικό ρόλο και ήδη, σε αυτόν τον τομέα, έχουμε μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται από την AMAZON. Η εταιρεία που, εκτός από το μέγεθός της,  βρίσκεται στην καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών με ένα πολύ θετικό αποτύπωμα, ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο, η Alexa, «η φωνή της  AMAZON», θα δίνει την δυνατότητα δωρεάς στις καμπάνιες των υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη είδηση σχολιάστηκε εξαιτίας της αντιπαράθεσης του Τζεφ Μπέζος με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με άλλους, σε θέματα  φοροδιαφυγής και συνθηκών εργασίας σε κάποια κέντρα διανομής.  Εκείνο, ωστόσο, που εντυπωσιάζει είναι η ευκολία με την οποία θα μπορεί ο καθένας να κάνει μια τέτοια δωρεά, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει μια φωνητική εντολή και να πει «Alexa, κάνε δωρεά Χ δολάρια στον υποψήφιο Ψ».

Με τον απλό και άμεσο τρόπο που μέχρι σήμερα αγόραζε κανείς προϊόντα, θα μπορεί πλέον να εκφράζει εμπράκτως την πολιτική του στήριξη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα μπορεί να προσφέρει χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του, θα φτάνει τα 200 δολάρια. Κάποιοι σχολίασαν ότι επειδή η εν λόγω συσκευή δεν μπορεί να διακρίνει και να ταυτοποιήσει την ανθρώπινη φωνή, είναι πιθανό να γίνονται δωρεές από συσκευές φίλων και έτσι να παραβιάζεται το όριο των 200 δολαρίων ανά δωρητή. Κανένα σχόλιο, όμως, δεν αλλάζει την ουσία, η οποία είναι ότι περνάμε σε μια άλλη φάση, που η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην πολιτική.

Ιδιαίτερη αξία θα έχουν για τους υποψήφιους και τα ποιοτικά στοιχεία των υποστηρικτών τους, καθώς θα μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα συνδυάζοντας την καταναλωτική τους συμπεριφορά με την πολιτική τους προτίμηση. Επιπλέον, η AMAZON ανακοίνωσε πως η Alexa,  δεν θα έχει μεν απόψεις για την πολιτική, όμως μέσα από τη συσκευή θα μπορεί κάποιος να πάρει ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες για τους υποψήφιους των Προεδρικών εκλογών, αξιοποιώντας και τα στοιχεία των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Είναι προφανές πως κάπως έτσι θα διαμορφώνεται από εδώ και πέρα η «νέα αλήθεια» για ότι μας συμβαίνει. Για παράδειγμα, όπως ρωτάμε την Alexa «Τι καιρό θα κάνει σήμερα;», έτσι θα τη ρωτάμε «Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ;».

Στις επικείμενες εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να  έχει το προβάδισμα και σε ότι αφορά το Fundraising.  Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων και του Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική εκστρατεία,  στο τρίτο τρίμηνο του έτους συγκεντρώθηκαν 125 εκατομμύρια δολάρια, με το συνολικό ποσό των μετρητών να ανεβαίνει στα 156 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερο από διπλάσιο του ποσού που είχε συγκεντρώσει ο Προέδρος Μπαράκ Ομπάμα για τις εκλογές 2011, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τραμπ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στα δύο πρώτα χρόνια της Προεδρίας του, περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν όλες αυτές οι αλλαγές δίνουν ένα σαφές προβάδισμα νίκης στον Ντόναλντ Τραμπ. Την απάντηση, μένει να τη δούμε, αν και είναι σίγουρο ότι οι εκλογές δεν είναι πια «τυφλές», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα.      

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης