Γελοιογραφία του Σεργκέι ΓιόλκινΡώσοι διεθνολόγοι πιστεύουν ότι οι βάσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού ρωσο-αμερικανικού διαλόγου για την Ουκρανία, τέθηκαν στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Κέρι, προ ημερών στο Παρίσι.

Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού με την «κυβέρνηση» του Κιέβου, για να διασφαλίσουν τον σεβασμό και την τήρηση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, τον αφοπλισμό των προβοκατόρων, την εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τη διεξαγωγή εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι ΗΠΑ συμμερίζονται την άποψη της Ρωσίας για την ανάγκη ομοσπονδοποίησης της χώρας.

Ωστόσο, ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να καθορίσουν οι ίδιες τους δρόμους που θα ακολουθήσει η Ουκρανία. Πάντως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Λαβρόφ, ο Κέρι συμφώνησε με την άποψη, ότι η Ουκρανία θα σωθεί μόνο από τη ομοσπονδοποίηση της χώρας: «Συζητήσαμε τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία υποστηρίζουμε σαν ενέργεια μαζί με τους αμερικανούς», είπε. «Ναι, είμαστε πεπεισμένοι, ότι η ομοσπονδοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της Συνταγματικής μεταρρύθμισης. Επειδή το πιο κρίσιμο θέμα είναι να διασφαλιστεί η ενότητα της Ουκρανίας μέσα από το σεβασμό των συμφερόντων όλων, χωρίς εξαίρεση των περιοχών αυτής της χώρας».

Το γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργείται μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, έχει άμεση σχέση και με τα όσα προκύψουν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των πρόθυμων συμμάχων τους από το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν στο τέλος του έτους –όπως έχει ανακοινωθεί- θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν (όλοι σχεδόν) οι 60.000 αμερικανοί στρατιώτες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια σοβαρή αποσταθεροποίηση της κατάστασης». Αυτό πιστεύει ο πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναλύσεων, Αλεξάντρ Κονοβάλοφ.

Ο ρώσος ειδικός υποστηρίζει πως η κυβέρνηση από την Καμπούλ δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει έναν επαρκή έλεγχο, και πιθανολογεί ότι στο Αφγανιστάν μπορεί να ξεσπάσει ένα νέο κύμα ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Moscow Defence Brief», Βασίλι Κάσιν, αναφέρει ότι η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν.

Σε αυτή την περίπτωση τα στρατεύματα της Κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας θα πρέπει να είναι έτοιμα να μετακινηθούν γρήγορα και να βοηθήσουν το Καζακστάν να προστατέψει τα σύνορά του. Πόσο μάλλον, αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καζακστάν δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Οι απειλές όμως είναι ποικίλες: Οι Ρώσοι ειδικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ελέγχου για τη διακίνηση ναρκωτικών υποστηρίζουν ότι, «λόγω της επικείμενης αποχώρησης της αμερικανικής δύναμης από το Αφγανιστάν μέσα στο 2014, αναμένεται επιστροφή στην πολιτική σκηνή του κινήματος των Ταλιμπάν και ραγδαία επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Οι Ταλιμπάν αυτή τη φορά, θα επιδιώξουν την αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών στην επικράτεια του Αφγανιστάν, με σκοπό την ενίσχυση του παγκόσμιου «Τζιχάντ» εναντίον των «απίστων». Σ΄αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία». Η ρωσική υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών έχει επεξεργαστεί ήδη σχέδιο για τη δημιουργία νέου τμήματος: της κατασκοπείας κατά των ναρκωτικών.

Στην διαμόρφωση του νέου σκηνικού εντάσσεται και η στρατηγική επιλογή της στροφής της Μόσχας προς Ανατολάς.

Είναι προφανέστατο πως η Ρωσία προωθεί τους οικονομικούς δεσμούς της με την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Πρόκειται για μια καλά μελετημένη στρατηγική που άρχισε να υλοποιείται πολύ πριν από την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, από τότε που έγινε πρόεδρος το 2000, είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ινδία.

Το γεωπολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για τις κρατικές όσο και τις ρωσικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, να διερευνήσουν νέες και κερδοφόρες αγορές.

Έτσι εξαπλώνεται η παγκόσμια οικονομική επιρροή της Ρωσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης