Οι τράπεζες, οι οποίες ονομάζονται και “αγορές” για να τονίσουν την παρακμή της ηθικής και την μετατροπή της σε ακραίο εμπόριο χωρίς δεοντολογία, οι τράπεζες αυτές που δανείζουν στην Ελλάδα ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ανέλαβε τα προηγούμενα χρόνια με την αλόγιστη έκδοση ομολόγων, παίζουν ένα άκρως επικίνδυνο, για την σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, παιχνίδι. Οι εταίροι μας, απο την άλλη, μάλλον δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν πως αν πέσει η Ελλάδα, πέφτουν και αυτοί μαζί της, γιατί απλά με την χρεωκοπία της οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα, δεν θα μπορέσουν να τα εξαργυρώσουν και το ντόμινο καταρρεύσεων στη ζώνη του ευρώ θα γίνει εξαιρετικά θορυβώδες.

Βέβαια, οι συγκεκριμένες αγορές ενδιαφέρονται κυρίως στο να διασφαλίσουν, με κάθε τρόπο, πως το μέλος της ευρωζώνης με ….«τον κωδικό Ελλάδα», σαν κράτος, θα φανεί φερέγγυο και θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του παρελθόντος που έχει δημιουργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μερικές εβδομάδες, οιι αγορές βρίσκονται, κυριολεκτικά, εκτός ελέγχου, όπως εκτός ελέγχου βρίσκεται, δυστυχώς, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για να ονοματίσουμε αυτήν την τρέλα, με απλά ελληνικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι προαναφερθέντες έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Κάποιοι ανέντιμοι τραπεζίτες-Golden Boys με μισθούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως μαζί με τις κάποιες αόρατες αγορές, που συνεπικουρούμενες, επί πληρωμή, από διαβρωμένους οίκους αξιολόγησης, όπως οι Moody’s και οι Fitsch, υπαγορεύουν με αυστηρούς όρους την οικονομική πολιτική που η χώρα μας πρέπει, κατά τη γνώμη τους, να ακολουθήσει, και η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να υπακούσει τυφλά, προκειμένου να μπορέσει να ξαναδανειστεί στο μέλλον.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως την κρίση αυτή που χτυπά την χώρα μας την δημιούργησε, τεχνηέντως, η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε με καθαρή σκέψη και κριτικό πνεύμα αυτή την υπόθεση, που έχει φέρει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Όχι πως οι κυβερνήσεις μας είναι άμοιρες ευθυνών, αλλά η μεθόδευση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως «φόνος εκ προμελέτης με ενδεχόμενο δόλο» και κάποιοι Ευρωπαίοι μεγαλοτραπεζίτες, όπως ο κος Προβόπουλος με 4-5 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο μισθό, απλά σωπαίνουν και βλέπουν την Ελλάδα και 11 εκατομμύρια Έλληνες να υποφέρουν. Μήπως, κάποιος από εμάς άκουσε ποτέ τον «Έλληνα» αντιπρόεδρο της ΕΚΤ να διαμαρτύρεται για την αδικία;

Τι έκανε, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ιδρύθηκε από τα 16 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα; Απευθύνεται σε τρίτους, σε ιδιωτικούς οίκους αξιολόγησης που έχουν τον ρόλο των παγκόσμιων ορκωτών εκτιμητών, για να της πουν αν και κατά πόσον μπορεί να δανείσει ευρωπαϊκό χρήμα σε έναν από τους ιδρυτές της. Αυτό ήταν και είναι ανεπίτρεπτο, διότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιούργησε την υποδομή για να βγουν τα παλληκάρια αυτά των οίκων αξιολόγησης και να υποβαθμίζουν πολλαπλά και κατ’ εξακολούθηση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.
 
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και οι διάφοροι γενίτσαροι, τύπου Προβόπουλου, που στο βωμό του μισθού τους πουλήθηκαν και κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν, συμμετοχικά, την κερδοσκοπία εις βάρος της χώρας μας. Οι κύριοι αυτοί της ΕΚΤ επέτρεψαν στις «αγορές – τράπεζες» να ..πουλάνε ασφάλειες, ακόμα και σε τράπεζες που δεν έχουν στην κατοχή τους Ελληνικά ομόλογα. Τους επέτρεψε, απλά, να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας το δούμε με ένα απλό παράδειγμα. Όταν οι τράπεζες αυτές δανείζουν στην χώρα μας 1000 ευρώ, ασφαλίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα 1000 ευρώ, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει τα δανεικά για 1 ευρώ. Βγαίνουν, λοιπόν στην αγορά και λένε. “Ελάτε και τζογάρετε σε εμάς. Αν η Ελλάδα φαλιρίσει και δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της, εσείς που τζογάρατε και αγοράσατε την ασφάλεια κερδίζετε!” Εσείς τι λέτε; Όταν κάποια τράπεζα επένδυσε χρήματα σε αυτήν την ασφάλεια-τζόγο, λέτε να θέλει να τα καταφέρει η Ελλάδα και εκείνη να χάσει τα χρήματά της; Μάλλον όχι.

Αν σε κάποιον, δοθεί η δυνατότητα να ασφαλίσει το σπίτι του γείτονα γα φωτιά, λέτε να ενδιαφέρεται για την ακεραιότητα του σπιτιού αυτού, ή για τον αφανισμό του, προκειμένου να κερδίσει από την ασφάλεια που αγόρασε με δόλο; Μήπως και ο ίδιος μεταφέρει σιγά σιγά τα ξερά χόρτα που μάζεψε από τον κήπο του, όλο και πιο κοντά στο σπίτι του γείτονα και περνώντας με το αυτοκίνητο, από δίπλα, πετά και το τσιγάρο του στο σωρό;

Το ανοσιούργημα αυτό κερδοσκοπίας, μου θυμίζει ένα πρόγραμμα μίας μεγάλης αμερικάνικης ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, και που απευθύνεται στα τέκνα ηλικιωμένων και τα προτρέπει να ασφαλίσουν την προοπτική επιβίωσης των υπερήλικων γονέων τους, τζογάροντας τα χρήματά τους με μόνο σκοπό το κέρδος, στην πλάτη των γερόντων και μάλιστα εν αγνοία τους.
 
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπροσωπήσει εμάς και τον δικό μας τσαμπουκά -τον τσαμπουκά του Έλληνα που υποφέρει, στις συνομιλίες με τους εταίρους μας και να απαιτήσει να δοθεί τέλος σε αυτό το παιχνίδι της ΕΚΤ, η οποία πρέπει, άμεσα, να απαγορεύσει αναδρομικά στις τράπεζες να πουλούν την ασφάλεια κινδύνου σε άλλες τράπεζες που δεν έχουν καν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, άρα ούτε και έννομο συμφέρον, καθώς και στις εταιρείες αξιολόγησης να μην εκτελούν διατεταγμένες αποστολές. Ας δείξουμε στους αυστηρούς μας εταίρους πως και εκείνοι έχουν να χάσουν πολλά αν δεν πράξουν τα αυτονόητα και δεν βάλουν σε λειτουργία τον πρώτο κανόνα του καταστατικού ίδρυσης της Ε.Ε. -την Αλληλεγγύη…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης