Kυρίες και κύριοι, διακόπτουμε το πρόγραμμά μας, για να παρακολουθήσετε ένα διάλογο μεταξύ σεισμολόγων, με θέμα τον καταστρεπτικό σεισμό της Ηλείας. Οι επιφανείς επιστήμονες δίνουν σαφείς και διαφωτιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από το βασικό ερώτημα, αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Α΄: Σαφέστατα πρόκειται περί του κύριου σεισμού. Η εκτόνωση της μετασεισμικής ακολουθίας εξελίσσεται ομαλά και ελπίζουμε ότι…κύριος ήλθε και κύριος φεύγει, που λέει και το τραγούδι.

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Β΄: Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τούδε δεδομένα, οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά για προσεισμό του σεισμού, ω σεισμέ!

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Γ΄: Με βάση τις δικές μου μετρήσεις και συνεκτιμώντας την προϊστορία της περιοχής, θεωρώ ότι ο σεισμός αυτός δεν αποτελεί ούτε τον κύριο, μήτε τον δευτερεύοντα σεισμό, αλλά τον ενδιάμεσο…Είναι του μεσαίου χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Δ΄: Η ταυτότητα του ρήγματος, οι υποεπιφανειακές δομές και τα πρόδρομα φαινόμενα μιλούν σαφέστατα: Μπορεί να είναι, αλλά μπορεί και να μην είναι ο κύριος σεισμός! Οι δονήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι οι πρώην, αλλά μπορεί να είναι και οι επόμενες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσθε σαφής. Πάμε τώρα σε ένα άλλο ερώτημα: Πόσο πιστεύετε ότι θα κρατήσει η μετασεισμική ακολουθία; Ο κόσμος είναι σε σκηνές και αγωνιά για τα σπίτια του…

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Α΄: Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μετά από ένα μεγάλο σεισμό ακολουθούν μικρότεροι. Υπολογίζω ότι το διάστημα αυτό θα είναι ένα εξάμηνο.

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Β΄: Πριτς! Η δική μου εκτίμηση, είναι διαφορετική. Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για έξι χρόνια.

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Γ΄: Μία είναι η απάντηση: Σε ένα μήνα… τελειώσαμε !..

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Δ΄: Κάνετε λάθος. Οι μετασεισμοί θα συνεχισθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές. Είναι οι λεγόμενοι σεισμοί ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα…Πολλά έχουν ακουσθεί για τα πρόδρομα φαινόμενα, που μπορούν να προϊδεάσουν την Πολιτεία ότι έρχεται μεγάλος σεισμός. Τι πιστεύετε;

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Α΄: Μακροχρόνιες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επίκειται σεισμός άνω των 7 της κλίμακας Ρίχτερ, όταν γκαρίζει ο γάιδαρος γύρω στις 12 παρά τέταρτο το βράδυ.

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Β΄: Αυτή η θεωρία έχει ξεπερασθεί από την επιστημονική κοινότητα. Νεώτερες θεωρίες θέλουν να έρχεται σεισμός, όταν η κατσίκα μασάει ταραμά.

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Γ΄: Θα διαφωνήσω. Η κρατούσα άποψη καταλήγει πια στο συμπέρασμα ότι όταν ξύνονται οι γριές πρέπει να περιμένουμε σεισμική δόνηση μεταξύ 5,4 και 6,9.

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Δ΄: Το πλέον ασφαλές προμήνυμα, είναι να δεις τις αγελάδες να απαντάνε σε γκάλοπ για το ποιος είναι ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση -λέμε τώρα, όχι στα προσεχή χρόνια, αλλά στον ερχόμενο αιώνα, να συμφωνήσετε εσείς οι σεισμολόγοι;

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ Α΄Β΄Γ΄Δ΄: Όχι βέβαια! Σ’ αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης