«Άπαντες πλην – λακέδων δαιμονίων» του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ τιμούν σήμερα σ’ όλη τη Γη την παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου».

Ομφαλοσκοπούντες στην Ακαδημίας 20, ασχολούνται με την απεργία της εβδομάδας. Την ίδια ώρα, περισσότερες από 700 δημοσιογραφικές οργανώσεις έχουν ενώσει τις φωνές τους με χιλιάδες δημοσιογράφους για να καλέσουν την Τουρκία «να απελευθερώσει τους φυλακισμένους ανθρώπους τους Τύπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης χιλιάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για τις πολιτικές ελευθερίες έχουν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν, καλώντας να απελευθερώσει περισσότερους από 69 επαγγελματίες δημοσιογράφους που παραμένουν φυλακισμένοι –ως οι χειρότεροι των εγκληματιών- περιμένοντας να έρθει η ημέρα της δίκης τους. Και δεν φημίζεται η χώρα εκείνη για δίκαιες δίκες, ειδικότερα όταν έχει να κάνει με δημοσιογράφους.

«Το μόνο έγκλημα που έχουν διαπράξει οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι είναι ότι εκπλήρωσαν το επαγγελματικό τους καθήκον να πληροφορήσουν το κοινό», τονίζεται στις επιστολές διαμαρτυρίας. Και προσθέτουν: «Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει το κλίμα τρόμου και προσβολής που αντιμετωπίζουν οι τούρκοι δημοσιογράφοι, συγγραφείς και συνδικαλιστές».

Σε ένδειξη αλληλεγγύης η ΕΟΔ, καλεί τις ενώσεις –μέλη της να στείλουν αντίστοιχες επιστολές διαμαρτυρίας στις τουρκικές πρεσβείες των χωρών τους. (Τ΄ ακούς ώ προεδρείο της ΕΣΗΕΑ;)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ΕΟΔ (ΕFJ) για να τιμήσει την 3η Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, εστίασε στο πρόβλημα «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και στην απελευθέρωση των φυλακισμένων ανθρώπων του Τύπου», που κατηγορήθηκαν για την άσκηση του καθήκοντός τους. Τιμώντας βασικές ελευθερίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην εκστρατεία συμμετέχει η UNESCO με σύνθημα «Εξασφάλιση ελευθερίας στην έκφραση και ομιλία, σε όλα τα ΜΕΣΑ».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ΔΟΔ (IFJ) με επιστολή της στις πρεσβείες τους στις Βρυξέλλες των τεσσάρων χωρών που έχουν τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους απαιτεί την απελευθέρωσή τους. Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, το Ιράν, η Τουρκία και η Ερυθραία. Στην επιστολή εκφράζεται η ανησυχία για την έλλειψη ελευθερία Τύπου στις χώρες αυτές.

«Ανησυχούμε βλέποντας χιλιάδες δημοσιογράφους να έχουν χάσει την εργασία τους περασμένους μήνες, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη – οι πιο λόγω περικοπών θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Arne König.

Ακόμα και στις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου προκαλεί προβληματισμό. Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, χωρίς αυτό να καθίσταται δικαιολογία για την προσπάθεια να παραμεληθεί η δημοσιογραφία και η προσφορά των δημοσιογράφων στις δημοκρατικές αρχές.

Κάτω από την πρόφαση των οικονομικών περικοπών, περιορίζονται οι καθαρά δημοσιογραφικές εκπομπές, μειώνονται οι μισθοί των δημοσιογράφων και παραμερίζονται οι διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις.

Έτσι η επόμενη γενική συνέλευση της ΕΟΔ στις 13-15 Μαΐου έχει για κύριο θέμα: «Οι δημοσιογραφικές ενώσεις σε περίοδο κρίσης: Μαχόμαστε για μια δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό». Αντιπρόσωποι από 26 ευρωπαϊκές χώρες θα εξετάσουν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι για να εκπληρώσουν την αποστολή του φύλακα των δημοκρατικών αξιών.

Στο Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΔ και της Ένωσης Ιρανών δημοσιογράφων (AoIJ), 24 δημοσιογράφοι είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι με την κατηγορία ότι έχουν παραβεί τους ιρανικούς νόμους.

Στην Τουρκία, 66 φυλακισμένοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για παραβίαση του τουρκικού ποινικού κώδικα και των αντιτρομοκρατικών νόμων.

Στην Ερυθραία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι περιμένοντας να δικαστούν, αλλά ο αριθμός είναι ανεπιβεβαίωτος και ίσως είναι μεγαλύτερος, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα αυτή. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τα ανεξάρτητα Μέσα από τον Σεπτέμβριο του 2001.

Στην Κίνα, μόνο το 2012, περισσότεροι από 3ο δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» ένα ανήσυχο status quo επικρατεί στο δημοσιογραφικό περιβάλλον στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ. Στον κατάλογο για τις Ελευθερίες του Τύπου, 16 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στις πρώτες 30. Αλλά ευρωπαϊκές 11 χώρες έχουν πέσει κάτω από την 80ή θέση.

Χώρες που κάποτε θεωρούνταν ως πρότυπο βρίσκονται όχι σε τόσο κολακευτική θέση, όπως η Γαλλία στην 37η θέση, ή Ιταλία στην 57η. Η Ελλάδα ξεχώρισε από το ευρωπαϊκό περιβάλλον και πέρασε στο βαλκανικό, πέφτοντας 14 θέσεις και σήμερα βρίσκεται στην 84η, «με τους δημοσιογράφους της να εργάζονται σε ένα καταστροφικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον». Με τη Βουλγαρία 87η, ενώ η Σερβία (63η) και η Κροατία (64η) γνωρίζουν ανοδική πορεία στον κατάλογο.

Από τις άλλες βαλκανικές χώρες, η Αλβανία βρίσκεται 102η, το Μαυροβούνιο στην 113η , με τελευταία την ΠΓΔΜ στην 116η θέση.

Η Τουρκία βρίσκεται στην αναξιοπρεπή 154η θέση διαθέτοντας τη μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους (the world’s biggest prison for journalists). Πιο κάτω κι από τη Ρωσία που βρίσκεται στην 148η θέση.

Όπως επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, στην Τουρκία, έχουμε να κάνουμε με μια κρατική παράνοια που θεωρεί πως οι επικρίσεις αποτελούν συνωμοσία και εκκλήσεις υπέρ των αυτονόητων δικαιωμάτων των Κούρδων, τρομοκρατία. Απομένει αν η πολυδιαφημισμένος διάλογος με τους Κούρδους αντάρτες θα έχει ευμενείς επιπτώσεις και στην αναμόρφωση του τουρκικού ποινικού κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί υπέρ των φυλακισμένων δημοσιογράφων ανά χώρα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στο τηλέφωνο: 00 221 33 867 95 86/87.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης