Επιλογή κειμένων: Κλεάνθης Γρίβας

Στις 26 Μαρτίου 2020, το πρακτορείο Reuters μετάδωσε ανταπόκριση του EmilioParodi και της SylviaAloisi, με τίτλο «Ιταλοί επιστήμονες διερευνούν την πιθανότητα προγενέστερης εμφάνισης του κορωνοϊού στην Ιταλία» [Italianscientistsinvestigatepossibleearlieremergenceofcoronavirus, EmilioParodi, SilviaAloisi]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-timing/italian-scientists-investigate-possible-earlier-emergence-of-coronavirus-idUSKBN21D2IG

«Ιταλοί επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου διερευνούν εάν η επιδημία κορωναϊού άρχισε στην Ιταλία το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και  όχι το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι πόλεις Μιλάνο και Lodi της διοικητικής περιφέρειας της Λομβαρδίας ανέφεραν μια «σημαντική» αύξηση του αριθμού των ατόμων που νοσηλεύθηκαν για πνευμονία και γρίπη κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Πράγμα, που εάν αποδειχθεί, θα μπορεί να σημαίνει ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να έχει εξαπλωθεί εκτός της Κίνας νωρίτερα από ό, τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως».

Ο Adriano Decarli, καθηγητής επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δήλωσε στο Reuters ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύθηκαν για πνευμονία και γρίπη στις περιοχές Μιλάνο και Lodi μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2019. Δεν μπορώ να δώσω ακριβή αριθμητικά στοιχεία, αλλά εκατοντάδες περισσότεροι άνθρωποι από το συνηθισμένο είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019 στις δύο αυτές περιοχές (που είναι δύο από τις πιο πληγείσες πόλεις της Λομβαρδίας) με συμπτώματα πνευμονίας και γρίπης, και πολλοί από αυτούς είχαν πεθάνει.

Ο καθηγητής Decarli και οι συνεργάτες του, εξετάζουν τα νοσοκομειακά αρχεία και άλλες κλινικές λεπτομέρειες αυτών των περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που πέθαναν αργότερα στο σπίτι τους, προκειμένου να καταλάβουν εάν η νέα επιδημία του κοροναϊού είχε ήδη εξαπλωθεί στην Ιταλία από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019. Όπως είπε:

«Θέλουμε να μάθουμε εάν ο ιός ήταν ήδη στην Ιταλία στα τέλη του 2019 και εάν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε για ένα σχετικά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα σε περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας… Μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς μας, οι τοπικές υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν να αποφασίσουν να ζητήσουν άδεια για την εκταφή των σωμάτων ατόμων με ύποπτα συμπτώματα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο νέος κοροναϊός και η COVID-19, (η αναπνευστική νόσος που προκαλείται απ’ αυτόν) ήταν άγνωστοι πριν από την πρώτη εμφάνιση της επιδημίας στο Wuhan, στην κεντρική Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Άλλοι ειδικοί αμφισβητούν την υπόθεση ότι ο νέος ιός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη πριν από το τέλος του 2019.

Ο Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο BritishUniversity της Ανατολικής Αγγλίας, που παρακολουθεί την εξελισσόμενη πανδημία, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ήταν ο ιός παρών στην Ευρώπη πριν από τον Ιανουάριο του 2020. Εάν οι Ιταλοί επιστήμονες δεν έχουν θετικά αποτελέσματα από δείγματα που έχουν ληφθεί και αποθηκευτεί εκείνη την εποχή, τότε δεν θα πρέπει να δίνεται πίστη στην υπόθεσή τους. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πόσο μολυσματικός είναι ο ιός και το ποσοστό των ασθενών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που αρρωσταίνουν, είναι αδιανόητο να μην εκδηλώνονταν με αρκετά μεγάλη επιδημία στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, εάν οι υποθέσεις των Ιταλών επιστημόνων αφορούσαν πράγματι την νόσο COVID-19». “.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Η Ιταλία, που τώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID-19 στον κόσμο, κατέγραψε την πρώτη μόλυνση στις 21 Φεβρουαρίου 2020, αν και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός άρχισε να κυκλοφορεί στη χώρα τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.

Ο Massimo Galli, επικεφαλής της μονάδας μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Sacco του Μιλάνου και καθηγητής στο τμήμα βιοϊατρικών και κλινικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δήλωσε:

«Ο ιός ήταν ήδη εδώ στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Αλλά, η πιθανότητα να κυκλοφορεί ο ιός στην Ιταλία πριν από τον Ιανουάριο είναι ‘ισχνή’».

Ο Giuseppe Remuzzi, διευθυντής του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών MarioNegri, στο Μιλάνο, δήλωσε ότι:

«Ορισμένοι οικογενειακοί γιατροί στη Λομβαρδία είχαν αναφέρει ασυνήθιστα κρούσματα πνευμονίας στα τέλη του 2019 που, εκ των υστέρων, φάνηκαν δυνητικά ύποπτα. Μεταξύ αυτών ήταν αρκετές περιπτώσεις διμερούς πνευμονίας (που σημαίνει ότι επηρεάζονται και οι δύο πνεύμονες) στις περιοχές GeraD’Adda και Crema στα τέλη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019, με υψηλό πυρετό, βήχα, κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή.

Καμιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει τεκμηριωθεί ως COVID-19 επειδή δεν υπήρχαν ακόμη στοιχεία για την ύπαρξη της COVID-19. Αλλά, εάν επιβεβαιωθούν με αποδεικτικά στοιχεία ότι επρόκειτο για περιστατικά COVID-19 στην Ιταλία το Νοέμβριο 2019, αυτό θα σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να παραμένει μη-εντοπίσημος επί μήνες.

Ορισμένες αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά οδήγησαν και άλλους επιστήμονες να θέσουν το ερώτημα ένα ο ιός μπορεί να εμφανίστηκε στην Κίνα ήδη από τον Οκτώβριο 2019».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης