Πρόκειται για δυο έννοιες αλληλένδετες, ως προς το αρνητικό τελικό αποτέλεσμα. Ναρκισσισμός και βία. Ο ναρκισσισμός έχει άμεση σχέση με την επιθετικότητα και με τη βία. Παράλληλα μπορώ να τονίσω, πως αν έχουμε να κάνουμε με ναρκισσιστή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι μιλάμε για ένα «κενό» υποκείμενο, που όσο πιο ανεπτυγμένο είναι το επίπεδο του ναρκισσισμού του, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η επιθετικότητα που το διακατέχει.

Ο ναρκισσισμός επιστημονικά ορίζεται ως «αξία που δίνει κανείς στον εαυτό του». Είναι ένας δόκιμος όρος, που έχει τις ρίζες του στον μυθικό χαρακτήρα του Νάρκισσου, ο οποίος είχε ερωτευτεί τον ίδιο του τον εαυτό την ώρα που κοιτούσε τον αντικατοπτρισμό του στο νερό. Απόρροια της έντονης συμπεριφοράς ενός νάρκισσου είναι αρχικά η τάση για επιθετικότητα, που έχει σαν στόχο της κυρίως να βλάψει κάποιον άλλον, που ο νάρκισσος βάζει στο μάτι μέσω της χρήσης βίας που μπορεί να οριστεί με ποικίλες μορφές, δηλαδή είτε ως έμφυλη, είτε ως οιαδήποτε άλλη. Αν θελήσει να ορίσει κάποιος τη βία θα διαπιστώσει, ότι πρόκειται για επιθετικότητα η οποία περιλαμβάνει συνήθως ακραία σωματική βλάβη, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε τραυματισμό ή ακόμη και στον θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακαλώ εδώ στη μνήμη μου ως ιδιωτικός ερευνητής τρείς χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αντιμετώπισα και οι οποίες αφορούν σε φυσική επιθετικότητα συνδυασμένη με λεκτική βία bullying εντός και εκτός social media και ακραία ενόχληση αθώων ανθρώπων.

Ένας νεαρός ο οποίος είχε ιδιαίτερη εντύπωση για τον εαυτό του παρουσίαζε ένα ναρκισσισμό στο κόκκινο. Κάποια στιγμή έκανε το λάθος και δεν συγκρατήθηκε και όταν κάποια κοπέλα του αρνήθηκε να βγουν ραντεβού εκείνος κανόνισε με τους φίλους του να την ξυλοφορτώσουν για να την εκδικηθούν και να την συνετίσουν.

Σε μια άλλη περίπτωση ένας άλλος νάρκισσος, ο οποίος τελικά απομονώθηκε και έφτασε στα πρόθυρα ψυχιατρικής κατάθλιψης, πλήρωσε το γεγονός ότι θεωρούσε τον εαυτό του ως τον πιο ωραίο της παρέας. Το γεγονός αυτό τον είχε οδηγήσει στο να ενοχλεί όλες τις γυναίκες των φίλων του. Αποτέλεσμα των πράξεων του που συνδυάζονταν με επιθετική συμπεριφορά, ήταν να οδηγηθεί στην απομόνωση από όλους και να φτάσει στα πρόθυρα τρέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρίτη χαρακτηριστική περίπτωση μας περιγράφει μια γυναίκα με έντονο ναρκισσισμό. Χωρίς κανένα ενδοιασμό, την έπεφτε σε όλα τα αγόρια που είχαν οι φίλες της. Όταν μια από τις μανάδες υποπτεύθηκε και μας ανέθεσε διαπιστώσαμε εκτός από την σχέση, που είχε με το γιό της, είχε με δύο αγόρια επίσης της ίδιας παρέας.

Κρατάμε ως δεδομένο το γεγονός, ότι ο ναρκισσισμός εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες, όσο σε άνδρες ανεξάρτητα από ηλικίες και κοινωνική τάξη, τόσο στις Δυτικές, όσο στις Ανατολικές χώρες.
Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως χάνουν κάθε επαφή με το μέτρο και με την πραγματική ζωή. Ζουν σε ένα δικό τους εικονικό περιβάλλον. Συνήθως πιστεύουν, ότι είναι ανώτεροι και αρκετές φορές φτάνουν ακόμη και στο σημείο, χωρίς κανέναν ενδοιασμό μάλιστα, να κάνουν μια αναίτια επίθεση σε όσους θεωρούν, ότι είναι κατώτεροι τους.

Θυμηθείτε. Όσο πιο μεγάλο είναι το επίπεδο του ναρκισσισμού κάποιου ατόμου, τόσο πιο μεγάλη και ακραία μπορεί να γίνει η επιθετικότητα, αλλά και η βία από πλευράς του.

Το ζητούμενο για μένα είναι να προλάβουμε. Να δούμε πώς «γεννιέται» ένας νάρκισσος και ποιοι είναι οι παράγοντες, που θεριεύουν την ανάπτυξη του. Θυμηθείτε. Κανένα παιδί δεν είναι καλύτερο σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Κανένας μας δεν είναι ανώτερος από τους άλλους. Όλοι είμαστε ίσοι. Αυτοεκτίμηση χρειάζεται, αγάπη χρειάζεται και σεβασμός, έτσι ώστε να μην υπάρχει πουθενά πρόσφορο έδαφος για να μπορέσει να ευδοκιμήσει ο συνδυασμός αυτός του ναρκισσισμού, είτε είναι απλά ατομικός, είτε είναι συλλογικός, με τη βία και όλες τις πιθανές παράπλευρες απώλειες που ακολουθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης