«Βουλευτές και ευρωβουλευτές απαγορεύεται εκ του Συντάγματος γενικώς και καθ’ ολοκληρίαν να παρακολουθούνται για οποιονδήποτε λόγο».

Το Άρθρο 19.1 (προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών) του Ελληνικού Συντάγματος, όπως και το άρθρο 8 (Δικαίωμα σεβασμού́ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και το άρθρο 7 (Σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατοχυρώνουν θεσμικά το δικαίωμα προστασίας του απορρήτου της επικοινωνίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

Σημαντικό κρίσιμο το έργο της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν ουσιώδεις μάρτυρες.

Πρωτίστως πρέπει να κληθεί να καταθέσει ο πρώην ΓΓ και ανιψιός του Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς να επικαλείται το απόρρητο των μυστικών υπηρεσιών όπως έπραξε μέχρι τώρα.

Χωρίς να συσκοτισθεί η αλήθεια.

Το Μαξίμου επιχειρεί ξεκάθαρα την υποβάθμιση συγκάλυψη της υπόθεσης την αποσύνδεση του παράνομου κακόβουλου λογισμικού  Predator από την αμαρτωλή και υπότροπη ΕΥΠ που διεύθυνε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οποιαδήποτε απόπειρα για καθυστέρηση στην σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης αυτής δείχνει πολιτική σκοπιμότητα.

Η αιφνίδια αδικαιολόγητη αντικατάσταση του αιρετικού Βουλευτή ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να ελέγξει πλήρως την διαδικασία στο ακανθώδες ζήτημα των υποκλοπών που εξέθεσε την χώρα μας στην Ευρώπη.

Η υποκλοπή, καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων χωρίς να συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας συνιστά άδικη κακουργηματική πράξη που διώκεται και τιμωρείται αυστηρά.

Οι θιγόμενοι, όσοι έχουν παγιδευτεί τα τηλέφωνά τους, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν για ποιόν λόγο καταγράφονταν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους.

Να καταφύγουν στα αστικά δικαστήρια αξιώνοντας χρηματική ικανοποίηση για την προκληθείσα ηθική βλάβη τους.

Το απόρρητο των επικοινωνιών προστατεύεται από το Σύνταγμα (Άρθρο 19). Η προστασία του απορρήτου σε κάθε μορφής επικοινωνία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων (Άρθρο 19 Σ). Η διαδικασία για τη νόμιμη άρση του απορρήτου καθορίζεται λεπτομερώς στην ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2225/1994, Ν.3115/2003, Ν.3674/2008, Ν.3917/2011, ΠΔ47/2005).

Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι ποινικό αδίκημα. 

Στην νομοθεσία και ειδικότερα στο Άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και Ν.3674/2008, Ν.3115/2003, όπως ισχύει προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις έναντι φυσικών προσώπων (έως 10ετής κάθειρξη). 
Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις θεσπίζεται υποχρέωση του κοινού νομοθέτη να λαμβάνει μέτρα διασφαλίσεως του απορρήτου της επικοινωνίας τόσο έναντι του Ελληνικού ή ξένου κράτους και των οργάνων τους όσο και έναντι των ιδιωτών.

Εξάλλου, η παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών επισύρει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων έναντι παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών (σύσταση, χρηματικό πρόστιμο, ανάκληση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών), από την ΑΔΑΕ και άλλες Δημόσιες Αρχές. Επομένως, κάθε χρήστης υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μπορεί, εάν παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας του, να προσφεύγει στα δικαστήρια, πολιτικά ή/και ποινικά, για ικανοποίησή του.

Αποτελεί αναντίρρητα πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη συνταγματική εκτροπή έκνομη αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Χρειάζεται αναμφίβολα βελτίωση και συμπλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου χωρίς επιδίωξη αμνήστευσης, απαλλαγής των υπαιτίων ώστε να θωρακισθούν  ενισχυθούν περισσότερο οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει για την καλύτερη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ο επικεφαλής της ΕΥΠ πρέπει να επιλέγεται με διάφανες κοινοβουλευτικές διαδικασίες από την Βουλή των Ελλήνων να τυγχάνει πρόσωπο ευρύτερης, κοινής αποδοχής.

Η υπόθεση αυτή πρέπει να φθάσει στο ακροατήριο να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη όσοι έχουν ευθύνη.
Να παραπεμφθούν πολιτικά και μη πρόσωπα για τα σοβαρά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί και πρωτίστως μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις προσεχείς εκλογές θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Ά Αθηνών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης