Κώστας Μπετινάκης

«Ο Τζούλιαν Ασάντζ και το WikiLeaks δημιούργησαν ιστορία. Έχουμε ηθική υποχρέωση να εμποδίζουμε τα εγκλήματα πολέμου. Αυτό έκανε ο Ασάντζ. Και γι΄αυτό θα πρέπει να του απονεμηθεί βραβείο –όχι να διώκεται». (Herman Hansel- Γερμανός βουλευτής)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη του Julian Assange ήταν πράξη εκδίκησης από την αμερικανική κυβέρνηση με την οποία πλήττει στην καρδιά την δημοσιογραφία.

Τώρα, ο Τζούλιαν Ασάντζ βρίσκεται φυλακισμένος κάτω από δρακόντειες συνθήκες επειδή άσκησε  δημοσιογραφία και μόνο δημοσιογραφία.

Έτσι η ημερομηνία της σύλληψής του -11η Απριλίου 2019- θα αποτελέσει ορόσημο που θα δείχνει ποιοι καταπατούν τις αποκαλούμενες δυτικές αξίες και την ελευθερία της έκφρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η κυβέρνηση Obama δεν είχε ασκήσει δίωξη μετά τη δημοσίευση του WikiLeaks για τις διαρροές της Manning από ανησυχία ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις ελευθερίες του Τύπου. Αλλά και επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα δεν διέθετε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία από όσα η σημερινή του Tραμπ.

Το «έγκλημα» του Assange, με το οποίο  κατηγορείται δεν αποτελείται από κάτι άλλο παρά από τις συνήθεις δημοσιογραφικές πρακτικές που ασκούν συνεχώς οι ερευνητές δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πηγών για να ενθαρρύνουν  τις  πηγές τους να τους παραδώσουν περισσότερο υλικό. 

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η αυξημένη προθυμία του Λευκού Οίκου να ασκήσει δίωξη στους δημοσιογράφους για την άσκηση της δημοσιογραφίας . Γι΄αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι να δημιουργείται η πεποίθηση  ότι θα υπάρξουν πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες όταν εκδοθεί ο Ασάντζ στο αμερικανικό έδαφος. 

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο Aσάντζ παραδόθηκε από την κυβέρνηση του Ισημερινού, να φυλακισθεί από τη βρετανική κυβέρνηση -και αγνοήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση- δεν συνδέεται άμεσα με κάποια από αυτές τις κυβερνήσεις, αλλά με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

Το ασυνάρτητο κατηγορητήριο από το περιφερειακό δικαστήριο της διακυβέρνησης Τραμπ στην ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, συνοδευόμενο από αίτημα έκδοσης, κατηγορεί τον Assange ότι «συνωμότησε για τη διάπραξη εισβολών από υπολογιστή προκειμένου να σπάσει κωδικό πρόσβασης σε κυβερνητικό υπολογιστή ΗΠΑ» με την συνεργασία των διαρροών της Chelsea Manning το 2010». 

Ο Assange κατηγορείται (έχει ήδη χαρακτηρισθεί ‘ένοχος’) επειδή βοήθησε την Chelsea Manning, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, να δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα.

Αποκαλύφθηκαν έτσι κυβερνητικά έγγραφα που εκθέτουν για εγκλήματα πολέμου τις ΗΠΑ.

Πού έχουμε φτάσει; Αφέθηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον δημοσιογράφου (και ο Ασάντζ είναι αναμφισβήτητα δημοσιογράφος) για την προστασία της πηγής του και την ενθάρρυνση της πηγής του να αποκτήσει περισσότερο υλικό. Μα αυτά τα δύο, είναι πράγματα που κάνουν οι δημοσιογράφοι όλη την ώρα.

Όσο ο Aσάντζ δεν χαρακτηρίζεται ως δημοσιογράφος και εκδότης, η προώθηση της ένορκης κατάθεσης είναι να τον κατηγορήσει για συνωμοσία η ακόμη προσπάθεια να διαπράξει κατασκοπεία.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο, ο Βρετανός δικαστής που ονομάζεται Michael Snow, να αποφανθεί πως ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι ένοχος παραβίασης των όρων εγγύησης, εισάγοντας τον εαυτό του στα χρονικά της δικαστικής Ιστορίας με την επισήμανση ότι ο Aσάντζ είναι «ναρκισσιστής που δεν μπορεί να ξεπεράσει το δικό του εγωιστικό ενδιαφέρον».

Με αυτή την απόφαση φάνηκε πόσο δίκαιη και αμερόληπτη ήταν η νομική διαδικασία που αναμέναμε να δούμε από την βρετανική δικαιοσύνη για το επίμαχο ζήτημα.

Η απώλεια του WikiLeaks σημαίνει πως χάνουμε ολόκληρο επίπεδο ελευθερίας

«Ουδείς θα πρέπει να σφάλει για ό,τι συμβαίνει στον Aσάντζ. Πρόκειται για την δίωξη ενός ανθρώπου, ο οποίος προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις ΗΠΑ εκθέτοντας στο κοινό τις βιαιότητες της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή» έγραψε ο βραβευμένος Αυστραλός δημοσιογράφος John Pilger.

«Οι δημοσιεύσεις του WikiLeaks, βασισμένες στη διαρροή της Manning, ειδικά το λεγόμενο βίντεο “παράπλευρης δολοφονίας”, προκάλεσαν τεράστιο πλήγμα στις προσπάθειες των ΗΠΑ να καλύψουν την “ανθρωποκεντρική φύση των αποικιακών πολέμων», έγραψε ακόμη ο Pilger.

«Έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου που αγωνίζεται να διατηρήσει την κυριαρχία της. Την κυριαρχία πληροφοριών, την τεχνολογική κυριαρχία, την πολιτιστική κυριαρχία της. Και το WikiLeaks έχει αποτεελέσει ακραίο εμπόδιο σε όλα αυτά», υποστήριξε.

«Εάν χάσουμε τους Aσάντζ – και δεν υπάρχουν πολλοί απ’ αυτούς, μια χούφτα ίσως και σίγουρα κανένας σαν αυτόν – αν χάσουμε το WikiLeaks, τότε χάνουμε ολόκληρο επίπεδο ελευθερίας. Σταματάμε να αμφισβητούμε».

Και ο δημοσιογράφος καταλήγει πως ο Aσάντζ συνελήφθη «μετά από πολιτική μάχη» και η πιθανή του δίωξη και φυλάκιση στις ΗΠΑ «ανοίγει ολόκληρο κεφάλαιο μείωσης των αρχών που προέκυψαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πρωταρχική βάση την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: 

# Ο Julian Assange δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ, είναι Αυστραλός.

# Το WikiLeaks ΔΕΝ είναι οργανισμός Μέσων ενημέρωσης με έδρα τις ΗΠΑ. 

  Εάν η αμερικανική κυβέρνηση πετύχει την έκδοση του Ασάντζ,τον δικάσει και τον φυλακίσει, θα «νομιμοποιήσει το δικαίωμά της» να απαιτεί μετά από αυτό, οποιονδήποτε «ενοχλητικό», από οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης