Στις 28 Μαΐου 2008, η Ολομέλεια της Βουλής ολοκλήρωσε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, που οδήγησε στην κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών. Οι επαγγελματίες, επιστήμονες και άλλοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και γενικώς κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος άνθρωποι, που είχαν επιλέξει να υπηρετήσουν την πατρίδα ως εκπρόσωποι του λαού και ως ελεγκτές, που λέει ο λόγος, της εκάστοτε κυβέρνησης, μπορούσαν ξανά να ασκούν το επάγγελμά τους. Ταυτοχρόνως με τα βουλευτικά καθήκοντά τους που αμείβονται πλουσιοπάροχα από τον ελληνικό λαό, που περιμένει από του εκλεκτούς του να τον υπηρετούν απερίσπαστοι, συνεχώς και αδιαλείπτως, με γνώμονα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν υπερθεμάτιζε στη Βουλή, πέρυσι, την άρση του ασυμβιβάστου για βουλευτές, είχε πει ότι εκείνος, πάντως, θα παραμείνει πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ, οι άλλοι, όσοι συνάδελφοί του επιλέξουν να επιστρέψουν στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, θα κριθούν από τους ψηφοφόρους όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως οικονομολόγος, δεν ήταν ανεπάγγελτος, απεναντίας, θεωρείτο ένα επιτυχημένο τραπεζικό στέλεχος.

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, έθεσε και πέρασε θέμα επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους βουλευτές. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το ήρε! Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, αποφάσισαν να ξαναμπούν στη… βιοπάλη με το απίστευτο επιχείρημα ότι αν ήταν μονάχα βουλευτές, τότε, δήθεν οι ψηφοφόροι, δικαίως θα τους θεωρούν ύποπτους για βρώμικες οικονομικές συναλλαγές ή διαπλοκή. Το γιατί αυτό το επιχείρημα είναι δυνατόν να στέκει, εγώ, δεν το καταλαβαίνω. Εσείς; Εγώ καταλαβαίνω ότι είτε καμία είτε μια είτε πέντε δουλειές να έχεις, αν είσαι λαμόγιο, είσαι. Δηλαδή τι μας έλεγαν; Ότι εάν ως βουλευτές διατηρούν ιατρείο, γραφείο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, θέατρο κ.λ.π. η διαφθορά και η διαπλοκή δεν τους αγγίζει; Μήπως τα βουλευτικά καθήκοντα είναι… αργία μήτηρ πάσης κακίας; Μήπως υποχρέωσε κανείς κανέναν από τους βουλευτές μας με το ζόρι να μπει στον στίβο της ενασχόλησης με τα κοινά και την πολιτική; Μήπως δεν ήταν νοητό ότι θα θυσιάσουν την προσωπική τους επαγγελματική ζωή και καριέρα; Γιατί, λοιπόν, ζήτησαν τα ρέστα εάν δεν ικανοποιούνται οικονομικά; Και γιατί πρέπει να ανησυχεί ο λαός για έναν βουλευτή που δεν θα τα καταφέρει να εκλεγεί και για δεύτερη τετραετία; Μήπως σε έναν δημόσιο υπάλληλο επιτρέπεται να καταλάβει δύο θέσεις στο Δημόσιο επειδή δεν βγαίνει οικονομικά; Αν είναι να ισχύει για βουλευτές, τότε, να ισχύει για όλους. Όποιος βρει άλλη μια θεσούλα βρήκε, έστω για ένα, δυο, τέσσερα, οκτώ χρόνια και ειδικά όσο πλησιάζει στη σύνταξη… Αλλά, αν ίσχυε το ασυμβίβαστο, πώς θα βλέπαμε π.χ. Άδωνι Γεωργιάδη επί το έργον! Θα μου πείτε ότι υπάρχουν και άλλα καλύτερα έργα, αλλά περί ορέξεως….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΠΑΣΟΚ είχε απουσιάσει από εκείνη την ψηφοφορία. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για παρωδία αναθεώρησης, όπου η στενή κομματική ιδιοτέλεια επικράτησε του συμφέροντος του τόπου. Δεσμεύτηκε ότι όταν έρθει η ώρα θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για πραγματική αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας. Η ώρα ήρθε, αλλά για να αλλάξει εκ νέου ο συνταγματικός χάρτης πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια. Άρα το 2013!!!

Μέχρι τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα σηκώσουν τα μανίκια για να αναβαθμίσουν το ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου; Ή θα κάνουν χρήση του δικαιώματος, που τους εξασφάλισε ο κ. Καραμανλής, να ασκούν το επάγγελμά τους τάχα για να μη διαφθαρούν;

Αυτή τη συζήτηση είχαμε στο καφενείο της Βουλής πολύ πρόσφατα με κάποιους συναδέλφους. Για να δούμε τι θα δούμε…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης