Πέμπτη 19/6/2008 μεσημέρι.

Μια φωτιά ξεσπά σε δύσβατη περιοχή στις Αιγιές Γυθείου Λακωνίας κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμεση η αντίδραση της πυροσβεστικής,  που μέσα σε λίγο χρόνο είχε φτάσει στην περιοχή με αρκετά οχήματα. Παράλληλα, αρκετά εναέρια μέσα συμμετείχαν στην κατάσβεση, καθώς το δύσβατο της περιοχής δεν βοηθούσε τα επίγεια μέσα.

Αρκετοί κάτοικοι φτάνουν άμεσα με ό,τι μέσο έχουν, τρακτέρ, ψεκαστικά, βυτία, δύο μικρά πυροσβεστικά που έχει το χωριό, αλλά και από τα διπλανά χωριά έρχεται μεγάλη δύναμη, ακόμη και με τα χέρια παλεύουν τη φωτιά.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν η βοήθεια του αέρα που, ενώ ήταν αρκετά δυνατός, γύρισε αντίθετα δύο φορές με αποτέλεσμα το ένα μέτωπο να γυρίσει στο καμένο. Παράλληλα, το βράδυ αλλά και την επόμενη ημέρα, τα πεζοπόρα τμήματα ήταν μέσα στο καμένο και έσβηναν τις μικροεστίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξαναπήρε φωτιά, στο ίδιο σημείο κατά πάσα πιθανότητα από εμπρησμό, καθώς όλη την ημέρα υπήρχαν εθελοντές πυροφύλακες στην  περιοχή αλλά και η πυροσβεστική μέχρι αργά το βράδυ ήταν εκεί με δύο οχήματα.

Δεν υπήρχε πουθενά καπνός, ούτε εστία, καθώς τα πεζοπόρα είχαν χτενίσει την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και κανείς από τους πυροσβέστες ή τους εθελοντές δεν είδαν καπνό.

Πάλι η πυροσβεστική παρούσα και άμεση, το ίδιο και οι κάτοικοι του χωριού, με αποτέλεσμα γύρω στις 6 το πρωί η φωτιά να ελεγχθεί πλήρως και να μείνουν πάλι επιφυλακή όλοι…

Η συνολική αποτίμηση μιλά για περίπου 500 στρέμματα θαμνώδους καμένης γης, αλλά και ένα μικρό μέρος με ελιές.

Τα αξιοσημείωτα σημεία ήταν:

ότι ένα πυροσβεστικό όχημα ανέβηκε σε ένα τόσο δύσβατο σημείο, χωρίς να υπάρχει δρόμος, όπου δυσκολεύονταν ακόμη και τα τρακτέρ να ανέβουν, με κίνδυνο να τουμπάρει. Όλα αυτά χάρη στο φιλότιμο του οδηγού του οχήματος. Κέρδισε μια επίπληξη από τον διοικητή του.

Στα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα δεν υπάρχουν μόνιμοι πυροσβέστες παρά μόνο εποχικοί.

Οι εποχικοί είναι εκείνοι που μπαίνουν στη μάχη με κίνδυνο της ζωής τους, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια, ενώ οι μόνιμοι δεν λερώνουν εύκολα τις φόρμες τους…

Το πεζοπόρο τμήμα κάποια στιγμή, ενώ επιχειρούσε μέσα στα καμένα, δεν είχε ασύρματο για να επικοινωνήσει με τον οδηγό του πυροσβεστικού για να δώσει ή να κόψει το νερό ανάλογα με τις ανάγκες. Ευτυχώς όμως υπήρχε εκεί ένας πολίτης και χρησιμοποίησε τον ασύρματό του για επικοινωνία με το πυροσβεστικό όχημα.

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των εθελοντών, καθώς και την επόμενη μέρα ήταν εκεί και έδιναν νερό στα πυροσβεστικά με υδροφόρες και δεν χρειαζόταν να φεύγουν τα οχήματα της πυροσβεστικής από τα σημεία που ήταν.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι αρκετά κτίσματα και στην εν λόγω περιοχή είναι γεμάτα ξερόχορτα με αποτέλεσμα η φωτιά να εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα.

Το πλέον αξιοσημείωτο όμως ήταν η παρουσία του παπα-Στέφανου, του παπά του χωριού, ο οποίος όχι μόνο ήταν στην πρώτη γραμμή και έσβηνε με όποιο τρόπο μπορούσε, αλλά και τα βράδια από τις 2 μέχρι τις 6 το πρωί ήταν πυροφύλακας στο παρατηρητήριο της περιοχής. Εκπληκτικός παπάς και πολύ δραστήριος.

Όλα αυτά είναι προσωπική εικόνα και όχι πληροφορίες.

 

 

Αναδημοσίευση από:

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2008/06/1962008.html

 

Στάθης Διομήδης

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης