Τις ανεπανάληπτες στιγμές που έζησαν στην Ελλάδα διηγούνται ακόμη στους συναδέλφους τους στην Κομισιόν οι δύο υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν την ευτυχία να ανακρίνουν τους υπουργούς, ενόψει της κατάρτισης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οι δύο υπάλληλοι ετοιμάζουν πάλι τις βαλίτσες τους για την Αθήνα, αφού κάθε μήνα θα έρχονται για να ελέγχουν τους υπουργούς. Για να δουν αν είναι καλά παιδιά και, κυρίως, αν τηρούν το πρόγραμμα αδυνατίσματος που έχουν βάλει στον παχύσαρκο ελληνικό λαό. (Κάτι σαν διατροφολόγοι στα κέντρα αδυνατίσματος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμείς, με τις πηγές που διαθέτουμε σε Βρυξέλλες μεριά, καταφέραμε να μάθουμε λεπτομέρειες από το τετ α τετ των δύο υπαλλήλων με τους οικονομικούς υπουργούς μας.

Το ρεπορτάζ που δίνουμε παρακάτω «ξέφυγε» από τις εφημερίδες και τις μερίδες της εξουσίας, αλλά απεκρύβη, ομοίως, και από τα κανάλια και τα αλάνια της διαπλοκής και της πλοκής…

Συγκεκριμένα πράγματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο υπάλληλοι της Κομισιόν, εκείνο το ανοιξιάτικο αττικό πρωινό των αρχών του Ιανουαρίου, του σωτήριου έτους 2010, βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Οικονομίας, στην πλατεία Συντάγματος, έχοντας τα σακάκια τους στον ώμο.

Εκεί μπροστά, τους περίμενε εναγωνίως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τη Λούκα Κατσέλη, ενώ άγημα τσολιάδων της Προεδρικής Φρουράς τους ανέμενε σε στάση προσοχής.

«Παρουσιάστε αρμ!» φώναξε ο επικεφαλής, κάνοντας τη Λούκα να τρομάξει και τον Παπακωνσταντίνου να γελάσει (Ανοίγει παρένθεση: αυτό είναι είδηση-ίσως μεγαλύτερη και από την επίσκεψη των δύο υπαλλήλων… Κλείνει η παρένθεση).

Οι ευσταλείς τσολιάδες προέταξαν αστραπιαία τα όπλα τους, καρφώνοντας το βλέμμα τους ψηλά, τόσο ψηλά, όσο είναι το δημόσιο χρέος, όπως τους είχε εξηγήσει το πρωί στην αναφορά ο διοικητής τους.

Οι δύο υπάλληλοι της Κομισιόν αιφνιδιάστηκαν, χαμογέλασαν αμήχανοι και πατώντας πάνω σε ένα κατακόκκινο (λες και ήταν κουκουέδικο…) χαλί εισήλθαν στο χώρο μπροστά από τα ασανσέρ. Αλλά…
Πριν προλάβουν να μπουν οι νεοδιορισθέντες, με βάση τη διαδικασία των βιογραφικών γενικοί γραμματείς (open gon.gr) και μόλις τους έκανε νεύμα ο προϊστάμενός τους υπουργός, άρπαξαν τους δύο υπαλλήλους και τους σήκωσαν στους ώμους τους, υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των εργαζομένων του υπουργείου οι οποίοι –εργαζόμενοι- δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν και… αυθορμήτως κατέκλυσαν τις σκάλες ραίνοντας τους υψηλούς ξένους με ροδοπέταλα.

Τους ανέβασαν στον τέταρτο όροφο, στο υπουργικό γραφείο συσκέψεων. Οι δύο υπάλληλοι της Κομισιόν, δείχνοντας κάποια συγκρατημένα, είν΄ αλήθεια, σημάδια ενθουσιασμού, κάθισαν σε δύο υπερυψωμένες βελούδινες πολυθρόνες, ενώ για τον υπουργό και την υπουργίνα υπήρχαν δύο σεμνά σκαμνάκια.

-Πού είναι οι υπουργοί; Ρώτησαν στα αγγλικά φυσικά, οι δύο υπάλληλοι, κοιτάζοντας διερευνητικά την αίθουσα η οποία είχε διαμορφωθεί στη μία πλευρά σε πίστα με φωτιστικά και ηχεία.

Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε ο υπουργός και η υπουργίνα κρατώντας ένα ασημένιο δίσκο με καφέ, βουτήματα, γλυκό του κουταλιού και σουμάδα. Αφού τους τράταραν, πήγαν το δίσκο τρέχοντας πίσω στην κουζίνα και κάθισαν στα σκαμνάκια τους.

– Να αρχίσουμε, είπαν κάπως αυστηρά οι δύο υπάλληλοι της Κομισιόν, μασουλώντας τα βουτήματα.

– Ξέρετε, είπε σεμνά και ταπεινά –στα αγγλικά- ο υπουργός. Σας έχουμε ετοιμάσει ένα project πριν την βασική ενημέρωση επί των οικονομικών μεγεθών της χώρας.

Τρέχοντας βγήκε στην πίστα η Μαρινέλα και άρχισε, μ’ εκείνη την επική φωνή της, να τραγουδάει το…

«κόψε κάτι, κόψε κάτι, κόψε κάτι κόψε, κοοόψεεεε/
σαν πολλά παιδί μου/
μου τα λες απόψε!».

Οι δύο υπάλληλοι της Κομισιόν, σε κάποια στιγμή, άρχισαν να λικνίζονται στους ρυθμούς του τραγουδιού, ιδιαίτερα όταν έσβησαν τα φώτα και άναψαν οι έγχρωμοι προβολείς τοποθετημένοι από τον κ. Καραχάλιο.
Μία λουλουδού πλησίασε και τους άδειασε ένα βουνό από γαρύφαλλα πάνω στο τραπέζι. Ο υπουργός πλήρωσε την λουλουδού, παίρνοντας απόδειξη, υπό τα επιδοκιμαστικά βλέμματα των δύο υπαλλήλων στους οποίους έδειξε πώς να τα πετάνε κατά πρόσωπο. Και πραγματικά, άρχισε να σπάει ο πάγος.
Όμως, αμέσως οι δύο υπάλληλοι συνειδητοποίησαν τι έκαναν και, μη θέλοντας να παρασυρθούν από τα ελληνικά ήθη, συνέχισαν, μάλλον βλοσυροί, την παρακολούθηση του προγράμματος, κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις, όταν τη Μαρινέλλα διαδέχθηκε στη πίστα ποιος;

Μα ποιος άλλος; Ο Γιώργος Νταλάρας! Ο σύζυγος της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννας Νταλάρα-Ραγκούση. Ο οποίος -σύζυγος- ντυμένος στα κατάμαυρα και με χαλαρωμένη την ολόμαυρη γραβάτα του ερμήνευσε με δραματικό, πράγματι, ύφος το…

«μ ’έκοψαν με χώρισαν στα δυό», παραπέμποντας ευθέως στις δημόσιες δαπάνες.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με χορό της κοιλιάς, επίδειξη από ζογκλέρ και μαγικά από τον Γιούρι Κέλερ και τους μένταλιστ του ως draft για την εξαφάνιση του ελλείμματος.

-Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε την ανάκριση, είπε με αυστηρό τόνο ο Γερμανός υπάλληλος της Κομισιόν.

Και αρχίζει μια άνευ προηγουμένου εξέταση.

-Φέρτε μας τη λίστα με τις δαπάνες!
-Φέρτε μας τους φακέλους με τα έξοδα!
-Φέρτε μας τη λίστα με τα δάνειά σας!
-Φέρτε μας απόρρητα έξοδα για τα εξοπλιστικά!
-Φέρτε μας τα απαράδεκτα έξοδα για τις συντάξεις!
-Φέρτε μας τα εξοργιστικά έξοδα για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!
-Φέρτε μας τα πενιχρά εκατομμύρια για τους αναξιοπαθούντες μεγαλοβιομήχανους!
-Φέρτε μας τα ψίχουλα που δίνετε για τους εξόριστους εφοπλιστές στα νησιά Κέιμαν και στον Παναμά!
-Φέρτε μας τη λίστα ακινήτων των γαλάζιων off shore πρώην υπουργών τύπου Βουλγαράκη!
– Φέρτε μας τις αναλύσεις αίματος! Τις αναλύσεις ούρων! Τις ακτινογραφίες! Τα καρδιογραφήματα!
– Φέρτε μας τη λίστα με τα παιχνίδια για το playstation του Καραμανλή!

Οι υπουργοί έτρεχαν σαν το Θανάση Βέγγο από γραφείο σε γραφείο και από διάδρομο σε διάδρομο προσκομίζοντας στους δύο υπαλλήλους της Κομισιόν ό,τι ζητούσαν προκειμένου να εξασφαλίσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας, για το λαό μας, για το έθνος μας, μια καλή βαθμολογία πρώτου τριμήνου.
Κι όταν τελείωσαν οι εξετάσεις, οι δύο υπάλληλοι της Κομισιόν πήραν παραμάσχαλα τα χαρτιά και, καθώς ο υπουργός τους ξεπροβόδιζε, γυρνά ο Γερμανός υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ρωτάει…

-Πώς είπατε ότι λέγεσθε;

(email: kmardas@otenet.gr)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης